'Güneş Kremi Alırken Dikkatli Olun' !

Meteoroloji verilerine göre hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıkması bekleniyor. Bu nedenle sıcak hava ve güneşin zararlı ışınlarına karşı korunmak büyük önem taşıyor. Eczanelerde satılan güneş kremlerinin cilt sağlığını korumak ve güneşin zararlı etkilerinden korunmak amacıyla kullanıldığını belirten Dermokozmetik Uzmanı Seçil Fidan Kayrım, vatandaşlara dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

'Güneş Kremi Alırken Dikkatli Olun' !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de hava sıcaklıklarının 34 ila 37 derece arasında seyredeceği tahmin ediliyor. Uzmanlar, sıcak havada dışarıya çıkmak zorunda olanlar ve dışarıda çalışanların mutlaka güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucu materyaller kullanmaları gerektiğini vurguluyor. Sıcak havaya karşı şapka ve şemsiye gibi koruyucu malzemeler kullanılırken, cildin zararlı ışınlardan korunması da büyük önem taşıyor. Dışarı çıkmadan önce mutlaka güneş kremi sürülmesi ve gün içinde de düzenli olarak tazelenmesi gerektiğini belirten Seçil Fidan Kayrım, internette veya bilinmeyen sitelerde satılan ucuz güneş kremlerine karşı da uyarıda bulundu. Kayrım, bu tür ürünlerin mutlaka bir uzmana danışılarak alınması gerektiğini belirtti.

"CİLDİNİZE ZARAR VEREBİLİR"

Eczaneler dışında fiyatının daha ucuz olduğu düşüncesiyle farklı yerlerden alınan güneş kremlerinin cilde zarar verebildiğini belirten Kayrım, bu durumun ciltte kızarıklık, sivilce ve farklı sorunları da beraberinde getirebildiğini ve cildin toparlanmasının uzun sürebileceğini vurguladı.

Güneşten koruma standartlarına uygun olan ve kimyasal içerik içermeyen güneş kremlerinin tercih edilmesi gerektiğine değinen Dermokozmetik Uzmanı Seçil Fidan Kayrım, Terlemeye ve suya karşı dayanıklı, UV ışınları ve UVB’ye karşı tam koruyucu özelliklere sahip olmasında fayda olduğuna dikkat çekti.

"ZARARLI IŞINLAR, CİLTTE DE ÖNEMLİ SORUNLARA KAPI ARALIYOR"

Ozon tabakasının incelmesi ile, güneşten gelen zararlı ışınların dünyaya her yıl daha güçlü bir şekilde ulaşmasına yol açtığını belirten Kayrım, "Bu durum, uzun vadede tüm canlı yaşamını tehdit etmekle birlikte ciltte de önemli sorunlara kapı aralıyor. Öyle ki havanın kapalı olduğu bir kış gününde dahi, güneşin zararları devam ediyor. Hatta bu zararlar, yazın açık havaya oranla sadece yüzde 20 ila 30 oranında azalıyor" dedi.

"GÜNEŞ KREMİ KAHRAMANIMIZDIR"

Unutulmaması gereken bir diğer noktanın da güneş kremi seçerken cilt tipinin ve ihtiyaçların göz önünde bulundurulması gerektiğine değinen Kayrım, "Güneş kremi, cildimizi güneşin zararlı etkilerinden koruyan kahramanımızdır. Güneşin içinde barındırdığı UV ışınları, cildimize zamanla istenmeyen etkilere sebebiyet verebilir. Erken yaşlanma belirtileri, lekeler ve hatta cilt kanseri gibi ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz. İşte bu noktada devreye tam koruma etkili güneş kremleri girer. Cildimize sürdüğümüz güneş kremi, adeta bir kalkan görevi görerek zararlı UV ışınlarının neden olduğu olumsuz etkileri minimuma indirir" ifadelerine yer verdi.

Güneş kreminin sadece anlık koruma sağlamakla kalmadığını ve aynı zamanda geleceğe de yatırım olduğunu ifade eden Kayrım, "Güneş kremleri cildimizi dış etkenlere karşı savunurken aynı zamanda cildimizin genç ve sağlıklı kalmasına destek olur. Eğer güzellik ve sağlık söz konusuysa, güneş kremi kullanmak kesinlikle kaçınılmaz bir adımdır. Unutmayalım ki güneş kreminin her bir damlası, cildimize gelecek için bir armağandır" dedi.

"YAZIN KULLANIP, KIŞIN RAFA KALDIRMAMALIYIZ"

Güneş kreminin düzenli kullanımlarda kırışıkları ve ince çizgilerin oluşumunu engellediğini söyleyen Kayrım, "Melanin renk pigmentlerinin salınımını kontrol ederek cilt lekelerinin oluşumunun önüne geçer. Güneş yanıklarını önler ve soyulma problemlerini azaltır. Kolajen ve hyaluronik asit dengesinin hasar görmeden korunmasını sağlar Cilt kanseri riskini azaltır. Güneş koruyucu kışın da kullanılmalıdır. Yazın cildimize sürdüğümüz kadar çok faktörlü olmasa da en azından 30 faktörlü losyon kullanmalı ve tenimizin sağlığını korumalıyız. Birçoğumuz yazın güneş koruyucu kullanıp, kışın hepsini rafa kaldırırız. Ancak güneş koruyucular kışın da kullanılır" şeklinde açıklamada bulundu.  Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN