Edirne Mevlevihanesi'nin temellerine ulaşıldı

Edirne'de, 15. yüzyılda 2'nci Murat döneminde yaptırılan Edirne Mevlevihanesi'nin ihyası kapsamında toprak altında kalan temellerine ulaşıldı.

Edirne Mevlevihanesi'nin temellerine ulaşıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Mevlevihanesi'nin toprak altında kalan temellerine ulaşıldı yapının inşasına kısa sürede başlanacak.

Edirne Müze Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi ekipleri tarafından Muradiye Camisi bahçesinde başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.

Kazı çalışmalarında Mevlevihanenin toprak altında kalan temellerine ulaşıldı.

Kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan veriler doğrultusunda hazırlanacak restorasyon projesine göre yapı ihya edilecek.

Edirne Valisi Yunus Sezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, mevlevihanenin Edirne ve Balkanlar'a 500 yıl boyunca hizmet verdiğini aktardı.

Kısa sürede inşaat çalışmasına başlanacağını belirten Sezer, “Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar ayakta kalan bir yapı. Oradaki yapılarla ilgili 1960'lı yıllara kadar olan dönemde kısmen fotoğraflar var. Tespit için bir kazı çalışması yapılıyor. Bir taraftan projesi hazırlanıyor. 1-2 ay içinde biz inşaat çalışmasına başlayacağız. Hem proje bitecek hem kazı çalışmalarında temeller ortaya çıkacak. Mevlevihane Edirne için önem arz ediyor. İhyası tamamlanması sonrası Mevlevihane sadece Edirne'ye değil Balkanlar'a da hizmet verecek. Hemen yanımızda Bulgaristan Filibe'de bir Mevlevihane var. Edirne'de kurumsallaşmış bir yapı var, bu yapıyı ihya edebilirsek Balkanlar'a yönelik bir merkez haline getirmeyi düşünüyoruz.” Dedi.

Sezer, mevlevihanenin Edirne için önemli olduğunu milli ve manevi duyguları Balkanlar’a aktarmak istediklerini dile getirdi.  Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ