Uzman diyetisyenden yılbaşı gecesi için 'sağlıklı beslenme' tavsiyeleri

Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, yeni yıla merhaba denilecek yılbaşı gecesi için beslenme önerilerinde bulundu.

Uzman diyetisyenden yılbaşı gecesi için 'sağlıklı beslenme' tavsiyeleri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni bir yıla hazırlanırken hedefler, hayaller ve yapılacak listelerinin planlandığını dile getiren Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, bu maddelerin içerisinde de sağlıklı olmanın ve kilo vermenin mutlaka bulunduğunu dile getirdi.

Yeni başlangıçlara duyulan heyecanın aile ve sevdiklerimiz ile kalabalık ve zengin sofralarda paylaşmanın ise yılın son gününün olmazsa olmazı olduğuna dikkat çeken Başkurt, “Bu sofralarda, yiyeceklerden önce sohbet etmeyi, andan keyif almayı odak noktası haline getirmek geceyi daha eğlenceli, vicdanınızı rahat kılacaktır. Özel günlerde yediklerinizde yasak ve kısıtlamalar yerine ölçülü olmayı ön planda tutmanın püf noktası olduğunu söyleyebiliriz.” Dedi.

Daha hafif ve zinde yılbaşına sabahına uyanmak için önerilerde bulunan Başkurt, “Su tüketin! Yılbaşı günü, ertesi günü ve yıl boyunca yeterli miktarda su tüketmek sağlıklı bir vücuda sahip olmanın birinci kuralıdır. Tokluk hissinizi duyduğunuzda daha fazlasını yemek için zorlamayın. Gün içinde öğün atlayıp kendinizi akşam yemeğine saklamak normal porsiyonlarınızdan çok daha fazlasını yemenize neden olacaktır. Güne protein ve sebzeden zengin bir kahvaltı ederek başlamak ve gün içinde düşük karbonhidratlı beslenmek akşam yemeğinde daha sakin beslenmenizi sağlayacaktır. Yemeğe çok aç oturmayın ve yavaş yemek yemeye özen gösterin. Bu tokluk hissinizi duymanızı kolaylaştıracaktır. Yemeğe çorba ve salata tüketerek başlamak midenizin daha rahat olmasına ve daha ağır yiyecekleri kontrollü yemenize yardımcı olur. Ana yemeğin yanında tükettiğiniz karbonhidratı tadımlık ölçüsünde bırakmak diğer güzel yiyeceklerinde tadına bakmanız için tabağınızda ve midenizde yer bırakır.  Geç saatlere kalan tatlı, meyve ve kuruyemiş faslında doyduğunuz noktada “HAYIR” diyebilmek gece sizi rahat ettirecek en önemli cevaptır. Alkol tüketiyorsanız, kalorisi dışında en büyük olumsuzluk alkol aldığınız gece ve sonrasındaki 24 saat vücuttaki sıvı kaybıdır. Ertesi gün başınız ağrımasın istiyorsanız mutlaka 2,5-3 litre su içmelisiniz.” Dedi.

Yılın ilk gününde ise sağlıklı beslenmeye mevsim sebze ve meyveleri ile başlangıç yapılabileceğini söyleyen Başkurt, öğün saatlerine ve egzersiz yapılmasına dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Başkurt, alkolden ve ağır yemeklerden sonra hafif bir öğün tercih etmek isteyenlere ise  ½ pancar, 1 avuç dolusu ıspanak ve maydanoz, 1 yeşil elma, ½ limon, Su kullanarak yapılacak olan motivasyon içeceği tarifini verdi.

Kumru Öngün

KUMRU ÖNGÜN