Bozatlı, 'Yaşadıklarını basite almadan acılarına ortak olmalıyız'

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Leyla Bozatlı, depremde yaralı kurtarılan çocuklar ve yetişkinler ile iletişimin nasıl kurulması gerektiğini anlattı.  Bozatlı, depremzedeler ile iletişimde yaşadıklarını basite indirgemeden acılarını ortak olunması gerektiğine dikkat çekti.

Bozatlı, 'Yaşadıklarını basite almadan acılarına ortak olmalıyız'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde hissedilen depremin ardından yaralar sarılmaya devam ediyor. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim üyesi Leyla Bozatlı, depremzedelerle iletişime geçerken yanlarında olduğumuzu hissetmemiz gerektiğine değinerek iletişi kurarken dikkat edilmesi gereken hususlara değindi.
        “Depremden kurtulan vatandaşlar için yapılacak en doğru şey yanlarında olduğumuzu hissettirmek”
         Deprem bölgesindeki ailelerin yaşadıklarını göz önünde bulundurarak her ailenin bir hikayesi olduğunu belirten Dr. Bozatlı, yaşanılanlardan dolayı herkesin anlatma isteğinin kişiden kişiye göre değiştiğini söyledi.
         Dr. Bozatlı, “Bu depremi sadece korkuyla atlatıp bir şekilde binası hasar görmemiş bu binadan çıkmış ve o bölgeden uzaklaşmış insanlar olduğu gibi orada çok yakınlarını kaybetmiş insanlar da var. Bireysel özellikler de çok önemli burada. Bazı insanımız bazı bireyler acıları ağlayarak sürekli anlatma isteğiyle, bu duyguyu tekrar tekrar paylaşma isteğiyle, çevreye bunu sürekli anlatmak isteyebilirler. Bazen de bir köşeye çekilip, kendi acısını sakince yaşamak isteyip dona kalıp, kendi içinde ağlayıp bir kenarda yalnız kalmak isteyebilir. Her iki durumda da sadece bu bireylere yanlarında olduğumuzu hissettirmek şu etapta yapabileceğimiz en doğru şey." Dedi.

“Acılar basite indirgenmemeli”
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Leyla Bozatlı, Depremzedeler ile iletişimde yaşadıklarını basite indirgemeden acılarını ortak olunması gerektiğine dikkat çekti.

Dr. Leyla Bozatlı, “İlk etapta yalnız olmadıklarını hissettirmenin önemi değinen Bozatlı, "Üzüntülerini paylaştığımızı ona hissettirmeye çalışmak gerek. Bu çok kolay bir şey değil aslında anlatması bile zor. Ama olabildiğince çok konuşmadan, onların acılarını dindirmeye çalışmadan yaklaşmalıyız. Bu acılarını yaşamak durumundalar. Yanlarında olduğumuzu hissettirmek belki yeterli olacaktır." Şeklinde konuştu.  Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN