Balıkçılar av sezonunu kapatmaya hazırlanıyor

Eylül ayında 'Vira Bismillah' diyerek denizlere açılan balıkçılar av sezonunu kapatmaya hazırlanıyor. Balıkçılar için av sezonu yasakları 15 Nisan'da başlayıp 1 Eylül'de sona erecek. Balıkçı esnafı Yusuf Çimen, el veya ağ yardımıyla balık tutmanın serbest olduğunu belirterek yaz sezonunda da balık çeşitliliğinin bol olacağını aktardı.

Balıkçılar av sezonunu kapatmaya hazırlanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Deniz ekosisteminin dengesini korumak için uygulanan denizlerde av yasağı 15 Nisan’da başlıyor. Denizlerde av sezonu 1 Eylül Cuma günü itibariyle yeniden başlayacak.

Ramazan Bayramı nedeniyle 1 hafta boyunca tezgâhların kapalı olacağını belirten Balıkçı esnafı Yusuf Çimen, “Tatil nedeniyle şu an fazla çeşit yok. Elimizde olan balıkları bayram tatiline kadar satmayı bekliyoruz.” Dedi.

Av yasaklarının 15 Nisan’da başlayacağını dile getiren Çimen, “Biz aslında tam tersine yaz sezonunu açacağız. 15 Nisan’dan sonra istavrit, çupra, levrek, somon, palamut, gırlan, mezgit gibi çeşitli balıklar tezgahlarda yer alacak. Av yasağı olsa da biz hizmet vermeye devam edeceğiz. Yaz sezonunda balık yenmez bana göre bir hurafe. Kıyı şeridinde balık yeniliyor da iç taraflarda mı yenmiyor. Sonuçta bu balıkların tutulduğu yerler aynı. Tutulan balıkların getirildiği bir balık hali var. Deniz kenarındaki işletmeler dahi halden alışveriş yapıyor. Aynı ürünü aynı balığı satıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Çimeni yasağın mekanik sistemli gemiler için geçerli olduğunu el veya ağ yardımıyla balık tutmanın serbest olduğunu belirterek yaz sezonunda da balık çeşitliliğinin bol olacağını sadece hamsinin tezgâhlarda yer almayacağını aktardı.  Ebru Yıldız Günenç

 

EBRU YILDIZ GÜNENÇ