Mevsim geçişlerine dikkat

Mevsim geçişi nedeniyle hava sıcaklıklarının değişken olması vatandaşların çeşitli hastalıklara yakalanmasına neden oluyor. Eczacı Şükrü Çiravoğlu, gece ve gündüz arasındaki ısı farkının arttığı dönemlerde soğuk algınlığı ve üst solunum yolları enfeksiyonlarına daha çok rastladıklarını aktardı.

Mevsim geçişlerine dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mevsim geçişi nedeniyle hava sıcaklıklarının gün içerisinde çok değişken olduğunu belirten Eczacı Şükrü Çiravoğlu, bu durumun çeşitli hastalıklara yol açtığını anlattı. Gece ve gündüz arasındaki ısı farkının arttığı dönemlerde soğuk algınlığı ve üst solunum yolları enfeksiyonlarına daha çok rastladıklarını dile getiren Çiravoğlu, “İnsanlar adapte olamadığı için bu tip sorunlar yaşanıyor. İnsanlar soğuk algınlığı ilaçları kullanıyor ama bunların yanında endişeye kapılıp bitkisel ürünler ve vitaminlerle takviye yapmak istiyor. Doğru bir beslenmeyle insanlar bütün vitaminleri temin edebilir. Yetersiz beslenme ve vitamin eksikliği tespit edildiğinde bu tarz takviyelerin kullanılması gerekir.  Yağda çözünen A, D ve E vitaminlerinin eksikliği olmadan kullanılmaması gerekir. Vücutta birikmeye yol açabiliyor. Başta C ve B vitaminleri olmak üzere suda çözünen vitaminler fazla alınsa da zararı yok, vücut dışarı atabiliyor.  İhtiyaç yoksa boşuna tüketim oluyor. Bu tür takviye yapmak isteyen vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken konulardan biri çok sayıda bitkisel ürün adı altında ürün üretiliyor ama bunlar ilaç sınıfına girmiyor.” Dedi.

Takviyelerin Sağlık Bakanlığının sıkı denetimi dışında, Tarım Bakanlığından basit bir izin karşılığında üretebildiği aktaran Çiravoğlu, denetimlerde sahte ürünlere rastlandığını ifade etti. Doğru ürünün doğru yerde üretilmesi ve doğru kanaldan halka ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Çiravoğlu, “Burada en güvenilir kanal eczane deposu ve eczane zincirini takip eden kanal. Bu takviyeleri almadan önce doktora ya da eczanelere danışmaları gerekir. Aksi takdirde bazı olumsuz olaylarla karşılaşabiliyoruz.” Şeklinde konuştu. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN