BAKAN SOYLU, 'KADIN CİNAYETLERİ SON BULANA KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Edirne'de Kadın Muhtarlar Buluşması'na katıldı. Buluşmada konuşan Soylu, kadın cinayetlerin geçen yıla göre yüzde 7 düştüğünü aktardı. Bakan Soylu 'İşte 'İstanbul Sözleşmesi'nden çıkınca kadın cinayetleri artacak, şöyle olacak böyle olacak' denildi. Hiç de öyle bir şey değil. Polis aynı polis, devlet aynı devlet, kanun aynı kanun. Şu anda inanın bu işin üzerine o kadar çok düşüyoruz ki son bulana kadar bu konudaki kararlılığımız ve mücadelemiz devam edecek' dedi.

BAKAN SOYLU, 'KADIN CİNAYETLERİ SON BULANA KADAR MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kentte bulunan bir tesiste gerçekleşen Kadın Muhtarlar Buluşması'na katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kadın cinayetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kadın cinayetlerinin son bulması için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Bakan Soylu, "Kadın cinayetlerinin son bulması ve hiç olmaması için de çaba sarf ediyoruz. İşte 'İstanbul Sözleşmesi'nden çıkınca kadın cinayetleri artacak, şöyle olacak böyle olacak' denildi. Hiç de öyle bir şey değil. Polis aynı polis, devlet aynı devlet, kanun aynı kanun. Şu anda inanın bu işin üzerine o kadar çok düşüyoruz ki son bulana kadar bu konudaki kararlılığımız ve mücadelemiz devam edecek" şeklinde konuştu.

Uyuşturucu ile mücadele konusunda saha çalışmaları hakkında bilgiler paylaşan Bakan soylu, adli tıp rakamlarına göre 2017 yılında 941 olan uyuşturucuya bağlı ölümlerin geçen yıla oranla yüzde 25 düştüğünü belirtti. '˜Kadın Muhtarlar Buluşması' programında önemli açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, Kadın Destek Uygulaması (KADES) ve uyuma projeleri hakkında da bilgiler paylaştı.

5 milyon erkeğe '˜Kadına El Kalkmaz' sloganı çerçevesinde bilgilendirme yaptıklarını açıklayan soylu, kadın cinayetlerinde azalma olduğunu kaydetti.

Elektronik kelepçe hakkında önemli açıklamalar yapan Bakan Soylu, kadınların korunmasına yönelik tedbirler alındığını ifade eden Bakan Soylu, bu süreçte ayrıca erkeklere de bilgilendirme yapıldığını vurguladı.

'Kadın cinayetlerinde geçen yıla oranla yüzde 7'lik bir azalma söz konusu'

5 milyon erkeğe '˜Kadına El Kalkamaz' sloganıyla bilgilendirme yapıldığını dile getiren Soylu, kadın cinayetlerinde geçen yıla oranla bu yıl yüzde 7 azalma olduğunu vurguladı. Elektronik kelepçe merkezinde takiplerin anlık yürütüldüğüne dikkati çeken Bakan Soylu, şu an 750 kişinin elektronik kelepçe vasıtasıyla takip edildiğini ifade etti. Konuşmasında kadın muhtarlara seslenen Bakan Soylu, uyuşturucu ile mücadelede kurumlarla iş birliği yapan muhtarlara teşekkür etti.

'Uyuşturucunun rotası değişti'

Uyuşturucu ile mücadele meselesinde önemli bir yol kat ettiklerine dikkat çeken Bakan Soylu, 'Özellikle yaklaşık 1 yıldır dile getirdiğim Metamfetamin ciddi bir tehdittir. Bizler oluşturduğumuz saha vasıtasıyla şunu burada söylemek isterim. Eroinin rotasını etrafımızdaki coğrafyada değiştirdik. Eskiden Doğu Anadolu'da yakaladığımız uyuşturucunun tamamının yüzde 20'si yakalanıyordu. Geri kalanı batıda yakalanıyordu. Şimdi yüzde 76'sını Ağrı, Van ve Hakkâri'de olmak üzere 3 sınır vilayetimizde yakalıyoruz. Geri kalan yüzde 24'ü ancak batıda yakalanıyor. Ciddi bir saha baskısı ortaya koyduk. Geçen yıl 26 ton eroin yakalamıştık. Şimdi toplam ancak 6 buçuk ton yakaladık. Çünkü eroin rotası Afganistan ve İran üzerinden Doğu Akdeniz'e indi' dedi.

Geçtiğimiz yıllara oranla Metamfetaminin yakalanma yüzdesinin arttığını belirten Bakan Soylu, metanfetamin tehlikesi olduğunu dile getirdi.

'Muhtarlar uyuşturucu ile mücadelede çok önemli'

Uyuşturucu ile mücadelede muhtarlarında önemli bir rol oynadığına değinen Bakan Soylu, 'Hem annelerimize ulaşan ailelere ulaşan muhtarlarımızı görüyoruz, hem çocukların elinden tutup onları tedaviye götüren muhtarlarımızı görüyoruz. Onları hayata tekrar kazandırmaya çalışan kaymakamı ile valisi ile emniyet müdürü ve Yeşilay ile beraber çalışan muhtarlarımızı görüyoruz. Bu büyük bir mücadeledir. 2016 yılında Türkiye'de 920 uyuşturucuya bağlı ölüm vardı. 2017 yılında 941, sonra bu yukardan aşağıya düştü ve geçen yıl 270 uyuşturucuya bağlı ölüm, bu yıl ise adli tıp rakamlarına göre geçen yılın yüzde 25 altına düştü. Uyuşturucuya bağlı ölümleri düşürdük. Bir takım eroin rotalarını değiştirdik. Hep birlikte en iyi narkotik polisi anne diye bir çalışma başlattık' ifadelerine yer verdi.

'Uyuşturucu olaylarında şahısları detaylı bir biçimde araştırıyoruz'

Uyuşturucu kullanmak ve satmak suretiyle yakalananlar hakkında detaylı bir araştırma gerçekleştirdiklerinin altını çizen Bakan Soylu, 'Kaç yaşında başladın nerde başladın ailen var mı sana bunu ilk önce kim alıştırdı gibi birçok yol haritası ortaya koyan bir soru biçimini yukardan aşağıya yaparız. Bundan yol haritamızı belirleriz. En iyi narkotik polisi anne projesi de buradan ortaya çıktı. 119 bin metruk bina tespit ettik. İlk başladığımızda 60 bin bina tespit etmiştik. Sonra bu sayı artarak devam etti. Bunun şuana kadar 104'binini metruk bina olmaktan çıkardık. Geri kalanı için de çalışmalarımız devam ediyor' diye konuştu.

'Tüm dünya KADES ve uyuma uygulamalarını örnek alıyor'

Dünya'nın KADES ve uyuma uygulamalarını örnek aldığını belirten Bakan Soylu,'Aynı kadına şiddetle mücadelede olduğu gibi bu uygulamada da çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bütün dünya, Kadın Destek Uygulaması'nı (KADES) örnek almaya başladı. Çünkü 4 dakikada o butona basıldığında polisimiz ve jandarmamız şiddet gördüğü düşünülen kadına yardım için hemen oraya ulaşmaktadır. Uyuma uygulaması da bu şekilde bir uygulamadır' şeklinde konuştu.

'117 bin kişi uyuşturucudan cezaevinde yatıyor'

Uyuşturucu kullanımına bağlı ölüm olaylarının her geçen gün düştüğünü açıklayan Bakan Soylu, '2016 yılında cezaevinde 35 bin olan uyuşturucudan tutuklu bulunanların sayısı 117 bine çıktı. Sahayı 35 binden 117 bine çıkardık. Cezaevlerinde şuanda 220 bin kişi kalıyor. Bunun 117 bini uyuşturucudan yatıyor' dedi.

Türkiye'de yakalanan uyuşturucu sayısında doğu bölgesinde bir artış olduğuna dikkat çeken Bakan Soylu, Avrupa'da uyuşturucunun kullanımının her geçen gün yaygınlaştığını aktardı.

'Avrupa'da uyuşturucu git gide yaygınlaşıyor'

Uyuşturucu ile mücadelenin aralıksız sürdüğünü belirten Bakan Soylu, 'Avrupa'da uyuşturucu kahveleri uyuşturucu satan dükkânlar oluşturuyorlar. Sokağın yanında uyuşturucu içmek serbest. Bütün bunlardan çocuklarımızı ve gelecek nesillerimizi korumalıyız. Avrupa'dan korumalıyız. Biz doğudan gelen uyuşturucuyu batıya sevk etmemek için mücadele ediyoruz. Onlar orada hem kimyasal laboratuvarlarında uyuşturucu üretiyorlar, hem de orada uyuşturucuyu serbest bırakarak dünyanın her yerinde uyuşturucu içiminin yaygınlaşması için bir kültür oluşturmaya çalışıyorlar. Onun için bizim birden fazla sorumluluğumuz var. Bu sorumlulukları hep birlikte yürütmek durumundayız. Bu konudaki mücadelemiz artarak devam edecek. Uyuşturucu bağımlıların ailelerine yönelik de çalışmalarımız devam ediyor. Uyuşturucu kullananların tedavileri kadar ailelerine de sahip çıkmak temel görevimizdir' dedi.