30 projeli Hodri Meydan

Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, düzenlediği basın toplantısında sosyal medya ve basında yer alan hakkındaki eleştirilere cevap vererek 30 projenin bitirildiğini açıkladı. Projelerle ilgili detaylı bilgiler veren Bostancı, 2014 yılında göreve geldiği günden bugüne Enez Belediyesi'nin bütçesini 6 katına çıkardıklarını açıkladı.

30 projeli Hodri Meydan
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı, basın toplantısı düzenleyerek hakkında sosyal medya ve basında yer alan eleştirilere cevap verdi. Bostancı; 'Seçimler yaklaştığı için hodri meydanlar çoğaldı. Gelecekte bir şeyler olmak isteyen bazı arkadaşlarımız Enez'de yaşamadığı halde Enez ile ilgili fikirler beyan ediyor. Hodri meydanlara karşı hep birlikte konuşalım istedik. Fakat hodri meydanları çeken arkadaşlarımız aramızda maalesef yok' dedi.

Enez'in tarihi ve coğrafi konumu ile ilgili bilgiler vererek konuşmasına başlayan Bostancı; 'Enez, ezan sesinin en son duyulduğu noktadır. Burcu burcu Osmanlı kokar, Her çeşit balığa ve her türlü deniz ürünlerine rastlanır. Neresini kazarsanız kazın tarihe rastlarsınız' ifadelerine yer verdi.

Enez'in 2002 yılına kadar askeri yasaklarla boğuştuğunu söyleyen Bostancı; 'Enez bu yüzden gelişemedi. Bu bazen bizim yararımıza da oldu. Dünyada eşi benzeri olmayacak bir planlama yaptık. Planlamada binalar denize 100 metre uzak. Denizin 100 metresi kum. Kimse yapılaşma yapamıyor. Herkes buradan yararlanıyor. Böyle bir belediyeyi 2002'den sonra gelişen Enez'i yaratmak için tekrar Belediye Başkanı adayı oldum' dedi.

'66 milyon TL borcu vardı'
Bostancı, 2014 yılında göreve geldiği günden bu yana gerçekleştirdiği projeleri tanıtarak; 'Göreve geldiğimizde ilk derdimiz mali portreydi. Enez Belediyesi'nin bütçesi 5 milyon TL'ye yakındı. Fakat 5 milyon TL'ye karşılık 54 kişi çalışıyordu. Borç yükünü topladığımızda 56 milyon TL civarında bir borcu vardı. Bütçesinin 10 katı gibi bir borç yükü görünüyordu. Bunun yanında 10 milyon TL gibi de mahkeme kararlı borcu vardı. Geldiğim gün kapıda icra vardı. Kasaya ne gelirse alınıyor, belediyeye hiçbir şey kalmıyordu. Maaşlar 12 ay hiç ödenmemişti. Kısa zamanda bunu bir yapılandırma içerisine koyduk. 4 sene içerisinde maaşları öder duruma geldik' sözlerine yer verdi.

'Cenaze aracımız yoktu'
Göreve geldiği dönemde Enez Belediyesi'nin çöpleri bir traktör ve bir kamyonet ile toplandığını söyleyen Bostancı; 'Sıkıştırmalı çöp aracı yok. Var olanlar da zaten bozuk. Altımda makam arabası yok. Bu olaya el attık. Mehmet Müezzinoğlu, bize birkaç tane sıkıştırmalı çöp aracı emaneten verdi. Arkasından Türkiye Belediyeler Birliği'nden, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ve kendi imkânlarımızla da İller Bankası'na borçlanarak sıkıştırmalı çöp aracı alarak çöpleri bertaraf etmeye başladık. Cenaze aracımız yoktu. Böyle bir belediyeden şu anda içerisinde 3 tane TIR'ı, 10 tane kamyonu olan toplam 43 tane iş makinesi olan bir araç parkımız var' dedi.

'İşsizlik yüzde 10'un altına düştü'
Bostancı, Enez Belediye Başkanlığı'nda göreve geldiğinde 54 personel çalıştığını açıklayarak; 'Zaman zaman 400'ün üzerinde çalışan sayısına çıkardık. İŞKUR Müdürü, Enez'de işsizlik rakamlarının 2014 yılında yüzde 70 olarak açıkladı. Şu anda Edirne'de ve Trakya'da işsizlik rakamlarının yüzde 10'un altına düştüğü tek yer Enez. Önce istihdam alanları yarattık. 4-5 bin nüfuslu bir yerden 150 bin nüfuslu bir yere kadar cevap veriyoruz. 150 binin hiçbirinden İller Bankası payı alamıyoruz. 150 bin kişiyi yönetmek için çalışan sayımızı yazın 54'ten zaman geliyor 450'ye çıkarıyoruz. Kışın bu rakam 200'lü rakamlara kadar iniyor. Sahil ilçelerine 6 aylık dönemler için mutlaka İller Bankası paylarından özel bir ödenek çıkarılması zaruret haline gelmiştir' ifadelerine yer verdi.

'Bütçemiz 32-33 milyon TL'
Enez Belediye Başkanlığı'na ait fabrika kurduklarını söyleyen Bostancı; 'Kum, taş, su, insan var. 10 dönümlük yer üzerinde plan ve projelerini hazırladık. İller Bankası müracaatımızı yaptık. Enez'in bütün yollarını yapmak için 35 milyon TL gibi bir rakama kilit taş almamız gerekiyordu. Oraya vermek yerine yüzde 10'u olan 3 milyon TL'ye fabrikayı yaptık ve istihdam yarattık. Şu anda fabrikanın iş hacmi 20 milyon TL'dir. Şu anda bütçemiz 32-33 milyon TL'dir. Bunu 50-100 milyon TL'ye çıkarmanın hesabını yapıyoruz. Bütçeyi 6 katına çıkarmışız' dedi.

'Kabiliyetin yoksa para gelmiyor'
AK Parti iktidarı ile eşgüdüm içinde olmasının Enez'e çok büyük katkısı olduğunu söyleyen Bostancı; 'Ama iktidar bize istediğimiz gibi harcamamız için para vermiyor. Öyle bir şey yok. Senin projen varsa ve Bakanı da ikna ediyorsan, projene inanıyorsa sana para veriyorlar. Senin projen, öngörün, ikna kabiliyetin yoksa zaten para gelmiyor' sözlerine yer verdi.

'2 sene sonra yapabiliyorsun'
Bostancı, Enez Belediyesi Pazar Yeri Projesi ile ilgili eleştirilere cevap vererek; 'Pazar Yeri'nin aslında şu anda bitmiş olması gerekiyordu. Yerde de sıkıntı var. Biz, diğer ilçeler gibi değiliz. Burada yerlerimizin tamamı sit alanı. Biz, bir yerde planlama yaptığımız zaman öncelikle ilçe kararlarına uygun olup olmadığına göre plan yapmak zorundayız. Bugün aldığın kararı en az 2 sene sonra yapabiliyorsun. Onun için de Pazar Yeri'nde aynı sorun var. Bir tane Kültür Sarayı yapmak istedik, kazısı 1,5 senedir devam ediyor. İçerisinde sinema salonlarının, kültür sanat etkinliklerinin, toplantı salonlarının olacağı çok güzel bir proje. Altını da müze yapıyoruz. Buradan çıkan tarihi eserleri koyacağız. Üzeri cam olacak. Bin metrekarelik bir müze olacak. Pazar Yeri nihayet bitti. 26 Şubat'ta ilk kazmayı vuruyoruz. 15 Haziran'da da açılışı var. Üstünü de güneş enerjisi koyuyoruz. Artık evlerin de üzerine güneş enerjisi konma mecburiyeti var' dedi.

'Giriş takı yapacağız'
Enez'in girişine 24 metre uzunluğunda, 11 metre yüksekliğinde, 1,5 metre genişliğinde çift kemerli giriş takı yapmayı planladıklarını açıklayan Bostancı; 'Kalenin girişi şeklinde iki tarafında 11 metre yüksekliğinde kuleleri olacak. Bu eseri de 15 Haziran'da açacağız. Buna bağlı olarak 16 tane heykelimizin bir kısmı bitti. Pazartesi günü birkaç tanesini yerine koyacağız. Enez'i 1456'da Has Yunus Bey alıyor. Onun heykelini yerine Pazartesi günü koyuyoruz. Girişe bakraçla su taşıyan kadın heykelini koyduk. Bir de Enez'in simgesi olan balıklı havuzumuz var. Bir tane de yel değirmeni var' ifadelerine yer verdi.

'Yollarımızın yüzde 35'ini bitirdik'
Fabrikada üretilen taşlarla sahildeki, Enez'in içerisindeki ve Çataltepe'deki birçok yolun yapıldığını söyleyen Bostancı; 'Kanalizasyon ise hiç yoktu. Tamamı Enez Belediyesi'nin kendi üretimi, kendi iş makineleriyle yapıldı. Enez ve sahilde yollarımızın yüzde 35'ini bitirdik. Yüzde 60 kadar yapılacak yolumuz var. 62 adet çocuk parkı yaptık. Enez, 13 bin 500 dönüm alan üzerindedir. Biz ya Keşan ile eşitiz ya da Keşan'dan fazlayız. Bizim ölçeklerimizdeki ilçelerden imar alanımız 2-3 kat fazla. İmar alanları arasında 14 kilometre mesafe var. Dağınık bir ilçe olduğumuz için bunu herkes göremiyor' dedi.

'Bisiklet ve yürüyüş yolunun ihalesi bitti'
Bostancı, Enez'de 3 bin 100 metrelik bisiklet ve yürüyüş yolunun ihalesinin bittiğini söyleyerek; '15 Haziran'da 10'a yakın yeni projemiz ile birlikte açılışını yapacağız. İnsanlarımızın, Enez'i komple dolaşabilecek 4 metre genişliğinde bisiklet ve yürüyüş yolu ihalesi bitti. 663 bin TL'lik bir harcama ile bu iş bitmiş olacak. Bununla birlikte 983 dönüm diye bilinen bir yer var. Burası mera vasfı bitirildiği için Belediye adına tapu alınmış. Bu yerden 500 kişiye 180-200 metrekare yerler vereceğiz. Bunların yanında büyük bir cami restorasyonu, okul yatırımları, hastanemiz 15 Haziran'da açılışını yapacağız' sözlerine yer verdi.

'1 TL para mı verildi?'
2017 yılının Edirne İl Genel Meclisi tarafından Enez yılı ilan edildiğine dikkat çeken Bostancı; '2017 yılı geçti ve Enez bitti mi? Enez büyümeye devam ediyor. İlan edildi de ne yapıldı? 1 TL para mı verildi? Proje hazırlanıp belediyeye uygulaması mı söylendi? Birbirlerine teşekkür ederek şilt veriyorlar ama bunlar Keşan'da, Uzunköprü'de, Edirne'de oluyor. Biz Enez'de yaşıyoruz. Enez'in meseleleri Enez'de konuşulur. Bir arkadaşımız bu toplantının da Keşan'da olması gerektiğini söylemiş. Akla bak, sevsinler seni. O zaman Keşan toplantısını da İstanbul'da ya da Tekirdağ'da mı yapacaksınız? Böyle bir şey var mı?' dedi.

'2017 yılı fiyasko çıktı'
Bostancı, 2017 yılı için festival düzenlediklerini ve yaklaşık 30 bin insanın katıldığını açıklayarak; 'Enez'i 2017 yılı ilan eden arkadaşlarımız festivali protesto ederek katılmadılar. 2017 yılını nasıl Enez yılı ilan ettin? Bir de Belediye Başkan Adayı olacaklar. 2017 yılı maalesef fiyasko çıktı. 2017 yılını ilan edenler festivalimize gelip hayırlı olsun bile demediler. Bu sene de festivalimiz devam edecek. Edirne Kırkpınar'ı takip ediyoruz. 20-21-22 Temmuz'da yapmayı düşünüyoruz. Kırkpınar'a denk gelirse mecburen değiştirmek zorunda kalabiliriz' ifadelerine yer verdi.

'Keşan-Enez yolu yapılacak'
Enez sahilindeki limana 2 milyon 200 bin TL harcandığını açıklayan Bostancı; 'Bu tamamen bizlerin ve iktidarın gücü ile oldu. Keşan-Enez yolu var. Kesin olarak aldığım bilgiye göre; 2018 yılı içerisinde ek ödenekten yapılacak. Programa da girdi ve kilometresinin de 56 kilometre civarında olacağı söyleniyor. Şu anda projeler bizim elimizde. Şu anda Enez'deki imar planlarında, çok uzun uğraşların sonunda ilk defa ilçe kararları değişti. Binanın arkeolojik kazı kısmına karışamıyoruz ama üst kısmını bundan sonra biz yapıyoruz. Birinci derecede çivi çakamıyorduk' dedi.

'İBB Başkanımız görevi bıraktı'
Bostancı, Enez Belediyesi'ne yeni hizmet binasının da kazandırılacağını söyleyerek; 'Bununla birlikte arkeolojik sit alanlarında da değişiklik ilke kararlarında olacak. 60 dönümlük park alanı yapacağız. Geçmişte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının adını vermiştik. Fakat İBB Başkanımız görevi bıraktı. Parkımızın plan ve projesi hazır. Yeni Belediye Başkanımıza gideceğiz ve birlikte bunları yapabilir hale geleceğiz. Çok uzun bir iş çünkü altında arkeolojik sit alanı çıktı. Onu da yapacağız. Ayrıca göllerimizi de temizleyeceğiz. Göller temizlenecek, kenarları taşlanacak ve gölün ortasında da parktan bir ada oluşturuluyor. Bu parkta yemek yenecek' sözlerine yer verdi.

'30 adet projemiz bitti'
30 adet projenin bitirildiğini açıklayan Bostancı; 'Enez için yapılacak çok şey var. Bunun yanında doğalgaz, bu yılın sonunda ya da 2019'un Ocak ayında kazması vurulacak. Enez, doğalgaz ile buluşuyor. TOKİ ile de konuştum. 200 kişilik TOKİ sosyal konutları yapılacak. Bunların hepsi 2018 yılı içerisinde yapılacak işlerdir. Enez'i çağdaş, modern, Ulu Önder Atatürk'ün gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine getirmek için, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın '˜biz, sizi saltanat için değil; insanların hizmetkârı için oraya gönderdik' lafına bağlı kalarak gece gündüz çalıştık ve 60 milyon TL'lik borcu olan Enez'i 100 milyon TL'lik yatırım yapan bir ilçe haline getirmek için çalıştık. Bundan sonra da yolumuza devam edeceğiz. Bostancı, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.