Dövizcilerdeki fiyat farkı tepkilere neden oluyor

Özellikle Bulgar turist yoğunluğunun yaşandığı Edirne'de döviz bürolarının tabelalarında yazan ile işlem sırasında ortaya çıkan fiyat farkı hem yerli hem de yabancı turistlerin tepkisine neden oluyor.

Dövizcilerdeki fiyat farkı tepkilere neden oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'deki döviz bürolarında alım-satım sırasında oluşan farklı fiyatlar vatandaşları şaşırtıyor. Hal böyle olunca vatandaşlar kentteki tüm döviz bürolarını dolaşarak en iyi fiyat veren büroyu seçiyor.

Tabelalarda yazan rakamlara bakıldığında, işlem sırasında ortaya çıkan fiyat farkı vatandaşları şaşırtıyor. Edirne’de turistlerin de uğrak noktalarından birisi olan Saraçlar Caddesinde 20 metre arayla bulunan döviz bürolarında 500 Euro’da 15 Euro’ya varan fiyat farkı tepkileri de beraberinde getiriyor.

Bulgaristan’dan gelen turistler, fiyat farkı karşısında şaşkınlığını gizleyemiyor. Tabelalarda yazan kur fiyatıyla, bozdurulan veya alınan kur fiyatı farkı 15 birime kadar fark atıyor. Döviz bürolarında tabelalarda fiyatlar aynı olsa da kur farkı farklı uygulanıyor. Paranın miktarına göre ise fark değişiyor.

Bulgaristan’dan gelen Yaşar Erol, 300 leva bozdurduğunu karşılığında ise 3 bin 800 lira aldığını söyledi.

" ARAŞTIRARAK ALIYORUZ"

Döviz bürolarında çok fazla fark olduğunu belirten Erol, “Döviz bürolarında çok fazla fark oluyor biz de bunun için önceden araştırıyoruz. Yaklaşık 5 döviz bürosu gezdik 300 levada 20-30 lira fark oluşuyor. En uygun yere bozduruyoruz. Herkes araştırıp en uygun yere bozduruyor.” Dedi.

Vatandaşlardan Güler Altunok, Edirne’de döviz piyasasının hareketliliğine dikkat çekti. Turistlerin kentteki piyasayı hareketlendirdiğini vurgulayan Altunok, “Altında bile fiyat fark ediyor. Bugün Kırklareli’ne gideceğim ve döviz fiyatlarını soracağım.” Şeklinde konuştu.

"EKRANDAKİ İLE İÇERİDEKİ FİYAT ÇOK FARK EDİYOR"

Vatandaşlardan Ali Kaya ise Edirne’de döviz fiyatlarında diğer illere göre 60 kuruşluk farkın oluştuğunu iddia etti. Bu durumun neden kaynaklandığını anlamadığını belirten Kaya, “Tabelalarda fiyatlar aynı ama gittiğinde durum değişiyor. Edirne’de de döviz büroları arasında da fark var. Dolar alacaktım ama vazgeçtim. Altında da çok fark ediyor. Ekranda gösterdikleri fiyatı sunuyorlar ama daha farklı bir sonuç ortaya çıkıyor. Şehir farkı var diyorum ama anlam veremiyorum çok uçuk bir fiyat farkı ortaya çıkıyor” dedi.

Döviz bürolarını dolaşarak en hesaplı yeri aradığını belirten  Vatandaşlardan Meltem Karaağaç, “Döviz bürolarını gezdim ve her yerde fark ediyor. En hesaplı yeri arıyorum ve orayı tercih ediyorum. En uygun yerde 120 lira kar ettim. Ben Edirneliyim ama Bulgar vatandaşlar çoğaldı. Serbest piyasadan dolayı bu şekilde olduğunu düşünüyorum” dedi.

Fiyat farkı nedeniyle döviz bürolarını gezmek zorunda kaldıklarının altını çizen Vatandaşlardan Tolga Dalkıran,  tabelaların tüm döviz bürolarında aynı olduğunu fakat işlem sırasında fiyat farkının ortaya çıktığını aktardı.

İlk olarak gezdiğini ve en hesaplı yerleri bulmaya çalıştığını ifade eden Dalkıran, "İstanbul döviz büroları çok farklı ama tabelalar aynı ama gezmek gerekiyor gezmeden olmuyor” Dedi.

Vatandaşlardan Selim Yılmaz, 3 farklı döviz bürosunu gezdiğini ve en iyi fiyat veren büroda işlemlerini yaptırdığını söyledi.

"PARANIN MİKTARINA GÖRE DE FİYAT DEĞİŞİYOR"

Her zaman bilinen bürolardan alışveriş yapılmasının vatandaşlara fayda sağlayacağını dile getiren Yılmaz, “Bize en düşük veren yerden aldık. 250 lira bir kazancımız oldu. Her zaman bilinen yerden alınmamanın kıyaslamanın faydası var. Gittiğimiz 3 yerde tabelalar aynıydı ama sunulan fiyatlar farklıydı. Paranın miktarına göre de fiyat değişiyor.  Hesaplı bir şekilde 25 bin lira bozdurduk. Dördüncü yer olsa oraya da sorardık” ifadelerine yer verdi. Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN