Bayramda fırsatçılara dikkat

Ramazan Bayramın yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar bayramın vazgeçilmez ikramlarından baklava almak için tatlıcıların yolunu tutuyor. Fırsatçılar da bu dönemde ortaya çıkıyor. Baklava satıcıları sahte baklavalardan uzak durmaları konusunda vatandaşları uyarıyor.

Bayramda fırsatçılara dikkat
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ramazan Bayramı’na yaklaşmasıyla birlikte artan baklava satışı hakkında uzmanlar sahte olmasına karşın uyarılarda bulundu.

Bayrama sayılı günler kala halkı alışveriş telaşı sardı. Ramazan Bayramına özel hazırlıkta misafirlere ikram edilecek ve sofraya konulacak baklavaların maliyete uygun olsun diye fırsatçılık yapanlara karşı vatandaşlara uyarıda bulunan baklava ustaları, merdiven altı baklava yapan ve içine farklı malzemeler ekleyen kişiler konusunda dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Bu yıl en durgun bayram olduğunu söyleyen Baklava Satıcısı Mehmet Kalkan, “ bu sene çok durgun eski ramazan hareketliği yok.  Geçmiş bayramları arıyoruz. Çok az sipariş aldık. Bir tepsi cevizli baklava 700, Antep fıstıklı 1000 lira. Yerli halktan daha çok Bulgar turistler baklava alıyor. Baklava sektörü genişledi. O yüzden herkes farklı yerlerden alıyor. Bulgarlar olmazsa neredeyse hiç satışımız olmayacak.” Dedi.

Bu dönemde fırsatçıların da ortaya çıktığını ve dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Kalkan, “ bazı fırsatçılar maliyeti azaltmak için, ceviz ve fıstık yerine farklı ürünler koyabiliyor. Vatandaşlar bildiği ve güvendiği yerden baklava almalı. Ucuza satan yerler var ama o yerlerde içine ne koydukları belli değil.  O baklavanın tadına bakıldığında tadında anormallik olduğu anlaşılır zaten.” Şeklinde konuştu.

Kalkan, bu hilelerin, gerçek fıstık maliyetinden tasarruf etmek isteyen bazı üreticiler tarafından yapıldığını vurguladı.

Baklavanın kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmaması ve buruna tereyağı kokusu gelmesi gerektiğini belirten Kalkan baklavayı sahte olduğundan ayırt etmek içinde içine konulan malzemenin koklanması gerektiğini söyledi.

Kalkan, eğer kokusu fıstık gibi gelmiyorsa sahte yer fıstığıyla yapıldığı anlamına geldiğini sağlıksız ve kalitesiz malzemelerle yapılan sahte baklavadan uzak durulması gerektiğine değindi.  Dilek Şahin