Giyik, 'Biz talep ettik TÜİK rakamları kapsamında zam verildi'

Geçtiğimiz günlerde Edirne Toplu Ulaşım Sistemi(ETUS)'a zam yapılmıştı. Edirne Belediye Meclisi'nde CHP'li ve İYİ Partili üyelerin oylarıyla onaylanan zam kararı sonrası ETUS Başkanı Hakan Giyik açıklamalarda bulundu. Giyik, TUİK verilerine göre zam talebinde bulunduklarını aktardı.

Giyik, 'Biz talep ettik TÜİK rakamları kapsamında zam verildi'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Belediye Meclisi tarafından onaylanan ulaşım zammı sonrası ETUS Başkanı Hakan Giyik basın toplantısı düzenledi. ETUS Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda açıklamalarda bulunan Giyik, TUİK verilerine göre zam talebinde bulunduklarını vurguladı.

            Gazetecilere açıklamalarda bulunan Giyik, 'Gelirimiz giderimizi karşılamıyor. 20 bin yolcuya karşılık olarak 92 araç ile ulaşım hizmeti sağlıyoruz. 5 Ağustosta Edirne Belediyesi'nde toplu taşıma, taksi ve servislere zam verildi. Bu zam da TUİK verilerine göre TEFE-TÜFE ortalaması alındıktan sonra veriliyor. Biz şu rakamı istiyoruz gibi bir şey söz konusu değil. Böyle bir şansa sahip değiliz. Artan maliyetlerle ilgili TEFE-TÜFE ortalaması bildirilir, oran da çıktıktan sonra o oran güncel zam olarak ilave edilir. Son oran yüzde 25'ti ve bu orandan zam yapıldı. Bizim tabi ki bir talebimiz oluyor ama rakamı biz belirlemiyoruz. Rakam tamamen TEFE-TÜFE ortalamasından çıkan rakamlarla belirleniyor. Sadece toplu taşıma mı zam alıyor, diğer esnaflar almıyor mu? Toplu taşımaya gelen zam neden bu kadar rahatsız ediyor. Mazot indirime gidiyor, biz neden zam yapıyoruz denmiş. TÜİK belirliyor maliyet artışını. Biz talep ettik TÜİK rakamları çıkartmış, ona göre zam verildi.' Dedi.

            Vatandaşlara kent kart almaları konusunda davette bulunan Giyik, günde 20-25 bin yolcu taşıdıklarını belirtti. Vatandaşların kent kart alarak otobüse binmesinde fayda olacağını dile getiren Giyik, nakit biniş sisteminin kente gelen turistler için olduğunun altını çizdi.

            Vatandaşlara kent kart almaları yönünde seslenen Giyik, 'Ben yine sesleniyorum; vatandaşlarımızın hepsi kent kart alsın, 6.88 liradan ücretlendirilsin. Ben 8.75 liradan binsinler demiyorum. Nakit binmek kendilerinin tercihidir. Biz büyük bir aileyiz. Burasını ne Hakan Giyik batırır, ne de başkası batırır. Burası batmaz. Nefesimizin son demine kadar mücadele edeceğiz. Bu işe dün başlamadık, yarın da bırakmayacağız. O yüzden bizim esnafımıza eğer ekmeğini kollamayan birisi varsa zaten o bizden değildir. Biz mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz.' İfadelerine yer verdi.

            Yeni sezonda 200 araç ile ulaşım hizmeti vereceklerini dile getiren Giyik, öğrenciler için farklı bir mobil uygulamanın hayata geçirileceğini söyledi. 92 araçla hizmet verdiklerini vurgulayan Giyik, 'Yolcu sayısını 92 araca böldüğünüzde 200 kişi bile denk gelmez. Biz bu işe dün başlamadık. Biz biliyoruz bu işi, ona göre de çalışma sistemimizi düzenliyoruz. Sezona da 200 arabayla girmeyi düşünüyoruz. Vatandaşlarımız bizlere güvensin. Yeni sezonda yaptığımız çalışmaları fark edecekler. Kesinlikle kimsenin mağdur olmaması için uğraşıyoruz. Durakta uzun bekleme sıkıntısı ile ilgili bize gelen şikayetler var ama bunu yaklaşık 10-15 gün içinde ortadan kaldıracağız. Buna emin olsunlar, bu işi en iyi şekilde yapacağız ve vatandaşa da bunu fark ettireceğiz. Öğrenciler ile ilgili çalışmalar yapıyoruz ana arterlerde kent kartlarını almalarıyla alakalı öğrencilerin daha kolay kent karta ulaşabilmesi için. Telemobil, mobil kart dediğimiz kartlarla uygulamamız başlayacak. İnşallah yeni sezona yetiştiririz. Öğrencilerimiz bunu telefonuna indirip, telefonu gösterdiğinde ücret hesaplarından çekilmiş olacak. Şu anda tüm araçlarımıza yeni makinelerimiz takıldı ve tüm araçlarda kredi kartları geçiyor. Temaslı temassız tüm kartlar geçiyor.' Şeklinde açıklamalarda bulundu.