Hasanağa Deresi'nin rengi atıklar nedeniyle kahverengiye döndü

Edirne merkeze bağlı Hasanağa Köyü Deresi'nin rengi kahverengiye döndü. Derede bulunan balıkların ölümlerinin görülmesi üzerine Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri tarafından inceleme başlatıldı.

Hasanağa Deresi'nin rengi atıklar nedeniyle kahverengiye döndü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hasanağa Köyü Deresi suya karışan atıklar nedeniyle kahverengiye döndü. Köy halkı dere ölen balıkları görmesi üzerine Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne haber verdi. Ekipler dereden aldıkları numuneler sonucu inceleme başlattı.

Derenin kahverengi aktığının haberini almaları üzerine dereye geldiklerini söyleyen Hasanağa Köyü Muhtarı Mehmet Üstün, balıkların su yüzeyine çıktığını söyledi.Üstün olayı öğrendikten sonra valilik, çevre şehircilik il müdürlüğü, tarım il müdürlüğü ve ziraat odasına haber verdiklerini ve numuneler alınıp çalışma başladığını ifade etti.

 "Daha önce defalarca yaşadık bu olayı"

Daha önce defalarca derenin kirlendiğini ve balıkların telef olduğunu belirten Üstün,  "Yeni şehir çöplüğü olan katı atık bertaraf tesisinden kaynaklı bir olay. Daha önce defalarca ceza kesilmesine rağmen firma salımı sürdürüyor. Köyümüzün tam ortasından aktığı için en fazla etkilenen merkez burası oluyor. İnsanlar ve hayvanlar burada suyla iç içeler. Sürekli canlı ölümleriyle karşılaşıyoruz. Balık ölümü ile kalmıyor. Bu ölen balıkları yiyen canlılar da hayatını kaybediyor. Suyun içinde balık, kurbağa, kaplumbağa gibi tüm canlılar burada hayatını kaybediyor. Tamamen bir doğa katliamı diyebiliriz" dedi.

Köylüleri hayvanlarını dereye salmamaları yönünde uyardıklarını aktaran Muhtar Üstün,  "Onlar da tedbirlerini aldılar. Firmanın denetimi belediyeye ait. Belediye denetimleri daha fazla yaparak firmanın bu tür olayları yapmasını engel olmalarını istiyoruz" dedi.

Katı atık tesisinden salınan zehirli su ile derenin söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, "Bu bölge tarımsal sulamanın yapıldığı bir bölge. Uzun zamandan beri ülke ekonomisine nasıl katkı sağlarız verimi nasıl arttırırız diye sulama yatırımlarını arttırmaktan bahsederken, bu şekilde bir durumda zehirli suyun salınması hem tarımsal sulama yaparken bizi sıkıntıya sokacak hem de hayvanlarımızın su içtiği zarar gördüğü bir durum olacak. Muhtarımız büyükbaş ve küçükbaş hayvan sahiplerini arayıp uyardı ama uyarana kadar su içen hayvanlarımız olabilir. Bu tesiste aslında çok güzel bir arıtma sistemi var. Düzenli çalıştığında bu tarz sıkıntılar olmuyor. Biz o şirketten bu tesis düzenli çalıştırmasını ve bu zehirli suyu dereye salmamasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Derede balıkların ve bir sürü hayvanın olduğunu ve bu zehirli su yüzünden öldüğünü söyleyen Köy sakinlerinden İsmail Tosun, kazların kenara çıktığını ve bu suyun hastalık saçtığını aktardı.

Yetkililerle birlikte bölgeye gelen AK Parti Edirne Merkezi İlçe Başkanı Önder Özcan, "Bu çevre felaketi yaklaşık 3-4 köyü kapsayan hem tarımsal sulamada hem de hayvancılıkta kullanılan bir deremiz. Bundan 6-7 ay önce yine aynı sorunlar yaşanmıştı. İnkar eden bir belediye zihniyeti ile karşılaştık. Ama Çevre Şehircilik il müdürlüğümüzün önceki felaketlerde tuttuğu tutanaklar var. Muhtarımızın da iddia ettiği gibi şuanda arıtma tesisinin hiç çalışmaması olağanüstü bir durumdur. Bu tesis bu zehirli suyu dereye salması ve bu duruma duyarsız kalınması hiç hoş bir durum değil. Şuanda köy halkı, muhtarımız ve çevre şehircilik il müdürlüğü yetkilileri burada. Ama asıl sorumlu olan belediyeden arayan da yok soran da yok gelen de yok. Ne belediye ne il genel meclisi üyeleri ne de belediye başkanı gelmedi. Bu da bir suçluluk zihniyetidir. Üstüne sorumluluk almamaktır. Kaçmaktır. Bugün insandan kaçan yarın oy istemeye yüzü olmayacak konuma gelir" dedi. Barış Karapaça