• Haberler
  • Edirne
  • Avrupa'ya aktarılan gaz miktarı, 31 milyar metreküpe ulaştı

Avrupa'ya aktarılan gaz miktarı, 31 milyar metreküpe ulaştı

Edirne'nin İpsala İlçesi üzerinden Azerbaycan gazını Avrupa'ya TANAP aracılığıyla aktarılan gaz miktarı 31 milyar metreküpe ulaştı.

Avrupa'ya aktarılan gaz miktarı, 31 milyar metreküpe ulaştı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye ve Azerbaycan’ın enerji alanındaki stratejik iş birliğinin en önemli projelerinden biri olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi yani TANAP, gerek Türkiye’nin gerekse Avrupa’nın enerji arz güvenliği açısından stratejik önem taşıyor.

Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinin enerji arz güvenliğinin sağlanması ve arz çeşitliliği yaratılması bakımından büyük önem taşıyan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi yani TANAP ile Azerbaycan doğalgazı güvenli şekilde taşınıyor.

TANAP’ın aktif edildiği günden bugüne Avrupa’ya taşınan gaz miktarı 31 milyar metreküpü buldu.  2023 yılında ise aktarılan gaz miktarı 11,5 milyar metre küpe ulaştı.

TANAP üzerinden Türkiye’ye taşınan toplam gaz miktarı 25.20 milyar metreküpü, 2023 yılı içinde taşınan toplam gaz miktarı ise 5.61 milyar metreküpe ulaştı.

Azerbaycan'dan Türkiye ve Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatı için inşa edilen TANAP aracılığıyla 30 Haziran 2018'de Türkiye’deki şebekeye iletilmekte olan doğal gaz, , 2020 Sonundan beri Türkiye-Yunanistan sınırından başlayan Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) bağlantısı üzerinden Avrupa’ya da aktarılıyor.

Mevcut taşıma kapasitesi 16 milyar metreküp olan TANAP’ın ek yatırımlarla 31 milyar metreküpe kadar çıkarılabilecek şekilde tasarlanarak inşa edildi.

TANAP'la Türkiye’nin enerji ihtiyacını garanti altına almanın yanı sıra Avrupa'nın enerji arz güvenliğine de katkı yapmak hedefleniyor. Enerjinin İpek Yolu olarak görülen proje 1850 km uzunluğunda. 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçerek Avrupa’nın kapısına ulaşıyor.

TANAP’ın 19 km’si Çanakkale’de deniz altından geçip enerji arz güvenliğine ve kıtalararası enerji iş birliğine katkıda bulunuyor.

Avrupa Birliği için hayati önem arz eden TANAP Avrupa’daki çapı en geniş ve en uzun boru hattı. Azerbaycan’ın doğalgazını, Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyan proje, yıllar önce atılan imzalarla başladı. 7 milyar dolarlık proje 3 yılda tamamlandı. Geride kalan yıllarda toplamda 56.20 milyar metreküp doğalgaz pompalandı.

Yunanistan’da Trans Adriyatik hattına bağlanan ve Avrupa’ya güvenle doğalgaz aktarılan TANAP 20 ilden, 67 ilçeden ve 600 köyden geçen boru hattı, İpsala’da son buluyor.  Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN