Ayçiçeği verimi çiftçilerin yüzünü güldürdü

Trakya bölgesinde en erken ekimi yapan yerlerden olan Edirne'de ayçiçeği hasadı devam ediyor. Bu yıl yağışların bolluğu ayçiçeği üreticisinin de can suyu oldu. Hasat yapılan ürünlerdeki rekolte çiftçinin de yüzünü güldürüyor.

Ayçiçeği verimi çiftçilerin yüzünü güldürdü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

  Çiftçinin sarı gelin olarak adlandırdığı ayçiçeğinde zorlu hasat mesaisi devam ediyor. Çiftçinin koca bir yılı emek vererek yetiştirdiği ürünlerde hasat döneminde verimli geçmesi çiftçinin yüzünü güldürüyor. Yağışlarında etkisiyle bereketli bir yıl bekleyen çiftçiler bu yıl çayır tırtılı zararlısı ile mücadele etti. Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl ayçiçeği verimi yüzde 10 arttı.
Türkiye'nin ayçiçeği üretiminde önemli noktalardan olan Edirne Edirne'de, üreticilerin hasat mesaisi devam ediyor. Bölgede erken ekim yapılan alanlarda biçerdöverler hasada başladı. Yaklaşık 1 milyon dekarlık araziye ekilen ayçiçeğinin hasadının yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor. Üreticiler yapılan ilk hasatta verimden memnun olduklarını dile getirdi. Genel ortalamanın üzerinde seyreden rekolte dekara göre 180-200 kilogram arasında değişiyor. Bazı arazilerde ise toprağın verimine göre 250-300 kilograma kadar çıkabiliyor.
                'Geçen yıla göre daha iyi verim adlık'
                Bu yıl verimin geçen yıllara göre yüzde 10 arttığını belirten Mustafa Yücer, 'Bu yıl çayır tırtılı ile mücadelemizi verdik, Allah'ın izniyle bugünlere getirdik ürünümüzü. Geçen yıla göre daha iyi gibi görünüyor. Zararlılara karşı ilaçlamalar zamanında yapıldı ve yağışların bol oluşu ekinin rekoltesini yükseltti. Vaziyet gayet güzel gidiyor. Edirne'de hasat yaklaşık bir milyon üç yüz bin dekarlık alanda gerçekleştiriliyor. Şu anda verim olarak iyi bir sonuç var elimizde. Tabi verim iyi ama fiyatlarında alım fiyatlarının da yetkililer tarafından biraz yükseltilmesi bizleri daha da mutlu eder. Şuana kadar biçilen yerlerden 250 ila 300 kilogram verim elde ettik. Yağ oranları da fena değil.' Dedi.
                Bu yıl beklentilerini yüksek olduğunu ifade eden Avarız Köyü üreticilerinden Mesut Çakır, teknoloji sayesinde bitkideki zararlılarla verim kaybı olmadan mücadele edildiğini belirtti.    Bölgenin erken yapım alanlarından olan Edirne'de hasadın başladığını belirten Çakır, diğer bölgelerde ayçiçeğinin olgunlaşma sürecinde olduğunu hasat sezonunun 1 ay kadar süreceğini belirtti.
                'Ayçiçeğine destelemeler artmalı'
                Ayçiçeği desteklemelerinin artmasıyla ekili arazilerin artacağını böylelikle ayçiçeği ihracatının da önünün açılabileceğin belirtti.
                Çakır, 'Desteklemeler ayçiçeği için de yapılırsa önümüzdeki yıllarda ekili araziler daha çok artar. Ayçiçeği yağı açığı düşüşe geçer ve belki de üretim fazlasını ihraç bile edebilir. Türkiye bu konunun üzerine düşerse ayçiçeği ihraç eden ülke konumuna gelebilir. Topraklarımız verimli, ayçiçeğine müsait. Güneydoğu'da ve diğer bölgelerde ekilmeyen alanlarda da teşvik anlamında üretici desteklendi. Üretim alanları arttı ülkemizde. İnşallah bu böyle devam ettiğinde yağ açımız hem azalmış olacak hem de beklentimizin üzerinde gelir elde etmiş olacağız. Bizim bölgemiz güçlü topraklara sahip. Bu bölgede 200 kilogram ila 250 kilogram arasında verim veren yerler var. Diğer yıllara göre zayıf toprağı olan bölgeler daha iyi yağış aldı. Buda tabi ki verimi artıracaktır.' İfadelerini kullandı.

Edirne'de yaklaşık 1 milyon dekarlık araziye ekilen ayçiçeğinin hasadının yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor. Üreticilerin zorlu hasat mesaisi devam ediyor. Geçtiğimiz yıla nazaran devlet desteği ile birlikte ayçiçeği ekili arazilerin miktarı yüzde 10 oranında attı.

Barış Karapaça