• Haberler
  • Edirne
  • Ayçiçeği destek primleri üreticiye can suyu oldu

Ayçiçeği destek primleri üreticiye can suyu oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre, ayçiçeği üreticilerine verilen destekler artırıldı. Karara göre, Trakya Bölgesi'nde yağlık ayçiçeği üretimi destekleri ton başına 1500 TL, diğer illerde ayçiçeği destekleri ise ton başına 1000 TL olarak açıklandı

Ayçiçeği destek primleri üreticiye can suyu oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu kararın, ayçiçeği üreticilerinin ürünlerini daha rekabetçi bir şekilde yetiştirmelerine ve piyasaya sunmalarına önemli bir katkı sağlayacağı belirtiliyor. Destek ödemeleri, üreticilere mali yükleri hafifletme ve tarım sektörünü canlandırma amacını taşıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu destek ödemelerinin, yerel tarım ekonomilerinin güçlendirilmesine ve çiftçilerin daha iyi koşullarda ürün yetiştirmelerine yardımcı olmayı hedeflediği ifade edildi.

Üreticilere verilecek olan bu destek ödemeleri, tarım sektörünün sürdürülebilirliğine katkı sağlayarak hem çiftçilere hem de tüketiciye olumlu etkiler yapması bekleniyor. Bu gelişme, Trakya Bölgesi ve diğer illerdeki ayçiçeği üreticileri için önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, destek artışı taleplerini karşılık bulduğunu söyledi.

Üreticinin kurak gecen dönemin ardından teşviğin önemine değinen Arabacı, “Bu karar gayet güzel bir şey. Fiyatın yenilenmesi üreticiye gelecek yıl için destek olacaktır. Bu anlamda emeği geçenlere teşekkür ederiz. Üreticilerin ilave desteklerle daha da teşvik edileceğini düşünüyorum. Üreticilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Kısa zamanda ödeme yapılırsa da üreteceğimiz memnun olacaktır.” Dedi.

Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ayçiçeği için açıkladığı ton başına 500 lira artırım desteğinin kötü sezon geçiren üreticilere can suyu olduğunu belirtti.

Öztürk, “Özellikle kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde verim kaybı yaşanan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da, yağlık ayçiçeği desteğinin ton başına 500 lira artırılması üreticilerin yüzünü güldürdü. Bölgede bu yıl etkili olan kuraklık ve bitkinin gelişim dönemindeki aşırı sıcaklar nedeniyle verim ve kalitede düşüş oldu. Bu yapılan destek çiftçiye iyi gelecektir.  2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar"ın Resmi Gazete'de yayımlanması sonrası haberi duyan ayçiçeği üreticisi arkadaşlarımızla istişarelerde bulunduk. Yaşanan kayıpların giderilmesi anlamında da bu desteğin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu güzel gelişme için ayçiçeği üreticilerimiz adına Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederim.” Şeklinde konuştu. 

Fahrettin Baydar