• Haberler
  • Edirne
  • Edirne'de düzensiz göçmen hareketliliği yüzde 90 oranında azaldı

Edirne'de düzensiz göçmen hareketliliği yüzde 90 oranında azaldı

Edirne Valisi Yunus Sezer düzensiz göçmen hareketliliği yüzde 90 oranında azaldığını belirterek son iki ayda 2 bin 289 düzensiz göçmenin yakalandığını aktardı.

Edirne'de düzensiz göçmen hareketliliği yüzde 90 oranında azaldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kentin güvenlik, asayiş, trafik ve gümrüklerdeki alışmaları değerlendiren Sezer, kentte emniyet ve huzurun sağlanması için çalıştıklarını aktardı.

Sezer, Valilik toplantı salonunda kentteki emniyet, jandarma, başsavcılık, sahil güvenlik, gümrük bölge müdürlüğü ve ilçe kaymakamlarının katılımı ile kentte gerçekleştirilen aylık çalışmaları değerlendirdi.

Toplantı sonrası gazetecilerle bir araya gelen Vali açıklamalarda bulundu.

Sezer, sınır kenti Edirne'de düzensiz göçün önlenmesi amacıyla önemli çalışmalar yapıldığını aktardı.

Sezer, kentte geride kalan son 2 ayda yaşanan asayiş olayları ile ilgili açıklamada bulundu.

Düzensiz göçle mücadeledeki başarıya değinen Sezer, yüzde 90 oranında azalma olduğunu 2 bin 289 düzensiz göçmen yakalandığını ve organizatörlerle ilgili de son 2 ayda yapılan operasyonlarda 84 kişinin yakalandığını belirtti.

İl genelinde 90 denetim noktası kurulduğunu anlatan Sezer, "Cumhurbaşkanımız, İçişleri Bakanımız ve burada bizlerin ortaya koyduğu mücadeleyle göçmen trafiğinde yüzde 90 oranında bir azalma söz konusu." Şeklinde konuştu.

Sezer, Son 2 aylık süreçte 2 bin 289 göçmen yakalandığını ve organizatörlerle ilgili de operasyonlar gerçekleştirildiğini ve 84 organizatör yakalandığını vurguladı.

Denetim ve kontrollerin aralıksız süreceğini söyleyen Sezer, şunları kaydetti:

“İlimiz sınırlarından başlayarak ta komşu ülke sınırlarına kadar olan noktada 90 noktada bizim geçici ve kalıcı yani mobil ve kalıcı noktalarımız var.  Arkadaşlar sürekli bu noktalarda hem değişik noktalarda tedbirler alarak bu mücadeleyi sürdürüyorlar. Bir taraftan hudut yollarımızı, devriye yollarımızı iyileştiriyoruz ve yaptırıyoruz. Bir taraftan da elektro-optik kuleler, asansörlü kulelerle beraber bu sınırdaki fiziki tedbirleri de iyice arttırmış durumdayız. Buraya hudut tugayı kuruldu ve tek yerden şu anda sınırdaki tedbirler yürütülüyor. Bu noktada da hem Milli Savunma Bakanlığımız sınır hakkında hem de gerisinde jandarmamız ve emniyetimiz yoğun bir mücadeleyi devam ettiriyor. Bu mücadele sayesinde göçmen hareketliliğinin azaldığını görmek de bizleri mutlu ediyor.”

Sezer, yakalama kararı olan ve sınır hattından yurt dışına kaçmaya çalışan 98 terör örgütü üyesinin de güvenlik güçlerince yakalandığını ifade etti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sezer, Edirne'de 4 sınır kapısı olduğunu belirterek kentin, Avrupa’ya sınır olması sebebiyle göçmenlerin de geçiş güzergâhı olarak kullandığı bir il konumunda olması sebebiyle burayla ilgili olarak huzur ve güvenliğin sağlanması noktasında çeşitli tedbirler aldıklarını ve bu tedbirleri arttırdıklarını aktardı.

Gümrüklerdeki yoğunluğun her geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yükseldiğinin altını çizen Sezer, " 2024 yılına bakıldığında son 2 aylık dönemde 318 bin 500 gümrük kaçağı malzeme yakalandı. Bu oran geçen yılın yaklaşık 3'te birine tekamül ediyor ve bunun ekonomik değerinin 500 milyon civarında.” Dedi.

Gümrük kapılarında tüm kolluk kuvvetleriyle yüksek bir koordinasyon söz konusu olduğunu dile getiren Sezer,  gümrük kapılarında 2024 yılı itibariyle hem esrar, hem kokain, hem de diğer sentetik uyuşturucularda yüksek oranda ve geçen yıla oranla yakalamada yüzde 116 bir artış olduğunu söyledi.

Sezer, 50.5 kilogram esrar,  176 kilo 676 gram kokain malzemesi, 6 kilogram metanfetamin denilen uyuşturucu sentetik ecza yakalandığını belirtti.

Sezer, gümrükte yoğun bir çalışma yapıldığını ve 235 kilograma yakın değerli maden denilen altın yakalandığını belirtti.

Sezer, uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele konusunda tedbirleri arttırdıklarını dile getirdi.

Son 2 ayda 615 gram uyuşturucu madde ele geçirildiğini belirten Sezer, 132 şahsa işlem yapıldığını ve 13 şahsın da tutuklandığını aktardı.

Sezer, il genelinde de asayiş ve güvenliğin sağlanması için önemli çalışmalar yapıldığını, geçen yılın dönemine kıyasla hırsızlık olaylarının yüzde 63 azaldığını vurguladı.

Sezer, tedbirlerin hem yakalamalar, hem aranan şahısların yakalanması hem de hırsızlıkların azalması noktasında büyük katkı sağladığını söyledi.

Ülke genelinde dolandırıcılık sayısında artış olduğunu ve bunların birçoğunun iletişim yoluyla olduğunu aktaran Sezer, vatandaşlara bu konuda hem bilgilendirici broşürlerle, hem de SMS oluyla uyarıda bulunduklarını hatırlattı.

Sezer, Ülke genelinde dolandırıcılık sayısında artış olduğunu ve bunların birçoğunun iletişim yoluyla olduğunu dile getirerek vatandaşları bu konuda hem bilgilendirici broşürlerle, hem de SMS yoluyla uyarıda bulunduklarını ifade etti.

Sezer, trafik kazalarının önlenmesi için denetim ve kontrollerin yapıldığını dile getirdi.

Kazaların yüzde 95'inin şoför kayaklı olduğunun altını çizen Sezer, alınan tedbirler ve uygulamalarla son 2 ayda yaşanan trafik kazalarında azalma olduğunu belirtti.

Sezer, alkollü ve dikkatsiz araç kullanımı konusunda sürücülere uyarılarda bulundu.

Sezer, 2024 yılında dört gümrük kapısından 354 bin 916 araç girişi, 371 bin 306 araç çıkışı olduğunu ve 805 bin 148 yolcu girişi, 856 bin 849 yolcu çıkışı gerçekleştiğini aktardı.

Sezer, geçen yıla oranla bakıldığında araç ve yolcu giriş-çıkışlarında yüzde 17'lik bir artış yaşandığını belirtti.

 Sezer, geçen yıl 6 milyonun üzerinde yerli ve yabancı turistin Edirne'ye giriş yaptığını ve gümrük kapılarının yoğunluğunun her geçen yıl üzerine koyarak yaklaşık yüzde 10 ile yüzde 15 arasında artış gösterdiğin dile getirdi. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ