'Depremden etkilenen çocuklara psikolojik destek gerek'

Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu tarafından merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlere ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada, ülke tarihinin en zor zamanlarından birisinin yaşandığı belirtilerek, hayatını kaybeden için taziye dileklerinde bulunuldu.

'Depremden etkilenen çocuklara psikolojik destek gerek'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Çocuk Hakları Derneği Yönetim Kurulu adına açıklamayı dernek başkanı Nur Yılmaz Erçin okudu. Erçin, depremin her kesimi darmadağın ettiğini ve çok üzgün olduklarını ifade etti.

Çok zor bir döneme girildiğini belirten Erçin, “Zor günleri birlikte ve dayanışmayla üstesinden gelinebileceğini biliyoruz. Gün, samimiyetle birlik olma günü. Ülkemizin her yerinden sağlık, gıda, giysi yardımı yollarda. Kurtarma ekipleri, gönüllüler, sade yurttaşlar tek yürek. Bundan sonrası mücadele. Kurtarılan her can bizim için çok değerli. Enkazdan kurtarılan her nefes bizim yarına biraz daha umutla bakmamız demek. İhtiyacımız olan, bu zorlu süreci atlatabilmek için, partiler üstü, ideolojiler ötesi bir beraberlik. Edirne Çocuk Hakları Derneği olarak, yetkililerin, ilgililerin ve tüm sorumluların bu dönemde, şeffaf, bilimsel ve vicdanlı bir ortak akılla mücadele etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Deprem bölgesinde yaşama tutunmaya çalışan herkes için bizler de elimizden geleni yapacağımızı belirtmek isteriz. Ancak, özellikle çocuklarla ilgili olarak, yetkililerin, sorumluların duyarlı olmasını beklediğimiz bazı kaygılarımız var.” İfadeleri yer aldı.

Öncelikle, yaralı kurtarılan çocukların tedaviye erişimleri ve tedavilerinin sürdürülebilirliğinin çok önemli olduğunu dile getiren Erçin, bunun yanı sıra, yara almadan kurtarılan çocukların, barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçları karşılanırken, aileyle birlikteliğinin sağlanması, ne yazık ki, sağlanamadığı durumda, psikolojik destek verilebilmesinin gerektiğini aktardı.

Çocukların kurtarılırken dahi fotoğraf ve görüntüleriyle birlikte habere konu olmaması gerektiğini söyleyen Erçin, “Çok iyi niyetlerle yapılan ama sonrası sorgulanmayan paylaşımlar ve haberlerle ne yazık ki, çocukların hakları görmezden geliniyor. Kurtarılan çocukların üstün yararı, enkaz altında kalmamalı! Ayrıca, deprem gerçeğiyle yüzleşen çocukların, bundan sonraki hayatlarında fiziksel olduğu kadar mental gelişimlerinin de azami düzeyde takip edilmesi gerekecek. Bu yaşanılan travmanın olumsuz etkilerinin en aza indirilebilmesi ve çocukların en kısa zamanda gündelik hayatlarına dönmeleri için, ilgili, yetkili, sorumlu herkesin üstüne düşeni yapması gerekiyor.” Dedi.

Deprem bölgesinde olmasa bile, farklı şehirlerde yaşayıp travmatik haberlere yoğun bir biçimde maruz kalan çocukların olumsuz etkilenmemesi için ailelerin, eğitimcilerin, sosyal destek uzmanlarının dikkatli ve soğukkanlı davranması gerektiğini ileten Erçin, derneğin bölge halkına her türlü malzeme yardımı için köprü olmanın yanı sıra bünyesindeki gönüllü psikologlarıyla da vatandaşın yanında olacağını kaydetti. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ