Edirne'de Dünya Veteriner Hekimler Günü törenle kutlandı

                Her yıl Nisan ayının son Cumartesi gününde kutlanan Dünya Veteriner Hekimler Günü Edirne'de Atatürk Anıtında düzenlenen törenle kutlandı.

Edirne'de Dünya Veteriner Hekimler Günü törenle kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

29 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla Trakya Bölge Veteriner Hekimleri Odası tarafından Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi.
Tören, anıta çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.
                Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Semih Yamaç, Dünyada veteriner hekimlik mesleğini teşvik etmek, hayvan ve insan refahını, çevreyi, gıda güvenliğini, hayvan taşıma ve karantina uygulamalarını iyileştirmek maksadıyla Dünya Veteriner Hekimler Birliği ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü tarafından 2001 yılından bu yana her yıl Nisan ayının son Cumartesi günü farklı bir tema çerçevesinde kutlandığını söyledi.
                Yamaç, "Meslek örgütlerimiz 2023 yılı teması olarak “adalet, eşitlik ve kapsayıcılığı “konu olarak ele almıştır. Farklılıkların olduğu bir dünyada çeşitlilik ve eşitlik politikaları yoluyla engelleri kaldırmak, kapsayıcılığı geliştirmek özel bir odaklanmayı gerektirir. Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık teşvik edildiğinde ve uygulandığında tüm veteriner hekimlerin refahı artacaktır. Irk, cinsiyet, yaş, dil, din veya çalıştığımız sektör farklılıkları veteriner hekimlerin gücünü arttırıcı unsurlardır. Bireysel hiçbir özelliğimiz veteriner hekimlik konusunda belirleyici bir unsur değildir.  Veteriner hekimlik, kişiliklerimizden bağımsız olarak üstlendiğimiz, bir  meslekten öte bizler için bir yaşam tarzıdır" ifadelerine yer verdi.

Bugünün, özelinde veteriner hekimliğinin önemi konusunda halkı bilinçlendirmeyi hedeflediklerini belirten Yamaç, Dünya Veteriner Hekimler Günü'nün paydaşlarını bir araya getiren, mesleğe olan bağlılıklarını ve tutkularını kutlayan çok önemli bir etkinlik olduğunu aktardı.

" afetlerde dayanışma içerisinde sahadaydık"

Ülkeyi derinden etkileyen ve en büyük afetlerinden biri olan depremin yaşandığını hatırlatan Yamaç, "Birçok vatandaşımızı, meslektaşımızı, öğrencilerimizi ve ailelerini maalesef kaybettik. Tüm meslek camiamıza ve ülkemize baş sağlığı diliyoruz. Yaşanan depremin üzerimizdeki etkilerini azaltmak amacıyla tüm meslektaşlarımızla dayanışma içinde birlik olmak adına elimizden gelen her şeyi yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Dünya Veteriner Hekimler Birliği de yine meslektaşlarımızın ve halkımızın yanında olmak ve yaraları sarabilmek adına, yardım kampanyası başlattı. Biz veteriner hekimler olarak: toplumumuzun felaket anlarında sahalarda olmamızın ne kadar önemli olduğunu, ne yazık ki depremle bir kez daha gördük" ifadelerini kullandı.

Bölgemizdeki büyükbaş hayvancılığın domino taşlarından biri olan İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ile koordineli çalışarak yeni projelerin temelinin atılmasına katkıda bulunduklarını söyleyen Yamaç, "Unutulmamalıdır ki insan ve hayvan sağlığının temel yapı taşı veteriner hekimlerdir. Geçtiğimiz süreç göstermiştir ki Covid-19 salgınından çıkış kapımız ve malumunuz şap hastalığından kurtuluş anahtarımız olan aşılar yine veteriner hekim meslektaşlarımız tarafından üretilmiştir" dedi.

Düzenlenen tören Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri Semih Yamaç'ın konuşmasının ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ