Kentin sahil şeridi meclis kararı ile yeniden düzenlenecek

Edirne İl Genel Meclisi'nin Ağustos ayı üçüncü birleşiminde tüm üyelerin desteği ile kentin sahillerinde düzenlenme yapılması istendi.

Kentin sahil şeridi meclis kararı ile yeniden düzenlenecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İl Genel Meclisi'nin Temmuz ayı toplantılarında sahillerdeki kiralanan yerlerin son durumu, vatandaşların sahilde ne gibi hizmet alabildiği ve varsa eksiklerin tespiti yapılabilmesi için kurulan komisyonun raporu Ağustos ayı ikinci birleşiminde üyelere sunuldu. Sahillerde düzenlenme yapılması Üyelerin tam desteği ile istendi.

                Güney Edirne kıyı şeridinde yaz sezonunda gelen ziyaretçiler ile bölgede yaşayan yazlıkçılara daha iyi hizmet edilebilmesi ve kentin yeni turizm destinasyonu kazabilmesi için sahilde bulunan İl Özel İdaresi'ne ait olan taşınmazlar ihale edilecek.

'Sahilde tek bir fiyat politikası yok'

2022 yaz sezonunun başlaması ile kentin sahil kesimlerine ziyaretçiler gelmeye başladı. Komisyon tarafından oluşturulan raporda, 'Sahilde özel localar, şezlong ve şemsiye hizmetinin yanı sıra duş WC gibi hizmetleri sunan işletmelerde tek bir fiyat politikasının olmayışı özellikle bayram ve hafta sonlarında fahiş fiyatların uygulanması, hizmet satın almak istemeyen vatandaşların alanların dışına çıkarılması geçtiğimiz ay vatandaşla işletme sahiplerini birçok kez karşı karşıya getirdiği bu sebeple de tartışmaların yaşandığı tespit edilmiştir' ifadeleri dikkat çekti.

'Düzenleme Edirne'ye katkı sağlayacak'

Edirne'nin turizm destinasyonu için sahil şeridinin çok önemli bir kazanım olduğu vurgulanan raporda, sahillerin kente yakışır bir şekilde düzenlenmesinin, tanıtım ve ekonomi açısından Edirne'ye büyük katkı sağlayacağı dile getirildi.

'Hizmet kalitesinin artması şehrin tanıtımına katkı sağlayacaktır'

Kıyı kanunun 4. ve 5. maddesine göre denize 50 metreden yakın yerlerin kamunun kullanımına açık olması gerektiğinin belirtildiği raporda, 'Özel bir işletme tarafından sadece ticari menfaatler gözetilerek yapılacak bir hizmet satışının hem anayasada belirtilen kamu yararı ilkesine aykırılık olacağı hem de kıymetli sahillerimizin bu şekilde ücretli olması onları bir cazibe tercih sebebi olmaktan çıkaracağı bir gerçektir. Bu sebeple sahillerimizde yapılacak olan düzenlemeler ile WC, Duş Kabinleri Emzirme, Giyinme Kabinleri, Engelliler için özel çözümlerin, Can Kurtaran İstasyonu, Su Sporları Eğitim Alanlarının yapılması ve plajlarımıza mavi bayrak alınması hem hizmet kalitesini arttıracağı hem de gelen misafirlerimizin memnuniyetlerinin artarak şehrin tanımına katkı sağlayacağı kesindir.' İfadelerine yer verildi.

İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, sunulan rapor sonrası sahil bölgesinde birçok alanı kiraya veren Çevre Vakfı'nı sert sözlerle eleştirdi.

Çevre Vakfı'nın aldığı paraları işi olmayan yerlere harcadığını söyleyen Geçmiş, 'Saros Körfezinde olmazsa planlı alanlar yaratalım. Çadır, Karavan ve günü birlikçilerin kalacağı alanları belirleyelim. Bir plan dâhilinde insanların rahat tatil yapmasını sağlayalım. Paraya endeksli sahil satılamaz. Bunlar hep para kazanalım. Hizmete geldi mi, belediyeler ya da özel idare çağrılıyor. Paraya gelince Hep Çevre Vakfı toplayacak. Ne yapıyor Çevre vakfı aldığı parayla kendi işi olmadığı işlere yatırıyor. Oranın bir düzene girmesi gerekli' ifadelerini kullandı.

Geçmişin konuşmasının ardından toplantı salonunda Çevre Vakfı'nın geçtiğimiz yıl tepkilere rağmen kiraladığı alanların geri alınmasına yönelik bazı meclis üyeleri tarafından istekte bulunuldu.

Raporda, kentin sahillerinde alt yapı ve düzenlemelerin yapılması gerektiği, halkın sahillerdeki hizmetlerden ticari bir menfaat beklenmeyen öncelikleri şehir ve kazanımları olan kamu, belediye, dernek ve birlikler tarafından işetilmesi gerektiği ve bu saye de kentin turizminin gelişeceği kaydedildi.

                Komisyon tarafından hazırlanan raporun meclis toplantısında gündeme alınmasının ardından tüm üyeler destek vererek onayladı.