• Haberler
  • Edirne
  • Nehir debileri düştü, çöpler gün yüzüne çıktı

Nehir debileri düştü, çöpler gün yüzüne çıktı

Edirne'de dönem dönem taşkınlarla gündeme gelen Tunca Nehri'nin debisi, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte 5 metreküp/saniyeye düştü.

Nehir debileri düştü, çöpler gün yüzüne çıktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

 

İlkbahar ve yaz aylarının başında yağışlı gecen günlerin ardından Temmuz’da artan sıcaklıklarla birlikte nehir debilerinde düşüş gözlemlendi. Geçtiğimiz yıllarda taşkınlarla gündem olan Tunca ve Meriç nehirleri kuruma noktasına geldi.

DSİ Edirne 11'inci Bölge Müdürlüğü Nehir Debileri Ölçüm İstasyonu verilerine göre, geçen yıl Temmuz ayında 7 metreküp/saniye olan Tunca Nehri'nin akış hızı 5 metreküp/saniyeye, 78 metreküp/saniye olan Meriç Nehri’nin akış hızı ise 58 metreküp/saniyeye kadar düştü.

Hava sıcaklarının artmasıyla çekilen sular nehirlere atılan çöpleri de gün yüzüne çıkarttı. Tunca Nehri'nin yüzeyinde oluşan ot öbeklerinin yanı sıra nehre atılan ve ortaya çıkan çöpler ise çevreye kötü koku yayarken, görüntü kirliliğine de neden oluyor. Bölgeden geçen Edirneliler ve turistler, su seviyesindeki düşüşe bağlı nehre atılan çöplerden dolayı tepki göstererek vatandaşlara duyarlılık çağrısında bulunuyor.

Vatandaşlardan Nurgül Taşdemir, gördükleri manzaraya şaşırdıklarını söyledi. Nehirlerdeki çöplerin çok fazla olduğunu ifade den Taşdemir, bu durumun iklim değişikliğine neden olduğunu belirterek vatandaşlara çöplerini nehre atmaması için duyarlılık çağrısında bulundu.

İnsanların geleceğini ve çocuklarını düşünerek çevreyi kirletmemesi gerektiğine değinen Taşdemir, "İnsan gördükçe içi acıyor. İnsanlar aklını değiştirmedikçe, yani bu duyarlılığa duyarsız kaldığı müddetçe yetkililerin yapacağı bir şey yok. Yetkili temizliyor. Tekrar aynı işlem olduğu zaman yetkililer buna ne yapsın? Böyle insanların kendisini değiştirmeleri lazım. Pikniğe falan gittiğim zaman ilk yapacağım iş çocuklarıma öğretmek amaçlı yanımda mutlaka poşet götürürüm. Piknik attıklarımı olduğu yere bırakmıyorum da poşetin içine koyuyorum. Arabamla nerede çöp kovası konteynır bulursam götürüp onun için atıyorum. Hani herkes böyle yapmış olsa" ifadelerine yer verdi.