14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlandı

Edirne'de 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü törenle kutlandı.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolaysıyla Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

Ziraat Odası Başkanvekili Olcay Tosun'un çelenk sunmasıyla başlayan tören bando eşliğinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Edirne Ziraat Odası Genel Sekreteri Cengiz Küçükduvan yaptı.

Küçükduvan, Tarımın ve gıdanın, savunma sanayisi kadar önemli olduğu bir dönemin yaşandığına değindi.

Türkiye'nin gıdada kendi kendine yeterli olabilmesi için üretimin sürmesi gerektiğini söyleyen Küçükduvan, “ Pandemide ve Ukrayna Rusya savaşında çeşitli yaptırımlar ile bunları yaşayarak hep birlikte gördük. Marketlerde uzun kuyruklar oluştu, aradığınız ürünü bulamadık ve bulduğumuzda da yüksek fiyat etiketleriyle karşılaştık. Her ülke kendi tarımsal ürününü kendine sakladı ve dışarıya satmadı. İşte bunları ülkemizde tekrar yaşamamak için bizim çok güçlü silahlarımız var, geniş coğrafyamız, verimli topraklarımız ve üretmeye sevdalı çiftçilerimiz.” Dedi.

Alım fiyatları ve destekleme ödemeleri sezon öncesinden belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Küçükduvan, “Üretim girdilerinin fiyatlarının azaltılması, ilaçta KDV düşmeli ve çiftçinin aldığı mazotta ödediği KDV ve ÖTV kalemleri için çalışma yapılmalıdır. Kırsal kesimde kalkınma potansiyelinin açığa çıkarılmasına yönelik genç çiftçiliğin ve kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi gibi politikalar daha çok ortaya çıkarılmalıdır. Alım fiyatları ve destekleme ödemeleri sezon öncesinden belirlenmelidir.” Şeklinde konuştu.

Küçükduvan, Bölgede geçtiğimiz yıl ciddi bir kuraklık yaşandığını ve ayçiçeği üretiminde önemli düşüşler yaşandığını belirterek bundan sonraki yıllarda yaşanacak kuraklık zararının önlenmesi için 2024 yılından itibaren buğdayda olduğu gibi ayçiçeğinde de köy bazlı kuraklık verim sigortasının TARSIM kapsamına alınarak çiftçinin gelir kaybının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Küçükduvan, geçen yıl bölgede yaşanan kuraklık sonucu ayçiçeğinde tonda verilen bin lira desteğin bin 500 TL'ye çıkarılmasından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Tarım Bakanlığı'na teşekkür ederek 2024 sezonunda verilecek bu desteğin en azından 4 bin TL/ton seviyesine çıkarılması gerektiğini düşündüklerini dile getirdi.

Hayvancılığın büyümesi için desteklerin acilen artırılması ve süt fiyatlarının yükseltilmesi gerektiğini belirten Küçükduvan, “hayvancılıkla uğraşan küçük aile işletmelerinin desteklenerek kırsal nüfusun yerinde tutulması,  et ve süt ürünleriyle ilgili entegre tesislerin kurulması için çalışmalara ağırlık verilmesi gerekiyor.” Dedi.

Küçükduvan, tarlasında bahçesinde gece-gündüz, soğuk-sıcak demeden çalışan, ailesine, evine ve ülkesine üretimle destek olan başta kadın çiftçiler olmak üzere tüm değerli çiftçilerin Dünya Çiftçiler Günü'nü kutladı.

Törene Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, İl Genel Meclisi üyeleri, AK Parti Edirne İl Başkan Yardımcısı Rasim Özgün, AK Parti Edirne Merkezi İlçe Başkanı Engin Makak ile çiftçiler katıldı.

Dilek Şahin