'MUHTARLIK KANUNU İÇİN HAZIRLIKLARIMIZI SON REDAKSİYONLARIMIZI YAPIYORUZ'

Edirne'de bir tesiste düzenlenen 'Kadın Muhtarlar Buluşması' programına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde Muhtarlık Kanununun hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

'MUHTARLIK KANUNU İÇİN HAZIRLIKLARIMIZI SON REDAKSİYONLARIMIZI YAPIYORUZ'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

      İçişleri Bakanı Süleyman Soylu kentte bir tesiste düzenlenen programda bir araya geldi. Düzenlenen 'Kadın Muhtarlar Buluşması'na Türkiye'nin dört bir yanından 200 kadın muhtar katıldı.

                Meriç Nehri kenarında bulunan bir restoranda kadın muhtarlarla bir araya gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, genel idari sisteme katkı koyacak ve güçlendirecek bir anlayışı hayata geçirmek için çalışmalar yapıldığını aktardı.

Bugüne kadar 47 bin muhtara ve 150 bin azaya afet farkındalık eğitiminin verildiğini açıklayan Bakan Soylu, muhtarlara afet bilinçlendirilmesi konusunda hassas davranmaları konusunda çağrıda bulundu.

Bakan Soylu; 'Cumhurbaşkanımız 19 Ekim Muhtarlar Günü vesilesiyle 22 bin muhtarın huzurunda ve Türkiye'deki bütün muhtarlarımızın şahsında orada bir sözü daha ortaya koydu. Muhtarlık Kanununu bir an önce geçirip bunu da artık çıkaralım anlayışını sizinle beraber paylaştı. Biz de son hazırlıklarımızı son redaksiyonlarımızı yapıyoruz.' Dedi

Tarihin her döneminde hep önemli bir şehir olan, manevi, özel ve tarihi iklimiyle farklı bir kent olan Edirne'de Kadın muhtarları buluşturmak istediklerini ifade eden Bakan Soylu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kadın muhtarlara selamları iletti.

Muhtarlara afet bilinçlendirmesi konusunda hassas olunması gerektiğini anlatan Bakan Soylu, 47 bin muhtara ve 150 bin azaya afet farkındalık eğitiminin verildiğini aktardı. Afet yönetiminin çok önemli olduğuna değinen Bakan Soylu, muhtarların kendi zihinlerinde mahalledeki olası bir afet durumunda ne yapılacağı hakkında tekrar tekrar çalışması gerektiğini, bir afette çalınacak ilk kapının muhtar kapısı olduğunu kaydetti.

'Kadınların daha fazla görev ve sorumluluk almasını istiyoruz'

Bugün Türkiye'de 1010 mahalle ve 124 köy olmak üzere toplam bin 134 kadın muhtarın görev yaptığını hatırlatan Bakan Soylu, "Bugüne kadar vali ve kaymakamlarımızla 286 bin muhtar buluşması gerçekleştirdik. Bu sayede vatandaş memnuniyeti adına nokta atışı yapma şansınız var. Bu az bir sayı değil. Bu sayı nereden nerelere geldi. İlk önce yüzlü sayılar, sonra üç yüzlü sayılar, bugün binli sayıların üzerine geldi. Bunu daha da artırmanın gayreti ve beklentisi içerisindeyiz. Sadece muhtarlık kurumu için değil, kamunun bütün alanlarında çok daha fazla kadınımızın görev ve sorumluluk almasını istiyoruz " dedi.

'Kadınlarımızın muhtarlığa sahip çıkma anlamında da büyük fedakârlıkları vardır'

Bugünün Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1933 yılında kadınlara köy ihtiyar heyetlerine seçme ve seçilme hakkının verildiği gün olduğunu dile getiren Bakan Soylu, "Şunu gönül rahatlığı ve samimiyetle söylemek isterim ki iyi de verilmiş, kadınlarımız bu hakkı elde ettiler ve muhtarlığın hakkını her görevde olduğu gibi teslim ettiler, teslim ediyorlar. Geçmişten günümüze kadın muhtarlarımızın her zaman takdire şayan bir performansları, samimiyetleri ve çalışkanlıkları oldu. Hatta ilk kadın muhtarımız Gül Esin'in görev süresince kahvehanelerde kumar oynatılmasını yasaklattığı, kız kaçırma olaylarını önlediği ve nikâh işlerini düzenlediği kayıtlara geçmiş tarihi bir gerçektir. Sadece muhtarlık yapma anlamında değil kadınlarımızın muhtarlığa sahip çıkma anlamında da büyük fedakârlıkları vardır" diye konuştu.

'Pek çok zorluklar atlatarak bugünlere gelindi'

Türkiye'nin yeni yüzyılın eşiğinde olduğunu vurgulayan Bakan Soylu, 'Şehitler vererek güzel Cumhuriyetimizi kurduk. Pek çok zorluklar atlatarak bugünlere gelindi. Demokrasi mücadelesi verdik. Aslanköy olayı gibi baskılara, 10 yılda bir gelmesine alıştığımız darbelere, darbe anayasalarına karşı mücadele verildi. Küresel operasyonlara, teröre, istikrarsızlaştırma ataklarına karşı hayata tutunduk. Cumhuriyet'imizin birinci asrını hep birlikte tamamlıyoruz. Şimdi ise yeni bir başlangıcın arifesindeyiz. Birinci yüzyılda ayağa kalktık, şimdi hep birlikte koşmak zamanı. Biz muhtarlık kurumuna da böyle baktık. 'Muhtarlık niye var, artık gerek kalmadı' diyen bir anlayışa karşı, buradaki 200 yıllık birikimi ve alışkanlığı kesip atmayı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan iradesiyle reddettik. Onun yerine burayı güçlendirmeyi seçtik. Çünkü muhtarlarımız Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde sadece ikametgâh veren belirli bir kaç görevi yapan anlayıştan, toplumsal tüm meselelerle uğraşan, afetle mücadele eden, uyuşturucuyla mücadeleye metruk binalardan kadına yönelik şiddete kadar desteğe ihtiyaç duyan tüm kesimlere kadar, çocuklarımızın okullu olmalarına kadar, kaideli devletin en önemli organları haline gelmiştir" diye konuştu.

Kadın muhtarlardan gelen talep üzerinde muhtarlıklara kamera takılması projesinin hayata geçtiğini dile getiren Bakan Soylu, kadın muhtarların binalarına öncelik verildiğini söyledi. Toplantıda konuşan Türkiye Kadın Muhtarlar Derneği Başkanı Serpil Erenoğlu, 'Muhtarlar önemli bir görevi yerine getiriyor. Muhtarlar özellikle Kovid-19 salgın döneminde vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için ellerinden geleni yaptılar' dedi.

Kadın muhtarları kentte ağırlamaktan dolayı son derece mutlu olduklarını ifade eden Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, böylesine önemli bir toplantının Edirne'de yapılmasından dolayı memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Toplantıda konuşma yapan TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, 'Kadın muhtarların sayısının daha çok artmasını istiyoruz. Son 20 yılda kadınların siyasetten ekonomiye, bilimden teknolojiye, hayatın her alanında yer almaları için gerek mevzuatta, gerek uygulamada büyük değişikliklere imza attık.' Şeklinde konuştu.