Muhtarlar Günü kapsamında tören gerçekleştirildi

Muhtarlar Günü kapsamında Edirne Köy ve Mahalle Federasyonu'nda toplanan köy ve mahalle muhatları Atatürk Anıtı'na yürüdü. Gerçekleştirilen tören kapsamında anıta çelenk sunuldu.

Muhtarlar Günü kapsamında tören gerçekleştirildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de Muhtarlar Günü düzenlenen törenle kutlandı. Edirne Köy ve Mahalle Federasyonu'nda bir araya gelen muhtarlar, kortej eşliğinde Atatürk Anıtı'na yürüdü.

Atatürk Anıtı'nda düzenlenen tören çelenk sunumu ile başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından konuşmalara geçildi. Törende konuşma yapan Edirne İli Köy ve Mahalle Muhtarları Federasyonu Başkanı Sedat Tosun, Edirne'de toplamda 348 muhtarın görev aldığını vurguladı.

Ülke genelinde muhtarların bir araya gelerek seminerlere ve eğitimlere katılması gerektiğini söyleyen Tosun, 'Çok onurlu bu müessesenin muhtar ile birlikte elini taşın altına koymaktan korkmayan azaları ile birlikte oldukları unutulmamalı bu onurlu müessese ekip halinde göstermiş olduğu mücadele ve basari yalnızca muhtara değil beraber çalıştığı azaların vermiş oldukları cabaları göz ardı edilmemeli ve azalarında çalışmaları huzur hakki ile ödüllendirilerek ödenek almaları sağlanmadır. Muhtarlar yurt içi ve yurt dişi seyahat yapmalı, farklı kültürler görerek istişarede bulunulmalı bu geziler sırasında gördüklerini ve fikirleri aktif alanlarda projeler geliştirip projeleri kendi kültürüne uyarlayarak eylem planını gerçekleştirmesini sağlayacak ortamlar hazırlanmalı ve projeleri hayata geçirebilmesi için muhtarlara Yeşil veya Hizmet pasaportu verilerek yurt dışı seyahat edebilmeleri kolaylaştırmalı ve desteklenmelidir. Ülke genelinde muhtarları yılda bir sefer olmak üzere bir araya getirip seminerler ve eğitim programlar düzenleyerek sosyal, kültürel bilgi alış verişi edinebilmeleri için uygun ortamlar sağlanmadır.' Dedi.

Muhtarlık müessesesinin 1829 yılından günümüze kadar 194 yıldır hizmet veren bir kurum olduğunu dile getiren Tosun, muhtarların yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden, halen hizmetleri devam eden çok onurlu bir müessese olduğunu belirtti.

Muhtarların köyünde ve Mahallesinde saygınlık gören, vatandaş ile Devletin arasında köprü vazifesi yaparak işleri kolaylaştıran ve hızlandıran bir kuruluş olduğunu ifade eden Tosun, 'Devletinin gidemediği, göremediği, duyamadığı toplumsal veya kişisel sorunların çözümü için özveri ile çalışan hiç bir siyasi dayanağı olmayan, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Şanlı Türk Bayrağımızın altında yasayan vatandaşlarımız için hiç bir menfaat beklentisi ve çalışma saati belli olmayan, gecesini gündüzüne katarak 7/24 çalışan saygın kişinin adi muhtardır.' Şeklinde konuştu.

Muhtarlık müessesinin Osmanlı'dan Cumhuriyet'e taşınan ender kurumlardan biri olduğunu vurgulayan dirne Köy Muhtarları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatih Kıyga, 19 Ekim'i Muhtarlar Günü olarak ilan eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM'ye teşekkür etti.

Muhtarlığın kutsal bir meslek olduğuna değinen Şükrüpaşa Mahallesi Muhtarı İrfan Tasmalı, muhtarların bulunduğu bölgenin kanaat önderi olduğunu, Muhtarlık Kanunu'nda yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini dile getirdi.

Edirne'nin ilk ve tek kadın Muhtarı olduğunu belirten Medrese Alibey Mahallesi Muhtarı Nesrin Günay, 3 yıldan beri görev yaptığını söyledi.

 

Gerçekleştirilen törene, Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, Hakan İşçan ve Ertuğrul Tanrıkulu, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Edirne Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, il genel meclisi üyeleri ve muhtarlar katıldı.

Kumru Öngün