Buğdayda rekolteyi Nisan ve Mayıs yağışları yükseltti

Edirne'de Nisan ve Mayıs aylarında etkili olan sağanak yağışlar gelişim dönemindeki buğdaylara ilaç oldu.

Buğdayda rekolteyi Nisan ve Mayıs yağışları yükseltti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kış aylarında beklenen yağışların gerçekleşmemesi nedeniyle ürünleri kuru toprağa ekmek zorunda kalan çiftçiler Nisan ve Mayıs aylarındaki yağışlara umutlandı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bu yıl buğdaylarda yüksek rekolte beklediklerini açıkladı.

Kurak geçen kış dönemi sonrası düşen yağışların buğdayın gelişimine katkı sağladığından bahseden Arabacı, “Nisan ve Mayıs aylarında beklentilerin üzerinde yağış görüldü. Aşırı yağış nedeniyle az da olsa bazı tarlalarda buğdayda mantar hastalığına rastlandı. Bunun da ilaçlama yapılarak önüne geçilebildik. Buğday ekimi dönemi çok kurak geçti. Buğdayın çıkış noktasında etkili olan bölgesel yağışlar buğdayın ihtiyaç duyduğu yağışları karşıladı. Buğdayın gelişim sürecini etkileyecek ciddi sıkıntılar olmadı. Nisan ve Mayıs ayındaki yağışlar normalin biraz üzerinde oldu. Bu bir taraftan bizi sevindirdi. Bu aldığımız yağmurlar ürünlerimizin gelişiminin daha güzel olmasını sağladı ve nehir debilerini yükseltti. Çeltik ekiminde korkumuz vardı. Acaba kuraklık olur mu diye korkuyorduk ama bu anlamda yağışlar iyi geldi" dedi.

Arabacı, kuraklığa bağlı bazı üreticilerin ilaçlamalarını düzenli yapmadığını ve sonrasında düşen yağışlarla birlikte mantar hastalığına rastladıklarını belirtti. Hastalıklarla mücadele yöntemlerine ilişkin de açıklamada bulunan Arabacı, ilaçlama zamanının önemine dikkat çekti.

Maliyeti düşürmek adına ilaçlamadan kaçınılmaması gerektiğine vurgu yapan Arabacı, “Şu an buğdayın gelişimi güzel ama mantar hastalıkları oluştu. Üreticilerimiz ilaçlamasını yaptı. Yağışların çok olmasıyla bazı bölgelerde ufak tefek göçmeler oldu ama yoğun bir alanda değil. Geçen yıllara baktığımızda bu yıl normalin üzerinde bir verim olacağını düşünüyorum. İnşallah önümüzdeki dönemde de afetler olmadan üreticilerimizin karşılığını alacağı hayırlı bereketli bir sezon olmasını diliyorum." Diye konuştu.

Buğdayla ilgili fiyat beklentilerini açıklayan Arabacı, “Tarım bakanımız 5 Haziran’dan sonra açıklanacağını söyledi. Üreticilerimizin önümüzdeki dönemlerde de yapacağı bütün maliyetleri karşılayacağı bol bereketli güzel bir yıl olmasını diliyorum. En 10 lira ve primle beraber daha üzeri bir fiyat beklentimiz var.” İfadelerini kullandı. Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ