Kendi sebzesini yetiştirmek isteyenler için fide satışları başladı

Bahar aylarıyla beraber havaların ısınmasıyla fide satışları da başladı. Kendi sebzesini yetiştirmek isteyen vatandaşlar biber, domates, salatalık gibi fide çeşitlerini almaya başladı.

Kendi sebzesini yetiştirmek isteyenler için fide satışları başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Havaların ısınmaya başlamasıyla köylüler bahçe ve arazilerinde, şehirde yaşayan halk ise evlerinin bahçe ve balkonlarındaki saksılara ekmek üzere sebze ve meyve fidesi satan yerlere yöneldi.
            Salatalık, domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin fide fiyatları 3 lira ile 5 lira arasında fiyatlarla satılıyor. Vatandaşlar özellikle ekimi kolay ve balkonda  yetiştirebilecekleri domates, biber, salatalık, patlıcan ve çilek gibi fidelere yöneliyor.
          Nisan ayında başlayan ekim işleminin mayıs ayına kadar devam ettiğini belirten fide satıcısı Salih Özkal, fidenin ekim, gübreleme ve ilk suyunun özenle verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
            Her çeşit sebze ve meyvenin fidesinin bulunduğunu belirten Özkal, “Fidelerin her çeşidinden bulunuyor. Kavun ve karpuz için zaman erken onun dışında bütün fidelerimiz hazır. Fide topraklıysa eğer dağılmaması, köklüyse güzel ekilip ilk suyunun güzel verilmesi ve gübrelemesinin yapılmasına dikkat edilmelidir. Depremin ardında Hatay’dan gelenler oldu. Burada bahçeli evlere daha çok yöneliyorlar ve daha da gelen olur diye düşünüyorum. Fide dikmeden önce toprağın güzel hazırlanması gerekiyor. Güzel bir çapalama yapılması gerekiyor. Çapalama yapılmamışsa bel küreği ile yapıp daha sonra tırmıkla güzel düzenlemesi lazım ki alttaki toprağı yukarı çıkaralım ideyi yeni toprakla buluşturalım. Piyasada çok çeşit gübre var. Her gübrenin bitkiye faydası var toprağın altına atılan, sıvı şeklinde verilen gübreler ve üstten atlan gübreler var. Bütün gübre çeşitleri toprağa sağlıklı geliyor.” Dedi.
            3 ile 5 lira arasında her çeşit fide bulunuyor
            Yerli ve hibrit fide olarak 2 çeşit olduğunu belirten fide satıcısı Ahmet Suvatlar şunları kaydetti; “Fiyatlarımız normal. En ucuz fidemiz yerli olduğundan dolayı 3 lira diğer fideler hibrit olduğundan dolayı 5 liradan satlıyor. Domates, salatalık ve biber fideleri daha çok tercih ediliyor.  Bu fidelerin fiyatları 5 lira. Salçalık domates, pembe domates, çeri domates ve birçok çeşit sebze fidesi var.”

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN