Edirne ve Kırklareli'nde ev ve arsalara talep sürüyor

Merkez üssü Kahramanmaraş olan yıkıcı depremlerin ardından özellikle İstanbul'daki vatandaşlar, olası deprem ihtimaline karşı Trakya'ya göç etmeye başladı.

Edirne ve Kırklareli'nde ev ve arsalara talep sürüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Depremlerin ardından İstanbul’da ki büyük deprem dolayısıyla vatandaşlar risk taşımayan bölgelere yönelmeye başladı. Edirne ve Kırklareli’nde fay hattının olmayışı cazibe yaratıyor. 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından olası İstanbul depreminden endişeneler vatandaşlar Trakya'da gayrimenkul bakmaya başladı.

1 milyona yakın emekli olan vatandaşın İstanbul gibi büyük şehirlerde gayrimenkul alamadığını dile getiren Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, vatandaşların Kırklareli ve Edirne gibi yakın bölgelere yönelmeye başladığını söyledi.

Feda, emekli vatandaşların tazminatlarını yatırıma dönüştürmek için Trakya bölgesinden gayrimenkul satın aldığını vurguladı ve şöyle devam etti:  “Pandemiden sonra köylerde bir dönüm 200 bin olan fiyatlar şu an 600-800 bin gibi rakamlara fırladı. Olası depremden kaçmak ve yatırımları bu tarafa aktarmak amacıyla Edirne’nin ilçeleri ve köylerine de yatırımlar başladı. Kahramanmaraş merkezli depremden sonra Edirne’ye gelen depremzedeler buraya yerleşti ve şu an Edirne’ye gelme azaldı. Deprem bölgesinden gelen vatandaşlar bu evleri doldurup satın alma ve kiralamadan sonra arz ve talebi karşılayamadık. İstanbul’da yaşanacak olası deprem dünyayı ve Türkiye’yi etkileyeceği için devlet küçük İstanbullar oluşturmak zorunda kalacak. Edirne, İstanbul’un ilçesi haline gelecek. Kırklareli ve Edirne fay hattından uzak olduğu için vatandaşlar yatırımlarını bu civarda yapmaya başladı. Emekli kısım İstanbul’dan uzaklaşmış durumda ve köylerde küçük yer arayışı içerisindeler.”

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği ikinci Başkanı Namık Babacan ise, Edirne’de deprem riskinin az olduğundan bahsetti. Edirne ve Kırklareli illerine bir yönelmenin söz konusu olduğunu anlatan Babacan, “Benim çocuklarım şu anda İstanbul’da yaşıyor. 10-20 bin gibi kira ödüyorlar. Olası bir deprem söz konusu olduğu için ve kira fiyatlarında artış olmasından dolayı İstanbul’dan kaçış dönemi başladı.  3 kızım var ve buraya gelecekler. Onlar orada olduğu için deprem olacak korkusuyla biz de burada mutlu olamıyoruz. Çok büyük bir felaket bekleniyor. Kahramanmaraş ve Hatay’da gördüğümüz felaketi inşallah İstanbul’da görmeyiz. Çok fazla can kaybı oldu umarım bunu tekrar yaşamayız. Burada kendi yerlerimiz var ve çocuklarımız buraya gelecek. Edirne’de de kira fiyatları çok yükseldi. Arz talepten dolayı en düşük kira 7 bin 500 lira. Yeni yerleşim yerlerinde ise bu fiyat 10 bin ve 15 binlere kadar çıkıyor.” İfadelerine yer verdi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ