Ev sahibi ile kiracı davalarında arabulucular devreye girecek

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle mahkemelerin yükü arttı. Hem vatandaşın hem de mahkemelerde oluşan yoğunluğu önlemek adına gerçekleştirilecek arabuluculuk sistemi ile problemler daha hızlı çözülebilecek. Bu sayede mahkemelerde oluşan yoğunlukta son bulacak. Direk mahkemelere giden davacıların ise davaları kabul olmayacak.

Ev sahibi ile kiracı davalarında arabulucular devreye girecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ev sahibi ile kiracılar arasında oluşan problemler yeni geliştirilen arabuluculuk sistemi ile mahkemeye gidilmeden çözülecek. Mahkeme öncesi devreye arabuluculuk sisteminin devreye gireceğini söyleyen Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şubesi 2. Başkanı Namık Babacan, yeni sistem ile mahkemelerin yükünün azalacağını belirtti.

                Ev kiralarının TÜFE oranlarına göre belirlenmesine 1 yıl ara verildiğini ifade eden Babacan,  'Kira fiyatlarında yaşanan ciddi artışın önüne geçmek için Türk Borçlar Kanunu'nda geçici olarak değişiklik yapıldı. Ev kiralarının TÜFE oranına göre belirlenmesi uygulamasına 1 yıllığına ara verildi ve  1 Temmuz 2023'e kadar kiraya yapılacak zam oranı yüzde 25'le sınırlandırıldı. Yüzde 25 artış sınırının ihlali nedeniyle eski kiracılarla ev sahipleri arasında tartışmalar yaşanıyor ve bu mahkemeye taşınıyor. Artık arabuluculuk sistemi ile mahkemelerin yükü azalacak. Adalet Bakanlığı uzun süren ve mahkemelerin iş yükünün artmasına neden olan bu davalarla ilgili harekete geçti ve çalışma yaptı. Söz konusu uygulamanın Eylül ya da Ekim gibi hayata geçirilmesi planlanıyor.' Dedi. Barış Karapaça