Buğday'da bilinçsiz gübreleme verim kaybına neden olabilir

Edirne Ziraat Odası Başkanlığı ekiplerince Edirne merkeze bağlı köylerde buğday arazilerinde yapılan denetimlerde ekili alanlarda incelemelerde bulunuldu. Yapılan incelemelerde buğday ekili arazilerde aşırı ve yanlış gübrelemenin bazı tarlalarda yatmalara nedene olduğu tespit edildi.

Buğday'da bilinçsiz gübreleme verim kaybına neden olabilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Ziraat Odası (EZO) tarafından saha denetimleri devam ediyor. Üreticinin sağlıklı verim alabilmesi için oluşturulan ekipler köyleri gezerek bilgilendirmelerde bulunuyor.

            Edirne Ziraat Odası Başkanlığı ekipleri Büyükismailçe, Sarayakpınar, Yolüstü, Yağcılı, Kayapa, Hasanağa, Hıdırağa, Demirhanlı, Musabeyli, Hacıumur, Yenikadın, Kemalköy ve Budakdoğanca, Avarız, Değirmenyeni, Hatipköy, Suakacağı, Sazlıdere, İskender ve Köşençiftliği’nde sahada arazileri kontrol etmeye devam ediyor.
            Edirne Ziraat Odası Başkanlığı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda buğdaylarda aşırı ve yanlış gübreleme nedeniyle bazı tarlalarda yatmalara sebep olduğunu belirtti.
            EZO ekiplerinin bu haftaki yaptığı programda sahada yapılan gözlemlerde buğdaylarda aşırı ve bilinçsiz gübrelemeden kaynaklı yatmalar ve kök hastalıkları tespit edilmiştir. Yatmalar sonucu hava alamayan buğdaylar da külleme ve septorya gibi mantari hastalıkların daha fazla meydana geldiği gözlemlendiği belirtildi.
            EZO tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Fazla gübreleme ile daha fazla verim elde etme düşüncesi son derece yanlıştır. Erken dönemde yapılan aşırı gübreleme bitkinizin yeşil aksamını hızla arttıracak böylece erken dönem yatmalar meydana gelecek, hem geç gelen soğuklar ve donlar bitkinize zarar verecek hemde kurak geçen yıllarda bitkinizin su ihtiyacı artacağı için kurak stresi oluşacaktır. Burada önemli olan Buğdayın ihtiyaç duyduğu dönemlerde yeteri miktarda gübreyi toprakta bulundurmaktır. Buda parça parça iklim ve bitki durumuna göre gübreleme ile mümkündür. Unutmayın ki bitkinizin Azot ihtiyacı en fazla Aralık Ocak aylarında değil Nisan Mayıs aylarında kardeşlenme sonu ve tane doldurma dönemlerinde olmaktadır.Yatma ihtimali olan gür ve sık buğdaylar ile yatan buğdaylara tedbir amaçlı bu saatten sonra gövde güçlenmesi için Silisyum ve Kalsiyum içerikli bitki besleme ile koruyucu amaçlı fungusit uygulaması tavsiye edebiliriz.Ürününüz bol kazancınız bereketli olsun.”
Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN