Kursiyer kadınlar hem meslek öğreniyor hem de ekonomik özgürlük kazanıyor

Edirne'de Şehit Mustafa Tezgider Sosyal Dayanışma Merkezi'nde açılan kurslarla birlikte gelir seviyesi düşük ve dezavantajlı gruplar arasında yer alan kadınlar meslek öğrenerek ev ekonomisine katkı sağlıyor.

Kursiyer kadınlar hem meslek öğreniyor hem de ekonomik özgürlük kazanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kadın kursiyerler Kuaförlük, terzilik, aşçılık, Tığ Örücülüğü, Dikiş gibi kurslara katılarak, eğitim sonunda Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı sertifika sahibi oluyor. Kursiyerler aldıkları sertifika ile birlikte meslek sahibi olma imkanına kavuşuyor. Mesleki kurslara katılarak ilk sertifikalarını alan kursiyerler, tam zamanlı olarak fabrikalarda ve çeşitli işletmelerde iş sahibi oluyor.

Şehit Mustafa Tezgider Sosyal Dayanışma Merkezi kişisel gelişimden, mesleki el sanatlarına, sportif kurslardan, gezilere kadar birçok faaliyet ve aktivite ile kadınların var olan potansiyellerinin ortaya çıkarılması ve çok yönlü gelişimlerine katkı sağlamada önemli rol üstleniyor.  

                Ağustos ayında Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın katılımlarıyla açılışı gerçekleştirilen Şehit Mustafa Tezgider Sosyal Dayanışma Merkezi, bünyesinde açtığı kurslarla birlikte dezavantajlı gruplar arasında yer alan kadınlara gelir kapısı oluyor. Kadın kursiyerlerin çocukları ise merkezde kurulan alanlarda eğlenceli vakit geçirme imkanına sahip oluyor.

Kadın kursiyerler geçmişte çocuklarını bırakacak yer bulamadıkları için meslek edinemediğini, kurslara gelmeye başladıklarında merkezde açılan kreş sayesinde hem meslek öğrendiklerini hem de çocuklarının eğitimden uzak kalmadan kreşte eğlenceli vakit geçirdiğini aktarıyor.

Kursiyerler meslek edindirme kurslarında eğitim alırken, çocuklarda kreşte vakit geçirip öğretici ve bilgilendirici oyunlarla sosyalleşiyor.

Merkezde ilk kursları Eylül ayında açtıklarını belirten Şehit Mustafa Tezgider Sosyal Dayanışma Merkezi Koordinatörü Sevinç Girgin, "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından fonlanan Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen proje 20 Haziran 2022 itibariyle faaliyetlerine başladı. İlk kurslarımızı Eylül ayında açtık. Bu merkezde özellikle ihtiyaç sahibi romanlar ve genç kızlarımız eğitimler alıyor. Bu eğitimler içinde hem eğitsel hem mesleki hem de beceri kursları var. Burada edindikleri becerilerle bir gelir  elde etmeye başladılar. Yapılan ürünlerin satışından da gelir elde ediyorlar.” Dedi.

Eğitimsel kursların olduğunu dile getiren Girgin, yetişkinler için okuma-yazma, kuranı kerim kurslarının da olduğunu ifade etti. Mesleki kurslar olarak dikiş, kuaförlük, el sanatları olarak da mis meyve sabunu tığ örücülüğü kurslarının olduğunu vurgulayan Girgin, yakın zamanda açmayı planladıkları çeyiz ve seramik gibi diğer kurslarında olduğunu kaydetti.

Girgin, kursa gelen kadınların 3-6 yaş arası çocukları için de kreş hizmeti verdiklerini de hatırlattı. Roman vatandaşlara kurslarda sıfırdan makine öğrettiklerini belirten Giyim ve Üretim Teknolojileri eğitmeni Filiz Kocatürk, “İsterlerse evlerinde dikiş dikiyorlar isterlerse de fabrikalara götürüp meslek sahibi olmalarına yardımcı oluyoruz. Bu şekilde 2 kişiyi fabrikaya yerleştirdik. Bize talep gelirse onlar için buradaki arkadaşlarımızı yetiştirip fabrikalara gönderiyoruz" dedi.

Katıldıkları kursta kendi kıyafetlerini de diktiklerini söyleyen Menekşe Örs, "Hem de dışarıya iş yapıyoruz. Dışarıdan almak yerine çocuklarımızın kıyafetlerini de burada dikiyoruz. Bir meslek ediniyoruz. Bana makine aldılar. Evde mahalledekilere kıyafet dikip gelir elde ediyorum. Valimiz bu konuda bize çok destek oluyor. Elimizden tutarak burasını açtı. Bizler için burası çok iyi oldu. Evde boş boş oturup televizyon seyredeceğimize burada meslek ediniyoruz hem paramızı kazanabiliyoruz hem de keyifli vakit geçiriyoruz. Çocuklarımız da burada eğitim alıyor.” Şeklinde konuştu.

Kuaförlük kursuna gelen 14 yaşındaki Gamze Ovalı, "Burada çok güzel eğitim alıyorum. Doğru saç yıkamayı, fön çekmeyi ve makyaj yapmayı öğrendim. Güzel bir gelecek için kuaförlük mesleğim olsun istiyorum. Okuldan arta kalan zamanları burada öğrenerek değerlendiriyorum.” İfadelerine yer verdi.

Kursun kendileri için çok güzel olduğunu aktaran 12 yaşındaki Sunay Küçükcivan, “Boş zamanlarımızı hep burada değerlendiriyoruz. İleride kendi dükkanımı açmayı düşünüyorum. Burada fön çekme, saç yıkama, oje sürme ve makyaj yapmayı öğrendim. Burası çok güzel burada geleceğe hazırlanıyorum" dedi.

Kursiyer Zeynep Küçükcivan ise, “Buraya gelip kendimizi geliştiriyoruz. İlerleyen zamanlarda bir dükkan açıp kendi işimi kurmak istiyorum. Burada kuaförde yapılan tüm işlemleri öğrendik. Burası geleceğim için çok önemli bir yer" diye konuştu.