Edirne Sarayı Detaylı Şekilde Anlatıldı

Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Devecihan Kültür Merkezi'nde 'Geçmişten günümüze Edirne Sarayı' konferansı gerçekleştirildi. Konferansın ardından Edirne gravürlerinden seçkiler sergisi de açıldı.

Edirne Sarayı Detaylı Şekilde Anlatıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ‘Geçmişten Günümüze Edirne Sarayı’ konferansına konuşmacı olarak Edirne Sarayı Kazı eski Başkanı Doç. Dr. Gülay Apa Kurtişoğlu katıldı. Doç. Dr. Kurtişoğlu yaptığı sunumda Edirne Sarayı’nın kuruluşundan harap hele gelene kadar ki kısmını detaylı olarak anlattı.

Konferansta, 1450 yılında Osmanlı Padişahlarından İkinci Murat’ın temellerini attığı Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman gibi padişahlara ev sahipliği yapan Edirne Sarayı’nda daha önce gerçekleşen kazılarda ortaya çıkarılanları anlatan Doç. Dr. Kurtişoğlu, Edirne Sarayı’nın tarih boyunca önemini hiç yitirmediğini dile getirdi.

Saray 100’den fazla yapıyı barındırıyordu

Kurtişoğlu sarayda ilk kazı çalışmalarının 1956 yılından başladığını ve kompleksin bünyesinde çok farklı işlevli yaklaşık 100 civarında yapıyı barındırdığını ifade etti.  Edirne sarayının, geniş bir alana yayıldığına vurgu yapan Kurtişoğlu, kazıların Osmanlı tarihine ışık tutmasını beklediklerini dile getirdi.

Kurtişoğlu, yüzyıllar boyunca kullanımda kalan ve pek çok önemli olaya tanıklık eden sarayın 20. yüzyılın başlarında 1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı ve 1910- 1912 Balkan Savaşları sırasında, sarayın tahribata uğradığını ve birçok yapının yıkıldığını söyledi.

Günümüze Az Sayıda Bina Gelebildi

Saraydan günümüze az sayıda yapının ulaştığını dile getiren Kurtişoğlu ayakta kalan yapıları şöyle sıraladı; “Matbah-ı Amire (Saray Mutfağı), Babüssade (Akağalar Kapısı), Cihannüma Kasrı, Kum Kasrı Hamamı, Adalet Kasrı, Fatih Köprüsü, Kanuni Köprüsü, Şehabeddin Paşa Köprüsü, Av Köşkü, Su Maksemi, Namazgahlı Çeşme’dir.” Dedi.

Konferansa Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Ahmet Saraç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk ve davetliler katıldı.

Konferansın ardından Devecihan Kültür Merkezi, Hayri Çizel Sergi Salonu’nda Edirne gravürlerinden seçkiler sergisi açıldı.

******