Edirne'de 47. Turizm Haftası törenle kutlandı

Edirne'de 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan 47. 'Turizm Haftası' etkinlikleri kapsamında Atatürk Anıtında tören düzenlendi.

Edirne'de 47. Turizm Haftası törenle kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan 47. “Turizm Haftası” etkinlikleri Atatürk Anıtında düzenlenen törenle başladı. Tören anıta çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşu bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.
            Günün anlam ve önemini ilişkin konuşan Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk,

turizmin, ekonominin kalkınmasında çok büyük pay sahibi olmakla birlikte, kültürlerin birbirini tanımasında da önemli bir araç olduğunu söyledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Soytürk, Turizm, ekonomiye olan katkısı dışında, ülkelerin sahip oldukları doğal, kültürel, tarihi kaynaklarının değerlendirilmesi ve bu kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamaya destek vermesi, kentsel ve kırsal kalkınmaya olan katkısı ile yaşam kalitesinin artması ve dünya insanlarının birbirlerini daha iyi anlayıp tanıması sayesinde uluslararası barışa destek olması gibi birçok sosyal, kültürel, ekolojik başlıkta da ayrıca önemli mikro ve makro etkilere sahip olduğunu aktardı.

Özellikle Avrupalı turistlerin, kenti solumak, kültürel değerlerini tanımak ve kimliğini yaşamak yönünde beklentilere sahip olduğunu hatırlatan Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk,  21. yüzyılda turizm hizmeti ve destinasyonların, artık, bu tür beklentileri karşılayacak ve cazip deneyimleri ve karakteristikleri turistlere sunabilecek donanıma ve altyapıya ulaşmak durumunda olduğunu ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 2022'de 42 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir hedefiyle yola çıkıldığını ve bu hedefin yıl içinde üç kez revize edildiğini aktaran Soytürk,  yılsonuna gelindiğinde turizm geliri 46,3 milyar dolara, ziyaretçi sayısının da 51,4 milyona ulaştığını vurguladı.

Salgın öncesi rakamlar söz konusu olduğunda 2022 sonunda dünya bu rakamların ancak yüzde 70'ine ulaşılabilirken, ülkenin tam bir geri dönüşe imza attığını ve en çok turist ağırlayan 3. ülke olmayı başardığını vurgulayan Soytürk, turizm gelirinde 2019'un yüzde 19 üzerine çıkıldığını söyledi.

"2023 yılı turizm hedefi 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir"

2023 yılı turizm hedeflerinin 60 milyon turist ve 56 milyar dolar gelir olduğunu ifade eden Soytürk, 2028 hedefinin 90 milyon turist ve 100 milyar dolar gelir olduğunu aktardı.

Türkiye’de turizm potansiyeli en güçlü destinasyonlardan biri olan Edirne'nin büyüyen Türkiye turizm pastasından aldığı payı artırmak ve gelecek ziyaretçilere farklı ve sürdürülebilir bir destinasyon sunmak için paydaşlarla Edirne Turizm Master Planı’nı, Yol Haritasını ve Tanıtım Geliştirme Stratejisini hazırladıklarını  belirten Soytürk, Türkiye Turizm Ana Planı kapsamında ortaya konan amaç ve hedeflerle uyumlu biçimde hazırlanmış, Edirne Turizm Ana Planı'nın, sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi için hazırlanan orta-uzun vadeli ve kapsamlı bir planı olduğunu hatırlattı.

Plan, Edirne turizmini 2030 yılına kadar kalite ve verimlilik açısından ileri götürmeyi amaçlayan bir yol haritası olduğunu aktaran Soytürk, Şehrimizin turizminin küresel boyutta rekabetçiliğinin yükseltilmesi, akıllı turizm, sürdürülebilirlik, hizmet kalitesinin artırılması, nitelikli turistlerin tercihlerinde Edirne’nin öne çıkması ve bunların bileşkesi olarak turizm faaliyetlerinden mümkün olan en yüksek faydanın elde edilmesi bu yol haritasının ana prensipleri olduğunu ifade etti.

Bulgaristan ve Yunanistan’a komşu ve Türkiye’nin Batı’ya açılan kapısı olan Edirne'nin Türkiye’nin en fazla sınır ötesi ziyaretçi alan 5 kenti içinde olduğuna dikkat çeken Soytürk, kentin büyüyen ve gelişen turizm sektöründen yüksek pay alabilmesi ve tanıtım pazarlama stratejileri noktasında hak ettiği yere ulaştırılması için, yerel paydaşlar ile eş güdüm içerisinde çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN