MÜZELER 2022'NİN İLK 6 AYINDA 288 BİN 160 KİŞİ ZİYARETÇİ AĞIRLADI

Edirne'de 2022 yılında merkez ve ilçelere bağlı 13 adet müze toplamda 288 bin 160 kişi tarafından ziyaret edildi. Ocak 2022 yılından itibaren Haziran ayına kadar elde edilen bu ziyaretçi sayısı geçtiğimiz yılları şimdiden geride bırakmış durumda.

MÜZELER 2022'NİN İLK 6 AYINDA 288 BİN 160 KİŞİ ZİYARETÇİ AĞIRLADI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

       Türkiye genelinde müze sayısı sıralamasında Edirne 10'uncu sırada bulunuyor. Edirne'de merkez ve ilçelere bağlı olmak üzere 13 adet müze bulunuyor. Geçtiğimiz yıllara göre ziyaretçi sayılarındaki artış ise gözden kaçmıyor.

                Edirne'nin müze kenti olabilmesi için önemli adımlar atılmıştı. Kentte 3'ü Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve 10'u özel olmak üzere 13 adet müzeye ev sahipliği yapıyor. Vatandaşlar birçoğu tematik olan bu müzelere yoğun ilgi gösteriyor.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde, Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait sütun başlıkları, heykeller ve Osmanlı Dönemine ait su kültürü ile ilgili olan Edirne'nin balıklı havuzları ve kuşlukları sergileniyor.

Türk İslam Eserleri Müzesi, Anıt ağaç niteliğindeki porsuk ağacının bulunduğu avluda 15. yy'a ait mezar taşları ile az sayıda örneği kalan yeniçeri mezar taşları sergilenmektedir. Osmanlı Dönemi yapılarından kalan kitabeler, Osmanlı su kültürünü yansıtan bölümü ile Balkan Harbi'nde kullanılan yemek arabaları, top ve gülleler de bahçede sergileniyor.

Son yıllarda ülkemizin en çok ilgi çeken müzelerinden biri olan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nde, Osmanlı döneminde ait sağlık sistemi ziyaretçiler tarafından oldukça rağbet görüyor. Milli Mücadele ve Lozan Müzesi'nde ise Kurtuluş Savaşı dönemi ve Lozan Barış Antlaşması ile Karaağaç bölgesinin Yunanistan'dan Türkiye'ye savaş tazminatı olarak kazandırılması anlatılıyor.

Balkan Müzesi'nde, Balkan Savaşları döneminde Edirne'nin savunulması için kullanılan tabyalar, halkın ve askerin yaşadığı olumsuz koşullar sergileniyor.

Selimiye Vakıf Müzesi'nde, Osmanlı dönemine ait yapıların onarımları sırasında ele geçen çini parçaları, lüleler, Vakıf cami ve mescitlerinden gelen hat levhalar, Kur'an-ı Kerimler, şamdanlar, hilyeler, usturlaplar, rahleler, çini parçaları ve değişik objeler sergilenmektedir. Dönemin mimari özelliğini taşıyan geniş bahçeli, köşklerin ve konakların bulunduğu, Edirne Gar Binası bahçesi içindeki tarihi köşkte hizmet veren İlhan Koman Resim ve Heykel Müzesi'nde, heykellere devinim kazandırmayı başarmış, fizik, matematik, geometri ve estetiği yoğurmuş, Türkiye'nin Leonardo da Vinci' si saydığımız ve müzeye adı verilen sanatçı İlhan Koman eserleri yer alıyor.

Edirne Kent Müzesi'nde, Edirne'nin tarih boyunca tanık olduğu isyan ve göç olaylarının anlatıldığı bölüm vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Prof. Dr. Osman İnci tarafından kurulan Özel Osman İnci Müzesi'nde yıllardır toplanan yağlıboya, suluboya, taş baskı eserlerin yanı sıra seramik, çini, bakır, ahşap ve cam objeler, Dolmakalem koleksiyonu ve oyuncak araba koleksiyonu sergileniyor.

Hıdırlık Tabya Balkan Tarihi Müzesi'nde ise Şükrü Paşa komutasında Bulgarlara karşı destansı bir direnişin gösterildiği karargâh binası, 18 adet topçu odası, 120 metrelik tünel ve 4 adet dehliz odası bulunuyor. 16 Aralık 2013 tarihinde kente kazandırılan Uzunköprü Kent Müzesi, Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi ve Fatih Sultan Mehmet Müzesi yine vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören müzeler arasında yer alıyor.