Debi düştü, çöpler gün yüzüne çıktı

Kaynağını Bulgaristan'dan alan Tunca Nehri'nin debisinde yağışların azlığından dolayı düşüş yaşanıyor. Tunca Nehrinin debisi yaz aylarındaki kuraklık ve sonbahar yağışlarının yetersiz kalması nedeniyle düşük seyrederken, su yatağında biriken çöpler de gün yüzüne çıktı.

Debi düştü, çöpler gün yüzüne çıktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Binlerce dekar tarım arazisini sulamada kullanılan Tunca Nehri'nin debisinde düşüş görüldü. DSİ Edirne 11'inci Bölge Müdürlüğü Kirişhane Ölçüm İstasyonu verilerine göre, haziran ayında 10 metreküp/saniye akan nehrin debisi, son yapılan ölçümlerde 5 metreküp/saniyeye düştü. Kaynağını Bulgaristan'dan alan Tunca Nehri'nin debisinde yağışların azlığından dolayı düşün yaşanıyor. Tunca Nehrinin debisi yaz aylarındaki kuraklık ve sonbahar yağışlarının yetersiz kalması nedeniyle düşük seyrederken, su yatağında biriken çöpler de gün yüzüne çıktı.

Kentin önemli su kaynaklarından olan Tunca Nehri'nde kum adacıkları oluşup, öbek halinde otlar çıkarken, yüzeyi de atılan çöplerle kaplandı. Turistlerin ilgi gösterdiği Tunca Nehri Köprüsü'nün bulunduğu noktada nehir, piknikçilerin attığı çöplerle kaplandı, kirli akan suyun bazı bölümleri de yeşile döndü. Bu kirli ortamda nehir kenarında vakit geçirenlerin de çöplerini suya atıyor olması büyük tepkilere neden oluyor.

Tunca Nehri'nin debisi sıcak hava ile tarımsal sulamanın etkisiyle düşerken, nehirdeki oksijen miktarının azalması ve dipte biriken çöplerin gün yüzüne çıkması doğal yaşamı da olumsuz etkiliyor. Gezmeye gelen ve bölgede balık tutanlar ise nehrin bir an önce temizlenmesini istiyor.
Ebru Yıldız Günenç