Osmanlı mutfağının özgün lezzetleri açılan kursla günümüze aktarılıyor

Edirne Halk Eğitimi Merkezi'nde açılan aşçı yardımcılığı kursu ile geçmişten gelen mutfak kültürü yaşatılıyor. Kursa katılan kursiyerler mutfak kültürünü yaşatman ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla başlatılan çalışmalara katılıyor. Çalışmalar kapsamında unutulmuş lezzetler yeniden gün yüzüne çıkartılıyor.

Osmanlı mutfağının özgün lezzetleri açılan kursla günümüze aktarılıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Halk Eğitimi Merkezi tarafından Ayşekadın kurs binasında başlayan aşçı yardımcılığı kursu ile geçmişten gelen mutfak kültürü yeniden gün yüzüne çıkartılıyor. Daha önceki kurslara katılarak aşçı çırağı belgesi almış olan 24 kursiyer, yeni başlatılan aşçı yardımcılığı kursu ile Osmanlı mutfağında yaygın olan lezzetleri öğreniyor. Unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerle ilgili çalışmalar yapan kursiyerler, zerdeden, irmik helvasına, iç pilavdan, ballı mahmudiyeye kadar birçok tarihi lezzeti gelecek nesillere aktarmak için öğreniyor.

Usta öğretici Halil Solak tarafından başlatılan eğitimlere katılan kursiyerler, Ramazan ayı dolayısıyla Türk mutfağı ve Osmanlı Saray mutfağı lezzetleri üzerine çalışmalar yaparak, ortaya çıkardıkları ürünlerin tadına iftarda hep beraber bakıyor. Kursiyerler, kurs sayesinde Osmanlı saray mutfağı geleneğini yaşatarak meslek sahibi olma imkanı yakalıyor.

Usta Öğretici Halil Solak, Topkapı Sarayı arşivinden derlediği aslına uygun helva ve şerbet tariflerini kursiyerlerle birlikte denediklerini belirtti. Ayrıca Edirne yöresine ait unutulmaya yüz tutmuş yemekleri kursiyerlere öğreterek geleceğe taşıdıklarını söyleyen Solak, Edirne mutfağına ait zerde, gaziler helvası, misk amberli irmik helvası, safranlı iç pilav gibi Osmanlı döneminde yaygın olan yiyecekleri yaptıklarını dile getirdi.

Solak, kursiyerlerle birlikte önce güzel ürünler ortaya çıkarmak için çalışma yaptıklarını sonra ise iftarda oruçlarını açarak ürünlerin tadına hep birlikte baktıklarını kaydetti. Kursiyerlerden Tunahan Yaykındağ da, Osmanlı mutfağını yaşatmak için çalışmalar yaptıklarını vurguladı. Yaykındağ, kursta irmik helvası, zerde gibi Osmanlı mutfağından günümüze gelen lezzetleri yaptıklarını söyledi.

Kurs sayesinde katıldığı bir yarışmada altın madalya almaya hak kazandığına değinen Yaykındağ, "Lise öğrencisi olduğum için okulda teorik kısmını öğreniyorum. Kursta pratik yapma imkanı buluyorum. Okulu bitirdikten sonra kendime bir restoran açmayı hedefliyorum" şeklinde konuştu.

54 yaşındaki kursiyer Zeynep Esendir ise, "Kursa gelerek değişik şeyler öğrendim. İşten arta kalan zamanlarda bu kursa geliyorum. Kursa başlayalı 1 hafta oldu ama bilmediğim birçok şeyi burada öğrendim. Ramazan ayı olması dolayısıyla hem burada yemek yapıyoruz bilmediklerimizi öğreniyoruz hem de iftar soframızı hazırlayıp birlikte oruç açıyoruz. Burada olmaktan mutluyuz" ifadelerini kullandı.

Eserdir, Osmanlı mutfağına özgü lezzetleri öğrenmekten dolayı çok mutlu olduğunu ve kursların daha yaygın olması gerektiğini belirtti.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN