• Haberler
  • Edirne
  • 'Edirne'mizi gerçekleştirdiğimiz projelerle ihya etmeye devam edeceğiz'

'Edirne'mizi gerçekleştirdiğimiz projelerle ihya etmeye devam edeceğiz'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı SOGEP Programı kapsamında Trakya Kalkınma Ajansı destekleriyle Edirne'de yürütülen projelerin açılış törenine katıldı. Edirne'nin sanayisini, üretimini, istihdamını, kalkınmasını desteklediklerini söyleyen Bakan Kacır, 'Türkiye Yüzyılı'nda Edirne'mizi gerçekleştirdiğimiz projelerle ihya etmeye devam edeceğiz' dedi.

'Edirne'mizi gerçekleştirdiğimiz projelerle ihya etmeye devam edeceğiz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı SOGEP Programı kapsamında Trakya Kalkınma Ajansı destekleriyle Edirne’de yürütülen projelerin açılış törenine katıldı. Edirne’nin sanayisini, üretimini, istihdamını, kalkınmasını desteklediklerini söyleyen Bakan Kacır, “Türkiye Yüzyılı’nda Edirne’mizi gerçekleştirdiğimiz projelerle ihya etmeye devam edeceğiz” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "Trakya Kalkınma Ajansı Edirne Projeleri" açılış programına katıldı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Konferans salonunda gerçekleştirilen lansman törenine Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Cumhur İttifakı Belediye Başkan adayı Belgin İba, AK Parti Edirne İl Başkan Vekili Aydoğan Akıncı, Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, ETSO Başkanı Sezai Irmak, Cumhur İttifakı temsilcileri, oda başkanları, sanayiciler, kurum başkanları katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı ile başlayan program daha sonra konuşmalarla devam etti.

Trakya’nın gözbebeği, dört bir yanı tarih kokan serhat şehri Edirne’nin kalbinde özel bir yere sahip olduğunu ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Anadolu’yu Avrupa’ya bağlayan, bir asra yakın ecdadın başşehri olan, pehlivanlar yurdu Edirne’de yeni eserler kazandırmanın mutluluğu içerisinde olduklarını belirtti.

Bakan Kacır, Edirne’nin nitelikli ve çok yönlü kalkınmasını destekleyecek 17 projenin Edirne’ye hayırlı olmasını diledi.

“Edirne’mizin sanayisini, üretimini, istihdamını, kalkınmasını desteklemeye devam ediyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, güçlü Türkiye’yi inşa etme yolunda emin adımlarla ilerlediklerini söyleyen Bakan Kacır, “Büyüme ve kalkınma yolundaki mücadelemizde önümüze çıkartılan nice engellere, kurulan nice tuzaklara, oynanan nice oyunlara rağmen ülkemize asırlık demokratik haklar ve kalkınma atılımları kazandırdık.  81 vilayetimizin, 85 milyon vatandaşımızın hiçbirini diğerinden ayırmadan, ötekileştirmeden, dışlamadan şehirlerimize eserler kazandırdık ve hizmetler ürettik. Ülkemizi, muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıyacak yatırımlara imza attık. Ancak elbette yetmez diyoruz.  Cumhuriyetimizin ikinci asrında, Türkiye Yüzyılı’nda daha gelişmiş, refah seviyesi artan marka şehirler için durmadan, duraksamadan çalışmaya devam ediyoruz. Bu vizyon doğrultusunda Edirne’mizin de sanayisini, üretimini, istihdamını, kalkınmasını desteklemeye devam ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

“Edirne’de OSB sayısını 4’e çıkarttık”

Edirne’de gerçekleşecek toplam yatırım tutarı 24 milyar liraya yaklaşan 346 yeni ya da ilave yatırımlar için teşvik belgesi düzenlediklerini ifade eden Bakan Kacır, 8 bin 700’den fazla nitelikli istihdamın önünü açtıklarını belirtti.

22 yıl önce Edirne’de sadece 1 organize sanayi bölgesi varken 237 milyon lira bakanlık desteği ile bu sayıyı 4’e çıkardıklarını dile getiren Bakan Kacır,  “Organize sanayi bölgelerimizde bin 400’ten fazla vatandaşımızın istihdamını sağladık.  Çevre duyarlılığını önceliklendirdiğimiz Organize sanayi bölgelerimizdeki tüm parsellerin üretime geçmesiyle birlikte bu rakamı 9 bine çıkararak Edirne’mize sanayi kenti kimliği de kazandıracağız. “ dedi.

“Edirne’de 22 yılda 6 bin 400’den fazla KOBİ’mize 644 milyon liranın üzerinde destek ödemesi gerçekleştirdik”


Ekonominin sac ayağı KOBİ’lere can suyu olmaya devam ettiklerini söyleyen Bakan Kacır, ”Şehrimizde son 22 yılda 6 bin 400’den fazla KOBİ’mize 644 milyon liranın üzerinde KOSGEB destek ödemesi gerçekleştirdik.  Teknoloji girişimciliğini desteklemek üzere Edirne’de 1 teknopark kurduk. Teknoparkta faaliyet gösteren firmalara 1,1 milyar liradan fazla ar-ge teşviki sağladık.  TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında 142 projeye ve 280 bilim insanına 323 milyon lira destek verdik. Bilime ve teknolojiye meraklı gençlerimizi, çocuklarımızı keşfetmek, onların potansiyellerini ortaya çıkarmak, şehrimize kazandırmak için Edirne’ye Deneyap Teknoloji Atölyesi’ni kurduk.  Orta okul ve lise öğrencilerimize; tasarımdan robotik kodlama, yapay zekâdan havacılık ve uzay teknolojilerine 11 farklı yenilikçi teknoloji başlığında 36 ay ücretsiz eğitim imkânı sunduk ve sunmaya da devam ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

Geleceğin Teknoloji Yıldızları Programı kapsamında 81 ilde Deneyap Teknoloji Atölyelerine başvuruların devam ettiğini söyleyen Bakan Kacır, “25 Mart’a kadar tüm illerimizdeki 4., 5., 8., 9. sınıflar ile lise hazırlık sınıfında okuyan öğrencilerimizin başvurularını bekliyoruz.” Dedi.

Badem ezmesinden tava ciğerine, Meriç yer fıstığından İpsala Pirincine Edirne’nin 11 meşhur yöresel lezzetini coğrafi işaretle tescillediklerini aktaran Bakan Kacır, “Hem üreticilerimizi hem tüketicilerimizi hem de kültürümüzü koruma altına aldık. “ ifadelerini kullandı.

“Şehrin ekonomisine katkı sağlayacak 17 eseri Edirne’mize kazandırıyoruz”

Trakya Kalkınma Ajansı’nın eliyle kamu kurumlarının, mahalli idarelerin, üniversitelerin, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının 341 kalkınma projesine 533 milyon lira destek verdiklerini dile getiren Bakan Kacır, “Bugün de Trakya Kalkınma Ajansımız eliyle Edirne’mizde, gençlerimize, kadınlarımıza, çocuklarımıza, çiftçilerimize, sanayicimize ve dezavantajlı vatandaşlarımıza yönelik projelerin açılışını gerçekleştiriyoruz. Tarımdan turizme, sanayiden sosyal içermeye kadar yerel kalkınmayı destekleyecek, şehrimizin ekonomisine katkı sağlayacak 17 eseri Edirne’mize kazandırıyoruz. “ dedi.

“Kadının Emeği Evinin Ekmeği” projesiyle kadınların ürettiği el emeği göz nuru ürünlerin markalaşması, pazarlanması ve satışını desteklediklerini ifade eden Bakan Kacır, bu projeyle kadın istihdamını arttırdıklarını söyledi.

“Edirne’mizi gerçekleştirdiğimiz projelerle ihya etmeye devam edeceğiz”

Keşan Belediyesi ile gerçekleştirdikleri Yıl Boyu Üretim ve İstihdam ile Okula Giden Mutlu Çocuklar” projesiyle sezonluk tarım işçisi ailelere 12 ay iş olanakları sunduklarını dile getiren Bakan Kacır, “Gastro-Akademi ile Gelecek Mutfakta” projesiyle hizmet sektörümüzün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için istihdam garantili eğitimler veriyoruz. Engelsiz Yaşam Merkezi Projemizle engelli bireylerin atölyeler ve eğitimler aracılığı ile sosyal hayata ve üretime katılmalarını destekliyoruz. Türkiye Yüzyılı’nda Edirne’mizi gerçekleştirdiğimiz projelerle ihya etmeye devam edeceğiz.” Dedi.

“Edirne’yi kültürde, turizmde, sanayide ve eğitimde öncü şehirlerimiz arasına katacağız”

Edirne ve Edirneliler için yeni hedefler koymaya, projeler üretmeye devam edeceklerini söyleyen Bakan Kacır,  “Serhat şehri olmak demek, öncü olmak demektir. Edirne’yi kültürde, turizmde, sanayide ve eğitimde öncü şehirlerimiz arasına katacağız. Tarih boyunca şanlı akıncılar çıkaran, bileği bükülmez pehlivanlar yetiştiren Edirne için biz de var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.  Sözlerime son verirken bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz projeleri tüm Edirne’ye Edirnelilere hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” Şeklinde konuştu.

“Edirne’yi Balkanların cazibe merkezi haline getireceğiz”

Edirne’nin tarihi, kültürel ve stratejik konumuyla, verimli topraklarıyla, deniziyle Türkiye’de bütün kaynakların bulunduğu ender illerden bir tanesi olduğunu ifade eden Edirne Valisi Yunus Sezer, “90 yılı aşkın süre Balkanlar'a başkentlik yapmış bir yer. Edirne'nin turizmde yüzde 5-10'unu ancak kullanıyoruz. Burada yeşil sanayi dediğimiz buradaki insanlarla ve buradaki toprakla barışık sanayi noktasında teknoloji ağırlıklı sanayi noktasına ihtiyacımız var. 5-6 ay süre içerisinde neredeyse 4 tane organize sanayimiz oldu. Umudumuz burada serbest ticaret bölgesi, yine aynı şekilde endüstri bölgelerinin ve teknolojilere dayalı alanların oluşturulması ve Balkanların cazibe merkezi olması noktasında inşallah burada bütün arkadaşlarımızla beraber yoğun bir çalışmayı ortaya koyacağız"dedi.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’de  gelecekte bakanlığın katkıları ve destekleriyle birçok projeyi hayata geçirmeyi ve Edirne’ye katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından hediye takdimi yapıldı ve açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra “Gastro Akademi ile Gelecek Mutfakta” projesi çerçevesinde eğitim alan kursiyerler ile bir araya gelen Bakan Kacır, çalışmalarla ilgili bilgi alarak Ramazan pidesi hazırladı.

Programın ardından Bakan Kacır, esnaf ziyaretinde bulundu ve Saraçlar Caddesi'nde AK Parti ile CHP stantlarını ziyaret etti.

Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar