• Haberler
  • Edirne
  • 'Bitki çaylarının faydası olduğu kadar zararları da var.'

'Bitki çaylarının faydası olduğu kadar zararları da var.'

Soğuk havaların etkisini göstermesiyle beraber vatandaşlar soğuk algınlığı hastalığının önüne geçmek için çareyi bitki çaylarında ararken uzman doktorlar bitki çaylarına yönelik uyarılarda bulunuyor. Hastalıklara karşı faydalı olan bitki çaylarının kullanımına yönelik dikkat edilmesi gereken konuları belirten Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, bitki çaylarının daha faydalı ve sağlıklı şekilde tüketilmesine yönelik detaylarını anlattı.

'Bitki çaylarının faydası olduğu kadar zararları da var.'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kış aylarının etkisini göstermesiyle mevsimsel hastalıkların önüne geçmek isteyen vatandaşlar çareyi bitki çaylarında ararken uzman doktorlar faydasının olduğu kadar zararında olduğunu belirtti. Uzmanlar, bitki çayı tüketiminde her çayın her hastalığa faydası olduğu kadar zararının da olduğunun uyarısında bulundu. Birçok insanın bitkileri su içerisinde kaynatarak, ya da demleyerek hazırladıkları özütleri sağlıklarını korumak, kendilerini daha iyi hissetmek ya da hastalıklarını tedavi etmek amacıyla binlerce yıldır uyguladığına değinen Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, çayların bilinen en eski ve en basit ilaç uygulama şekillerinden birisi olduğunu söyledi.

“Sağlıklı besinleri bir arada yeterli ve dengeli tüketerek sağlayabiliriz.”

Sağlıklı bir bedeni, tam bir iyilik halini, doğanın bize verdiği mucizevi sağlıklı besinleri bir arada yeterli ve dengeli tüketerek sağlanabildiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, “İçerisinde barındırdığı fitokimyasal bileşenler, mineraller ve vitaminler fayda sağlamaktadır. Hiçbir bitki ya da çay yağ yakımını direkt olarak sağlamaz! Sadece sindirim sistemini rahatlatıcı, fazla ödemi atıcı veya metabolizmayı kısa süreli düşük düzeyde hızlandırıcı etki sağlayabilir.” Dedi.

“Soğuk havalarda ekinezya, adaçayı ve ıhlamurun tüketilmesi gerek.”

Soğuk havaların etkisini göstermesiyle mevsimsel hastalıkların başında gelen grip, nezle gibi soğuk algınlığının arttığını belirten Uzman Diyetisyen Başkurt, böyle havalarda  ekinezya, adaçayı ve ıhlamurun tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bitkilerin kurutulma, saklama ve ambalajlama koşullarının uygun olmaması patojen mikroorganizmalara zemin hazırladığına dikkat çeken Başkurt, açıkta satılan ya da evde kurutulmuş bitkiler yerine poşet bitki çaylarının hem pratik hem de hijyen açısından daha güvenilir olduğunu söyledi.

Kapalı olan bir demlikte ve demleme süresince kapalı olması koşuluyla etkili bileşenlerin uçarak kaybının önlenebileceğini ifade eden Uzman Diyetisyen Başkurt, bitki çayı hazırlarken kapaklı bir demlikte olmasına ve kullanılacak suyun sıcaklığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Bitki çaylarını lezzetlendirebilmek için şeker kullanmak yerine limon, tarçın kabukları, karanfil ve biraz bal ile mümkün olabileceğini söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, hangi bitki çayının hangi mevsimsel hastalığa faydalı olduğu yönünde tavsiyelerde bulundu.

Ekinezya bitkisi neye iyi geliyor?

Ekinezya bitkisinin faydalı olabilmesi için öncelikle güvenilir kalitede ürün seçilmesi gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, “Bu bitkinin faydalı olabilmesi için öncelikle güvenilir kalitede ekinezya ürünü seçilmeli, önerilen miktarda kullanılmalı aksi halde alerjik etkileri görülebilmektedir. Bu da paketli ürün kullanımının önemi bize kanıtlar niteliktedir. Soğuk algınlığı ve üst solunum yolu hastalıklarından korunmak ve tedavi amaçlı yararlanılan ekinezya bitkisinin 5-10 dakika demlenip günde 2-4 fincan tüketimi faydalanmak için yeterlidir.” Dedi.

Adaçayı bitkisi neye iyi geliyor?

Ağız ve boğaz enfeksiyonlarında etkili olduğu bilinen soğuk havalarda antiseptik özelliği olan  adaçayından tam anlamı ile faydalanmak için 5-10 dakika demledikten sonra hemen tüketilmesi gerektiğini söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, bu süreyi aşan adaçayının kesinlikle tüketilmemesi uyarısında bulundu.

Ihlamur bitkisi neye iyi geliyor?

Ihlamur çiçeğinin boğazdaki tahrişleri önleyici, iltihap giderici, ağrı kesici ve bağışıklık sistemini destekleyici özellikleri olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Başkurt, “Bu mevsimin olmazsa olmaz çaylarındandır. Sıcak su ile 15 dakika demledikten sonra içilebilir. Tüketiminde özel bir risk bulunmamaktadır”dedi.

Kuşburnu bitkisi neye iyi geliyor?

Kuşburnu bitkisinin kanserden koruyucu ve bağışıklık sistemini destekleyici etkisi ile metabolizmaya faydasının büyük olduğuna dikkat çeken Başkurt, Kış aylarının bir başka vazgeçilmezi olan kuşburnunun, yüksek antioksidan kapasitesi ve C vitamini deposu içerdiğini aktardı.

Yeşil Çay neye iyi geliyor?

Yüksek antioksidan kapasitesi ile kansere karşı koruyucu, bağışıklık sistemini destekleyici, kan şekeri düşürücü ve kolesterol seviyenizi düşürücü, fazla ödeminizi atıcı ve hatta yaşlanmayı geciktirici etkileri bulunduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Başkurt, "En çok konuşulan yeşil çay üzerine yapılan bilimsel çalışmalara göre bu mucizevi özelliklerinden yararlanmak için günde 2 fincan yeşil çay ile ara öğünlerinizi çeşitlendirebilir, daha fazla tüketiminin zararlı olacağını unutmamak gerekir. Özelikle tansiyon ve kalp damar hastaları için dikkatli kullanım ile günde 1-2 fincan tüketilmesi önerilmektedir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Barış Karapaça