• Haberler
  • Edirne
  • Muhtar Ersoy, Atatürk'ün Kemalköy ziyaret anılarını anlattı

Muhtar Ersoy, Atatürk'ün Kemalköy ziyaret anılarını anlattı

Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, 1930'da Edirne'yi ziyaret ederek, halkın sorunlarını dinlemişti. Dönemin Kemalköy Muhtarı Salih Ersoy'un torunu Mehmet Ersoy, o tarihlerde Atatürk'ün halkın yoğun ilgisi ile karşılandığını aktardı.

Muhtar Ersoy, Atatürk'ün Kemalköy ziyaret anılarını anlattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Atatürk kentteki ziyaretleri kapsamında dönemin Muhtarı Salih Ersoy ve köylülerin şikâyeti üzerine Kemalköy'ü ziyaret etti. Osmanlı tarihinde bir komutana gösterilmeyen olağanüstü tezahüratla karşılandı.  Atatürk'ün yöredeki çeltik ekiminin yaygınlaştırmasını istemesi sonrası Trakya, O'nun çiftçiye çizdiği vizyonla Türkiye'nin çeltik ambarı konumundaki yerini koruyor.

Atatürk şikâyet üzerine geldiği köyde arazilerin çeltik ekili olduğunu fark etti. Ardından çeltiğin askerin kumanyası için çok önemli olduğunu ve üretici için ise iyi bir gelir kapısı olduğunu öğrenince çeltik üretmeyen çiftçiye de çeltik üretmesi yönünde telkinde bulundu. Yani gazi bundan on yıllar önce bölge üreticisine yeni bir vizyon kazandırdı.

Mustafa Kemal Atatürk binbaşı rütbesiyle Edirne'nin Bulgarlardan geri alındığı gün kente girdi. Kaleiçi’nde, bugünkü adıyla İnönü Caddesi üzerinde, İstiklal Okulu yakınındaki Sarı Pansiyon’da 20 gün kadar kaldı.

Mustafa Kemal Edirne'ye ilk kez Balkan Savaşlarının ardından kentin Bulgar işgalinden kurtulmasının ardından, tarihler 21 Temmuz 1913'ü gösterirken binbaşı rütbesiyle 15. kolordu ile birlikte gitti. Ardından ise 1916'da Çanakkale Zaferi'nin Anafartalar Kahramanı olarak Gazi Mustafa Kemal Edirne'ye ikinci kez gitti. Kent halkı Anafartalar Kahramanı'nı bağrına bastı.

Atatürk kentteki ziyaretleri kapsamında dönemin Muhtarı Salih Ersoy ve köylülerin şikâyeti üzerine Kemalköy'ü ziyaret etti. Osmanlı tarihinde bir komutana gösterilmeyen olağanüstü tezahüratla karşılandı. Bugünkü tümen karargahında çalışmalarını sürdüren 16'ıncı Kolordu Komutanı Mustafa Kemal bir buçuk ay boyunca İskender köylü Mahmut (Pilevneli) Ağa'nın evinde kaldı. 25 Aralık 1916 günü büyük bir törenle doğu cephesine uğurlandı.

Atatürk Edirne'ye son ziyaretini ise yıkıcı bir afet nedeniyle gerçekleştirdi. Atatürk'ün Edirne'deki kasırgadan sonra kente gelişinde ise Elinde arzuhal dilekçeleriyle gelen kadınları dikkatle dinlerken göründüğü meşhur kareler, Edirne Belediyesi'nin önünde işte tam burada çekildi.

Başta Selimiye olmak üzere, Edirne'nin hasar gören bütün camilerinin tamiri için gerekli bilançonun çıkarılarak üç gün içinde kendine verilmesini istedi.  Atatürk 25 Aralık 1930 günü Edirne'den ayrıldı. Kısa bir süre sonra ödenekler Edirne'ye geldi ve hasarlı bütün camiler onarıldı.

Dönemin Kemalköy Muhtarı Salih Ersoy'un torunu Mehmet Ersoy, Atatürk’ün dilekçeleri bizzat aldığını ve şikayetler üzerine Kemalköy’ü ziyaret ettiğini aktardı.

O zaman herkesin dilekçelerini gazi Mustafa Kemal Atatürk’e uzattığını belirten Ersoy,  "Atatürk insanların ellerinden talepleri aldı. Kemalköy'de de aşağıda Kara Bekir dediğimiz vatandaşın biri çeltik arazisi ekiyormuş, çok sinek yapmış, hastalık yapacak gibi düşüncelerini Atatürk’e iletiyorlar. Sonrasında Atatürk'ün olaya müdahalesi sonrası soruna çözüm bulunuyor ve çeltik ekimi yaygınlaşıyor" dedi.

Tarihçi Cengiz Bulut ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Atatürk’ün köylüye nasihat ettiğini ve Kara Bekir’i şikayet etmemelerini, sahip çıkmalarını söylediğini aktardı.

Bulut, “Bütün Trakya’da çeltik ekimi artar. Biliyorsunuz Türkiye’nin yarıya yakın pirinç ihtiyacını Edirne’miz karşılamaktadır. Mustafa Kemal Atatürk gerekli emirleri verir, kısa sürede Selimiye Camii’nin onarımları da yapılır" dedi.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN