Asırlık Mezarlar Onarılıyor

Edirne'de Osmanlı dönemi mezarlıklarında bakım ve onarım çalışmalarına devam ediliyor. Muradiye Caminde, Kasım ayında başlanan çalışmalar Hasan Sezai Cami ile sürüyor.

Asırlık Mezarlar Onarılıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’deki tarihi camilerin hazireleri ve mezarlıklarına bakım ve onarım yapılıyor. Edirne Valiliği koordinasyonunda devam eden çalışmalar Kasım Ayında başlamıştı. İlk olarak Muradiye Cami haziresi ve mezarlığında başlayan çalışmalar, Hasan Sezai Cami ile devam ediyor. Hasan Sezai Cami’ndeki mezarlıkta belirlenen 100 mezar taşı temizlenip, onarıldı. Kitabe ve süslemeleri çözüldü.

Tarihe Işık Tutan Asırlık Mezar Taşları Onarılıyor

Mezar taşlarındaki kitabelerdeki her detay ince dokunuşlarla ortaya çıkarıldı. Osmanlı tarihine ışık tutan asırlık mezar taşları onarıldı.

1486 tarihli Hasan Sezai Cami haziresindeki mezar taşlarından toprak altında kalanlar ortaya çıkarıldı. Kırık mezar taşları tespit edildi ve önceki restorasyon çalışmalarında yapılan hatalı uygulamalar giderildi. 11’i kırık 100’e yakın mezar taşı onarıldı.

Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Tüm mezar taşları üzerindeki yazılar da çözümlendi. Bir sonraki aşamada bu bilgiler, Türkçe ifadelerle mezar üzerine etiketlenecek. Mezar taşları ince taş işçiliğiyle Türk İslam Sanatına dair bilgiler veriyor. Hat sanatıyla işlenen ifadeler yüzyıllar öncesine ışık tutuyor.

EBRU YILDIZ GÜNENÇ