Bilinçsiz yapılan ilaçlama ürünlere zarar veriyor

Tarımda bilinçsiz yapılan ilaçlama dengeyi bozuyor. Üreticilerin ilaçlama yaparken bilinçli olması gerektiğinin altını çizen Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, doğru ve zamanında ilaçlama yapılması gerektiğini belirtti.

Bilinçsiz yapılan ilaçlama ürünlere zarar veriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, ruhsatsız, merdiven altı ve sahte zirai ilaçların tarımda kullanılmaması konusunda çiftçileri uyardı.

Öztürk, çiftçilerin sadece zirai ilaç satmaya yetkili bayilerden ilaç satın almaları, söz konusu bayilerden ilaç alırken fatura talep etmelerinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Çiftçilerin uyarıyı dikkate almadıkları takdirde sahte ve ruhsatsız ilaçların tarımsal üretime zarar vereceğini söyleyen Öztürk, “vatandaşlar ilaç alırken güvendikleri bayilerden almalıdır. Bunun için ziraat odaları ve kamu kuruluşlarından destek alabilirler. Bilinmeyen bayilerden alınan ilaçlar tarımsal ürünlere zarar veriyor ve üreticilerin maddi kaybına sebep oluyor.” Dedi.

Öztürk, çiftçilerin muhakkak bilindik ruhsatlı tarım ilacı satan yerden ilaçlarını temin etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Vatandaşların ziraat odalarındaki ziraatçılardan ilaçlar hakkında bilgi almalarının gerektiğini belirten Öztürk, “çiftçiler ilaç alırken merdiven altı değil ziraat odalarına gelerek ziraatçılardan bilgi alarak ilacı temin etmeli.  İlacın bir ruhsatı olmalı bu konuda çiftçilerin bu konuda dikkat etmesi gerekiyor. Büyük bir kayba neden olmamak için doğru ilaç kullanılması lazım. Biz her zaman çiftçilerimizin yanınızdayız bu yüzden bizlere gelip ilaç hakkında bilgi alıp gönül rahatlığıyla güvendikleri bayilerden ilaç alabilirler.

Yabancı otları yok etmek için kullanılan ilaçlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, “uygun fiyatlı diye kullanılan bu ilaçların hiçbir faydası yok.  Üreticiler bayilerimiz dışında seyyar satıcılık yapan kişilerden ilaç almamalı. Çünkü bu ilaçlar hiçbir etken maddeye sahip olamayan, zararlara karşı hiçbir etkisi olmayan ve kullanıldığında hiçbir faydası görülmeyecek ilaçlardır.”

Zirai mücadele ilaçları kontrolsüz ve yoğun kullanıldığı zaman zarara yol açacağını belirten Öztürk, “ vatandaşlar ilaçlama yapmadan önce ilaçlamanın zamanını ve ilacın türünü belirlemeleri gerekiyor. Çiftçiler bilinçsiz ilaçlama yapmamalı. İlaçlar hastalık ve zararların birçoğunu kontrol altına alabiliyor ama fazla dozda kullanılması üründe zarar yaratabilir. Bilinçsiz ilaç kullanılması ürünlerde verimde düşüşe sebep oluyor.” Şeklinde konuştu.

Öztürk, Vatandaşların zamanında ve bilinçli ilaçlama yapması gerektiğini aktardı.  Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ