Havaların soğumasıyla sobalar satışa çıktı

Havaların soğumasıyla birlikte soba satışları başladı. Soba yakarken kömür kullanımına dikkat edilmesinin altını çizen Sobacı Esnafı Emre Nurlu, kırsal kesimde kullanılacak sobada baca temizliği hakkında vatandaşları uyardı.

Havaların soğumasıyla sobalar satışa çıktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kış aylarının gelmesiyle ısınma için kullanılan sobalar esnaf tarafından satışa çıkarılmaya başlandı. Kovalı soba, sac soba, odun sobası, döküm kuzine gibi çeşitli modellerdeki sobalar vatandaşların ilgisini bekliyor.

Havaların soğumasıyla beraber özellikle kırsal kesimlerdeki vatandaşların sobalara rağbet gösterdiğini söyleyen Sobacı Esnafı Nurlu, kent merkezinde neredeyse her evde bulunan doğal gaz nedeniyle sobalara ihtiyaç kalmadığını ve soba yakarken bacanın önemli rol oynadığını da belirtti.

“SOBADA EN ÖNEMLİ FAKTÖR BACADIR"

Soba kullanırken il önce babacının temizlenmesi gerektiğinin altını çizen Nurlu, “ yazın bile kullanılmadığı zamanlarda kuşlar oraya yuva yapıyor çalı çırpı doluyor kesinlikle temizlenmesi gerekiyor. Kırsal bölgelerdeki vatandaşların soba kullanımı artıyor. Şehir içinde neredeyse her mahallede evler doğal gazlı halde. Sobada en önemli faktör bacadır. Gündüz yakılan sobada zehirlenme tehlikesi olmaz. Bacaların düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekiyor. Baca bakımı önemlidir.” Dedi.

“EN SAĞLIKLI ÜRÜN ODUN”

Soba bakımı hakkında da bilgi veren Nurlu, “Odun kömür kullanan kişiler iki buçuk ayda bir borularını temizlemeli. Fakat daha çok katkılı maddeler ile sobalarını çok yakanlar ayda bir temizlemeli. Boru temizliği önemli ve bacayı da kullanmadan önce senede bir bacanın içine bakılması lazım, kurum bağlamış mı, bağlamamış mı diye. Zaten soba yakıldığında tütüyorsa eğer bacada bir sıkıntı var demektir ve temizliği yapılmalıdır.” Şeklinde konuştu.

Nurlu, sacın mutlaka temiz olması gerektiğini vurgulayarak vatandaşların bu konuda titiz olmaları konusunda uyardı.

Sobayı yakmak için en sağlıklı ürünün odun olduğunu aktaran Nurlu, “Eski ve paslı sac kullanmıyoruz. Bunlar soba zehirlenmelerine karşı en büyük etken. Boruların boyu ve kaç adet yerleştirildiği önemlidir. Sac eski ve paslı değilse sorun olmaz. Soba kullanıldığı zaman içeriye duman vermemesine özen gösterilmeli. Duman verirse zehirlenme olur. Çeşit çeşit kimyasal maddeler kullanılıyor. Bunlar da zehirlenme vakalarına yol açıyor. Eskiden odun kullanılırdı en sağlıklısı odundu. Benim önerim odun kullanılmasından yana olur. Kömür kullanımı az bir miktar bile sobada kalırsa insanlar zehirlenir" ifadelerini kullandı. 

“GECELERİ SOBAYA KESİNLİKLE KÖMÜR ATILMAMALI”

Soba borusunun kuruluşunun önemli olduğunu vurgulayan Nurlu, “İkinci önemli nokta ise soba borusunun kuruluş şeklidir.  Soba borusunun ideal kuruluş şekli 5 boru 1 dirsekten oluşuyor. En uygun kullanış şeklidir. Direk ile donatmamak lazım bu sefer çekişi düşüyor. Evde sürekli insan bulunuyorsa tuğlalı soba tercih edilmeli. Sabah evden çıkıp akşam eve geliniyorsa eğer kovalı soba tercih edilmeli. Bu noktalara dikkat ettikten sonra iyi bir odun ve kömür seçimi ile gönül rahatlığıyla kullanılabilir.” Dedi.

Nurlu, yatmadan önce sobaya kömür yerine odun atılması gerektiğini belirtti. Nurlu, kömürün gündüz yakılması gerektiğinin altını çizdi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN