• Haberler
  • Edirne
  • Fazla Vitamin Tüketimi Cebinizi ve Sağlığınızı Olumsuz etkiliyor

Fazla Vitamin Tüketimi Cebinizi ve Sağlığınızı Olumsuz etkiliyor

Soğuk havaların yaklaşması ve kış aylarının gelmesiyle birlikte birçok kişi bağışıklıklarını güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak amacıyla vitamin takviyelerine başvuruyor. Ancak, uzmanlar fazla miktarda alınan vitaminlerin sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Fazla Vitamin Tüketimi Cebinizi ve Sağlığınızı Olumsuz etkiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yüksek dozda alınan vitaminler, vücut için gerekli olanın ötesinde bir yüke dönüşebiliyor. Özellikle bazı vitaminlerin aşırı tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. A, D, E ve K gibi yağda çözünen vitaminler vücutta depolanabiliyor ve fazlasıyla alındığında toksik etkilere yol açabiliyor.

Uzmanlar, aşırı miktarda alınan vitaminlerin böbrek taşlarına, karaciğer sorunlarına, kemiklerde kireçlenmeye, cildin kurumasına ve çatlamasına neden olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle vitamin takviyeleri kullanmadan önce doktora veya eczacıya danışmanın önemine vurgu yapıyor.

Sağlığınızı korumak istiyorsanız, dengeli ve çeşitli bir beslenme düzeni oluşturmanın ve ihtiyaç duyduğunuz vitaminleri yiyecekler yoluyla almanın en sağlıklı yol olduğunu söyleyen uzmanlar, fazla vitamin takviyesi yapmadan önce mutlaka bir uzmandan tavsiye alınmasını tavsiye ediyor.

"Vitamin eksikliğine testle, kan tahliliyle bakılması gerekiyor"

"Vitamin eksikliğine testle ve kan tahliliyle bakılması gerektiğini vurgulayan Uzman Dr. Ülgey, "Eğer bir düşüklük yoksa kullanmanın hiçbir faydası söz konusu değildir. Bunun dışında bunları doğal yollardan almalarını tavsiye ediyoruz. Yani gayet basit mandalina, portakal ve limonda oldukça zengin bir şekilde var. Bunları tüketmek zaten yeterli vitamin almamızı sağlamaktadır. Doktora danışmadan herhangi bir vitamin alınması hiçbir mantığı ve gerekliliği kesinlikle yoktur" dedi.

"Bilinçsiz vitamin tüketiminin başka organlara da zararları var mıdır?"

Bilinçsiz vitamin tüketiminin başka organlara da zarar verebileceğinin altını çizen Uzman Dr. Ülgey, "Vücutta vitamin depolanmaz. Vücuttan atılır. Ama bu da bir ilaçtır ve sonuçta karaciğeri yormaktadır. Gereksiz alımı hem karaciğer yorma açısından zararlıdır, hem de hep doğal olarak paramıza yazıktır.  Yani bunların hepsi ücretle alınmaktadır. Hem karaciğerimizi, hem cebimizi yorar" dedi.

"Eczanede satılmayan hiçbir ilacı almayın"

Vitaminlerin artık yaygın olarak her yerde satıldığını belirten Uzman Dr. Ülgey, bu tür kolay durumlarda eczanede satılmayan ve ne içerdiğinin bilinmediği ilaçların alınmaması gerektiğine değindi. Eczaneler dışında satılanların ilaç değil, gıda takviyesi olduğunu belirten Uzman Dr. Ülgey,  "Buna dikkat edilmediği sürece alınacak bu ilaçların hiçbir faydası olmadığı gibi ağır hasarlara da yol açmaktadır. Dolayısıyla mutlaka eczaneden alınması ve hem doktora hem eczacıya danışılarak kullanılması gerekmektedir. Vitaminler, masum görünen zararlılardır. Dışarıda satılanlar gıda takviyesi diye geçer aslında Tarım Bakanlığı onaylıdır. Tarım Bakanlığı onun etkisine, gücüne özelliğine bakmaz. Tek bakan Sağlık Bakanlığı'dır. Eğer bir madde Sağlık Bakanlığı onaylıysa o zaman ilaçtır. Kontrolü de, yan etkisi de, zararını da tekrar eden kuruluş Sağlık Bakanlığıdır. Tarım Bakanlığının böyle bir özelliği yoktur. Dolayısıyla bir madde eğer Tarım Bakanlığı onaylıysa bundan kaçınmakta ve Sağlık Bakanlığı onaylı olan maddeleri kullanmakta fayda var" ifadelerine yer verdi.

Sağlık Bakanlığı'nın ilacın her türlü yan etkisini ve zararını takip ettiğini, gerekirse toplattığını söyleyen Uzman Dr. Ülgey,"O yüzden mümkün olduğunca Sağlık Bakanlığı onaylı ilaçları kullanmak gerekir. Ona çok dikkat etsinler. Yani Tarım Bakanlığı onaylı maddeler kesinlikle ilaç kategorisinde değildir. Kendileri de çok küçük de olsa yazarlar. Gözle görülmeyecek şekilde. Bu bir ilaç değildir. Gıda takviyesidir diye yazar. O yüzden buna çok dikkat edilmesi gerekir" şeklinde açıklamada bulundu.

EBRU YILDIZ GÜNENÇ