25 ressamın fırçasından Edirne resmediliyor

Edirne Valiliğinin organizasyonuyla Balkan ülkelerinden 25 ressam, Edirne'deki güzellikleri resmediyor.

25 ressamın fırçasından Edirne resmediliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valiliği Balkan ülkeleri Balkan ülkeleriyle yapılan işbirliklerinin daha etkin, verimli olması ve tek elden yürütülmesi amacıyla ‘Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu’nu hayata geçirdi.

Platformun ilk etkinliğini geniş katılımlı sempozyum ile yapacak. Sempozyum kapsamında ‘Balkan Ressamlarının Fırçalarından Edirne’ isimli çalıştay da gerçekleştirilecek. 

Organizasyon kapsamında Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'dan 25 ressam da kente geldi.

Ressamlar Selimiye Meydanı, Meriç Köprüsü, Karaağaç Mahallesi ve Devecihan Kültür Merkezi'nde çalışmalarını sürdürüyor.

Şehri resmeden ressamların eserleri, sempozyum kapsamında 7 Mart'ta Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde "Balkan Ressamlarının Fırçalarından Edirne" adlı sergide beğeniye sunulacak. Fuaye salonunda ayrıca, kentin geleneksel el sanatları (Aynalı Süpürge, Sepet Örücülüğü, Edirnekâri, Hüsn-i Hat, Mis Meyve Sabunu) stantları açılacak.

Ressamların fırçasıyla oluşturdukları eserleri kentte göreceklerini söyleyen Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Hatipler, “Sanatçılar çalışmalarını stüdyo olarak hazırlanan Devecihan Kültür Merkezi ve kentin tarihi, turistik alanlarında sürdürüyor. Balkan coğrafyasının hemen hemen her köşesinden gelen ressamlarımız Edirne'de. Onların gözüyle, fırçasıyla oluşturduğu eserlerde kentimizi göreceğiz. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melihat Tüzün ve akademisyen ressamlarımızı da bu çalışmaya dahil ettik.” Şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Soytürk, Ressamların sıkı bir çalışma içerisinde olduğunu ve Etkinlikler kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğu tarafından 7 Mart'ta Altay'dan Tuna'ya konseriyle bu sempozyumun taçlandırılacağını belirtti.

Ressam Ethem Baymak, Edirne’yi çok sevdiğini dile getirdi.

Güzel eserler ortaya çıkaracaklarını aktaran Baymak, “Edirne Balkanlar'ın başkentidir. Bir derdim varsa Edirne'ye giderim, bir zevkim varsa Edirne oyun havasını oynamak bizim için bir güzelliktir. Tek kelimeyle Rumeli insanı, Balkanlar'da yaşayan Müslümanlar, Türkler Edirne'yi hem samimi bulmaktadır hem de başkent olarak kabul etmektedirler. Ne İstanbul ne Ankara ama 'Edirne' deyince içimizde bir kıpırtı mevcuttur. Edirne her yeri tarihi eserlerle dolu, köprüsüyle, camisiyle, kervansarayıyla Rumeli insanının böbürleneceği bir ilham kaynağıdır, bundan beslenerek güzel eserler ortaya koyacağız" dedi. Fahrettin Baydar – Alper Tavukçu

Fahrettin Baydar