'Türkiye, orman yangınlarını gözetlemede İHA kullanan ilk ülke'

Edirne İl Genel Meclisi Başkan Mehmet Geçmiş başkanlığında toplandı. Ağustos ayının son birleşimi olan toplantıda Sivil Savunma ve Tabii Afetler Komisyonu tarafından hazırlanan kentin güney bölgesinde bulunan yangın gözetleme kuleleri konulu rapor meclise sunuldu.

'Türkiye, orman yangınlarını gözetlemede İHA kullanan ilk ülke'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İl Genel Meclisi'nin 5. birleşimi gerçekleştirildi. Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirilen birleşimde yoklamanın ardından tutanak ve özetler okundu. Toplantı ardından rapor sunumu ile devam etti. Ağustos ayının son birleşimi olan toplantıda Sivil Savunma ve Tabii Afetler Komisyonu tarafından hazırlanan kentin güney bölgesinde bulunan yangın gözetleme kuleleri konulu rapor meclise sunuldu. Sivil Savunma ve Tabii Afetler Komisyonu Başkanı İsmail Aliş tarafından sunulan raporda, hava sıcaklıklarındaki artış ve yağışların azalmasının bitki örtüsünü olumsuz etkilediği ifade edildi.

                Orman yangınlarının kuvvetli rüzgarla beraber kontrol edilmez hale geldiğini vurgulayan Komisyon Başkanı Aliş, 'Araştırmalarda orman yangınlarının yüzde 88'i insan kaynaklı olduğu belirtilmektedir. İçişleri Bakanlığı AFAD Başkanlığı tarafından 81 ile gönderilen genelge ile 31 Ağustos tarihine kadar ormanlık alanlara giriş ve ormanlık alanlarda kamp yapılması yasaklandı. Edirne ilinin en yoğun orman bölgesi olan güney bölgesi aynı zamanda yaz aylarında en turistlik bölgesi konumundadır' dedi.

                Keşan ile Enez sınırlarında kalan ormanlarda Keşan Orman İşletme Müdürlüğü bünyesine bağlı olarak 6 ilk müdahale ekibi ve 6 yangın gözetleme kulesinin bulunduğunu belirten Aliş, ekiplerin çoğunluğunun Korudağı eteklerinde olduğunu kaydetti.

'Türkiye, orman yangınlarını gözetlemede İHA kullanan ilk ülke'

2022 yılında çıkan orman yangınlarına ilişkin detayları paylaşan Aliş, '2022 yılı 3 Ağustos tarihine kadar Keşan Orman İşletme Müdürlüğü sınırları dahilinde toplam 5 orman yangınının meydana geldi. 2,5 hektar ormanlık alanın zarar gördü. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de orman yangınları ile mücadele, yeni teknolojilerin de devreye sokulması ile daha etkin hale getirecektir. Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan son açıklamada Türkiye, orman yangınlarını gözetlemede İHA kullanan ilk ülke konumuna geldiği, akıllı yangın gözetleme kulelerinin önemli destek sağlayacağı belirtilmektedir' ifadelerini kullandı. Kumru Öngün