• Haberler
  • Edirne'de topraksız dikey tarımla küçük alanlarda daha fazla ürün yetiştiriliyor

Edirne'de topraksız dikey tarımla küçük alanlarda daha fazla ürün yetiştiriliyor

Edirne'deki genç girişimci topraksız dikey tarımla küçük alanlarda daha fazla ürün yetiştirerek verimi artırıyor.

Edirne'de topraksız dikey tarımla küçük alanlarda daha fazla ürün yetiştiriliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Teknoparkta 3 yıl önce başladıkları projeyi hayata geçiren genç girişimci Deniz Sezer, geliştirdiği makine sayesinde dikey ve topraksız şekilde tarım yapabiliyor. Akıllı dikey tarım makinasının üzerinde yer alan, UV ışıkları bitkilerin ihtiyacı olan stresi yaşatıyor. Belirli aralıklarla verilen besin solüsyonları ise bitkinin gelişmesini sağlıyor.

Avrupa’dan esinlendiği modeller üzerinde çalışmalar yapan Sezer, arge faaliyetlerinin ardından iki farklı makine üretti.

Sezer, arazisi olmayan insanlar için tarım yapmayı mümkün kıldıklarını anlattı.

Ürettikleri modelle insanları sürdürülebilir tarıma da teşvik ettiklerini dile getiren Sezer, “Teknik olarak faydaları metre kare bazında çok daha fazla ürün yetiştirebiliyorsunuz. Örneğin bizim makinemizde, 1,5 metre karede 256 kök civarı bitki yetişiyor. Bu tabi ki daha fazla ürün yetiştirmenize, daha fazla verim almanıza sebep oluyor.” Dedi.

Sezer, geliştirdikleri sistemle ürünlerin tamamını makine ile suladıklarını ifade etti.

Sistem sayesinde kök hücrelerin sürekli kontrol edildiğini vurgulayan Sezer, ürün kaybının önüne geçildiğine dikkat çekti.

Sezer, sistemin patent sürecinde olduğunu, çalışmalara devam edeceklerini söyledi ve şunları kaydetti:

“En büyük hedefimiz aslında hiç tarım yapılamayacak alanlarda tarım yapılabildiğini görmek. Restoranların, kafelerin, çeşitli işletmelerin, hotellerin sürdürebilir ve şeffaf üretim için mutfaklarında, restoranlarında makinelerimizi bulundurması. Tabi ki öncelikli hedefimiz, nedir bu yediğimizin nasıl yetiştiğini görmek. Tamamıyla aslında temiz üretim şartlarında görüp, değerlendirebiliyor olmak. Bir diğeri de tabi ki tarımın çağdaşlaştırılması. Bu daha kapsamlı bir hedef ama bu iki hedef bizim için oldukça önemli.”

Kimyager Nermin Gebeşçi de sistemin detaylarından bahsetti.

Sistemin gece gündüz otomasyonla sulama gerçekleştirdiğini ifade eden Gebeşçi, Ürünlerin topraktan alması gereken makro ve mikro besinleri hazırladıkları solüsyonla enjekte ettiklerini aktardı.

Gebeşçi, sulama sisteminin daha önce hiç kullanılmadığını kendileri özgü olduğunu dile getirdi.

Ürünlere sistematik olarak ihtiyacı olan stresi verdiklerini söyleyen Gebeşçi, UV ışınlarını kullandıklarını aktardı. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ