Berber, kuaför ve terzi esnafların da bayram yoğunluğu yaşanıyor

21 Nisan Cuma günü başlayacak olan Ramazan Bayramı öncesi Edirne'deki esnaflarda bayram yoğunluğu yaşanıyor. Bayram için hazırlanan vatandaşlara bayrama bakımlı girmek için berber ve kuaförlerde yoğunluk oluşturuyor.

Berber, kuaför ve terzi esnafların da bayram yoğunluğu yaşanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ramazan Bayramı'na kısa bir süre kala berber, kuaför ve terzi esnafların da yoğunluk yaşanıyor. Edirne'de bayram öncesi saç ve sakal tıraşı olmak isteyenler berberlerin yolunu tutuyor. Elbise diktirmek veya tamir ettirmek isteyen vatandaşlar da terzilerde yoğunluk oluşturuyor. Bayram öncesi bakım yaptırmak isteyen kuaförler yoğunluk sebebiyle fazla mesai yapıyor.

Edirne de berber, kuaför ve terzi esnaflarında Ramazan Bayramı’nın yaklaşması nedeniyle yoğunluk yaşanmaya başladı. Bayram öncesi yoğun mesai yapan berber, kuaför ve terziler vatandaşları bayrama hazırlıyor. Bayram tıraşına ve bakıma gelen müşterilerin oluşturduğu yoğunluk nedeniyle birçok berber ve kuaför gece geç saatlere kadar müşterilerinin bakımlarını gerçekleştiriyor. Elbise diktirmek veya tamir ettirmek isteyen vatandaşlar da terzilerde yoğunluk oluşturuyor.

51 yıldır Terzilik yapan Nazife Kuşçu, hazır giyim sektörünün işlerini olumsuz etkilediğini vurguladı.

İşlerinin bayramlarda yoğunluk kazandığını söyleyen Kuşçu, “Eskisi kadar bayramlar çok yoğun geçmiyor. Eskiden dükkânımı bayram sabahı 08.00’da kapatıyordum. Yetiştiremiyordum ve müşteriler başımda bekliyordu. Şimdi o saatlerde evde oluyorum. Eskiden takım elbise, pardesü, pantolon ve etek gibi özel kıyafetler dikiyordum. Şimdi vatandaşlar hazır konfeksiyona yöneliyor. Herkes hazır konfeksiyona yöneldiği için artık terzileri kol kesimi, paça kesimi ve daraltamaya geliyor. Burada elbise dikilirken prova yapılıyor artık insanlara zor geliyor. Hemen seçip hemen sahip olmak istiyorlar. Taksitle ödeme seçeneği olduğu içinde hazır konfeksiyonu tercih ediyorlar. Biz de bir elbise en az 3 günde dikiliyor hemen sipariş verilip hemen teslim edemeyiz. Eski bayramlarda komşuya, dosta ve akrabaya gidiyorduk ama şimdi bir yere gitmiyoruz. Herkes şimdi gezmeye gidiyor. Evde toplanıp bayram yaşama âdeti ortadan kalktı.” Dedi.

17 yılıdır berberlik yapan Mert Karaciyi ise bayram yoğunluğunun yıllar geçtikçe azıldığından söyledi.

Müşterilerin randevu sistemine hala alışamadığına vurgu yapan Karaciyi, “Müşterilere randevu sistemini hala alıştıramadık ve yoğunluğu hala kontrol edemiyoruz.  Yoğunluk şu an başladı ve biz de elimizden geldiğince müşterilerimizle ilgilenmeye çalışıyoruz. Bayramın gelmesiyle beraber bir yoğunluk oluştu ve bu yoğunluk bayramdan sonra da devem eder diye umuyoruz. Yoğunluk yaşamamak için randevu saatlerine geç kalınmazsa biz de müşterilerimiz için elimizden geleni yapamaya çalışacağız. Geçmiş bayramlarda burada insanların gezmesini, alışveriş yapmasını, çocukların evleri kapı kapı dolaşıp büyüklerinin ellerini öperek şeker almalarını özlüyorum. Artık günümüz gereği bayramlaşmalar giderek azalıyor.” İfadelerine yer verdi.

Gençlik yıllarından beri kuaförlük yapan Yeliz Çamlıöz, bayram öncesi hazırlığın geleneksel bir olay olduğunu belirtti.

Arife gününde de açık olduğunu dile getiren Çamlıöz, “Kadınlar bayrama bakımlı bir şekilde girmek istiyor. Bayram öncesi yoğunluktan dolayı fazla mesai yapıyoruz. Yaşanan büyük felaketten sonra sevdiklerimiz ile bir araya gelirken içimiz buruk olacak. Bayram öncesi herkesin hazırlığını yapması geleneksel bir olay bayrama bakımlı ve boyalı bir şekilde giriş yapmak isteyen müşterilerimiz için elimizden gelen hizmetin en iyisini vermeye çalışıyoruz. Bayram yoğunluğunu randevu sistemiyle idare edebiliyoruz yoksa bu yoğunluğa yetişmek mümkün değil. Mesai saatlerimizi uzattık her gelen misafirimize en iyi hizmeti verip bayrama en güzel bir şekilde hazırlıyoruz. Arife gününde de müşterilerimize hizmet vermeye devam edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ