• Haberler
  • Edirne
  • Kanal Edirne'de taşkınlara karşı yatak temizliği yapılıyor

Kanal Edirne'de taşkınlara karşı yatak temizliği yapılıyor

Edirne'de Meriç Nehri'nde taşkınları önlemek amacıyla inşa edilen Kanal Edirne'de, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından yatak temizliği yapılıyor.

Kanal Edirne'de taşkınlara karşı yatak temizliği yapılıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yapımına 2015 yılında başlanan Kanal Edirne projesi Meriç ve Tunca Nehirlerinin taşkın riskini sıfıra indiriyor. Taşkın anında Meriç Nehri'ni baypas ederek "sigorta" görevi gören 7 bin 800 metre uzunluğundaki kanal zaman içinde ot ve sazlıklarla doldu. Bu bölgede harekete geçen DSİ ekipleri, kanalın yatağında temizlik çalışmalarına başladı. Temizlik çalışmaları çerçevesinde iş makineleri taşkın tahliye kanalının tabanına inerek çalışma yapıyor.  Ekipler, ilk olarak suyun akışını engelleyen sazlıkları, ardından zamanla biriken çamur ve balçıkları temizliyor.

Ekipler, kanalın seddelerini güçlendirmek amacıyla 3 bin 100 metrelik taş tahkimatı işinin yapımına da devam ediyor. Önceki yıllarda taşkınlarla gündeme gelen Karaağaç Mahallesi’ndeki taşkınlar tarihe karıştı.  Aşırı yağışlar ve taşkın risk durumunda Meriç Nehri'nin belli seviyeye yükselmesi sonrası kanala geçerek olumsuzlukların önüne geçiyor.

‘Debi artışlarında taşkınlar yaşanıyordu’

Nehirlerdeki debi artışına bağlı yaşanan taşkında, Yunanistan ve Karaağaç Mahallesi'ne giden yollar kapanmış, askeri araçlarla taşınan vatandaşların şehir merkeziyle bağlantısı kesilmiş ve acil durumlarda askeri helikopterler devreye girmişti. Bunun sonucunda Kanal Edirne projesinin yapımına başlanmıştı. 2015 yılının Ağustos ayında yapımına başlanan Kanal Edirne projesinin kâbusları bitirecek bir proje olarak hayata geçti. Edirne’ye yapılan en büyük yatırımlardan, projelerden birisi olan Kanal Edirne Projesi bir diğer adıyla geliştirilen tahliye ve direnaj köprüsü olarak tasarlandı.

2015 yılından bu yana yaşana hiçbir taşkında ev ve iş yerleri zarar görmedi. Amaç özellikle 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç mahallesinde vatandaşların rahat nefes almasını sağlamaktı ve bu taşkınlarında önüne geçti. Bu durum vatandaşlardan da büyük takdir gördü.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar