Asırlık çarşılarda bayram hareketliliği

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala Edirne'deki tarihi çarşılarda hareketlilik yaşandı. Bayram hareketliliği tarihi çarşılarda yoğunluk oluşturdu.

Asırlık çarşılarda bayram hareketliliği
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ramazan Bayramı için alışveriş yapacak vatandaşlar kentteki tarihi çarşıların yolunu tuttu. Edirne'de, Osmanlı'dan miras Alipaşa, Bedesten ve Selimiye Arastası'nda bayram hareketliliği yaşandı.

Yaşanan hareketlilik tarihi çarşılarda yoğunluk oluşturdu. Bayramlık kıyafet, şeker ve çikolata gibi ihtiyaçlar için alışverişe çıkanlar vatandaşlar esnafın da yüzünü güldürdü. Edirne'de tarihi çarşı esnafları, tezgahlarını yenileyerek müşterilerini bekledi.

Edirne Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, 6 Şubat’ta meydana gelen depremler nedeniyle bu yıl Ramazan Bayramı’nın buruk yaşanacağını söyledi.Sanış, Ramazan Bayramı öncesi hem yerli hem de yabancı turist hareketliliğinin tarihi çarşılara da yansıdığını dile getirdi.

Bayram alışverişi yapmak isteyen vatandaşlar badem ezmesi, kavala kurabiyesi, lokum çeşitleri, kallavi kurabiyesi ve Osmanlı kalan daha birçok lezzetli tatlıyı da tarihi çarşılarda bulabiliyor.

Tarihi Ali Paşa Çarşısı, Hersekli Semiz Ali Paşa tarafından 1560 yılında Mimar Sinan’a yaptırıldı. İstanbul’da bulunan Kapalı Çarşının küçük ölçüdeki bir benzeri olan Ali Paşa Çarşısı, kesme taştan ve 300 m. uzunluğunda ve çarşıda 130 dükkân bulunuyor.

Tarihi Alipaşa Çarşısı Esnafı İlknur Arı ise Ramazan Bayramı dolayısıyla ürün çeşitliliğini arttırdıklarını belirtti.Arı, yavaş yavaş bir hareketlilik yaşanmaya başladığını ve bu durumun işlere olumlu yansımasını beklediklerini ifade etti.

Tarihi Alipaşa Çarşısı esnafı Emin Özbostan da bayram hareketliliğinin esnafa iyi geldiğine değindi ve şunları kaydetti: “Edirne'yi gezmeye Balkanlardan gelen turistler tarihi çarşıları hareketlendiriyor. Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl hareketlilik biraz daha iyi.Hediyelik eşya, magnetler ve kente özgü meyve sabunları satışı böyle önemli günlerde artıyor.” Dedi. Barış Karapaça