• Haberler
  • Edirne
  • Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası dolayısıyla tören düzenlendi

Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası dolayısıyla tören düzenlendi

Edirne'de Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası dolayısıyla tören düzenlendi.

Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası dolayısıyla tören düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her yıl 5-9 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası kapsamında tören düzenlendi.

Edirne Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtı’nda düzenlenen tören çelenk sunumuyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okudu. Daha sonra günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalara geçildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk, dünyanın her gün artan nüfus, tüketim, plansız kentleşme ve sanayileşmeyle kirletildiğine dikkat çekti.

Doğal yaşamın atıklar nedeniyle olumsuz etkilendiğini belirten Öztürk, “Atıklar toprağımıza, suyumuza ve havamıza karışarak doğal yaşamı ve ekosistemi bozduğu çölleşme ve erozyon, iklim değişikliğine sebebiyet verdiği gibi başta insan olmak üzere tüm canlı hayatını tehdit etmektedir. Ülkemizde bu anlayışla çevre kirliliğini önlemek, atık yönetimini gerçekleştirmek üzere 2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendinin öncülüğünde ve himayesinde bakanlığımızın koordinasyonunda başlattığımız Sıfır Atık Projesi başta tüm kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere ülkemizin her alanında uygulamaya başlatılmıştır. Sıfır atık projesini uygulayan bina ve yerleşkeler sıfır atık belgesiyle taçlandırılmıştır. Sıfır atık projesi israfı önleyen, doğal kaynakları verimli kullanan, atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını, atığın kaynaklarında ayrıştırılmasını, atığın geri dönüştürülmesini sağlayan bir çevre yönetim sistemidir. Sıfır atık hareketi başladığı ilk günden beri ülkemize sağladığı çevreye, doya, doğaya, ekonomiye sağladığı katkılarla birlikte aldığı uluslararası ödüllerle Türkiye'nin en büyük çevre hareketi olduğunu gösterdi. 2017 yılında başladığımız sıfır atık yolculuğuyla birlikte günümüze bakacak olursak 60 milyon ton atık geri kazanıldı. Geri kazanılan bu atıkların sayesinde büyük miktarda enerji, su ve petrol tasarrufu sağlandı. 500 milyon adet ağaç kesilmekten kurtarıldı. 185 milyar TL ekonomiye kazandırıldı. Çevre duyarlılığımızı arttırarak doğal kaynakları verimli kullanarak çevre dostu uygulamalar yaparak millet bahçeleri, bisiklet yolları yaparak planlı kentleşme ve sanayileşme yaparak, birlikte çalışarak daha yeşil, daha mavi, daha canlı bir dünya yaşanabilir bir çevre inşa edebiliriz. Hepimizin bir dünyası var temasıyla kutlamakta olduğumuz Türkiye, çevre haftası vesilesiyle Allah'ın emanet ettiği ortak evimiz dünyamızı kirletmeyelim, temiz tutalım. Savaşmayalım, barışalım. Üzmeyelim, sevindirelim. Katletmeyelim, elinden tutalım. Yıkmayalım, tamir edelim. Çünkü hepinizin bir dünyası var. Zulmeden değil, mazlumun yanında olan olalım. Çünkü hepimizin bir dünyası var. Bu duygu ve düşüncelerle birlikte tüm halkımızın ve tüm insanlığın Türkiye Çevre Haftası'nı ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nü kutluyorum.” Dedi.

Konuşmaların tamamlanmasıyla Atatürk Anıtı’ndan Edirne Halk Eğitim Merkezi’ne geçildi.

Öğrenciler burada tiyatro gösterileri ve halk oyunu gösterisi yaptı. Fahrettin Baydar

Fahrettin Baydar