Dr. Ersin Arslan vefatının 12. yıldönümünde Edirne'de anıldı

Edirne'de Göğüs Cerrahı Dr. Ersin Arslan'ın görev başında kalbinden bıçaklanarak öldürülüşünün 12. yıl dönümü dolayısıyla basın toplantısı gerçekleştirildi.

Dr. Ersin Arslan vefatının 12. yıldönümünde Edirne'de anıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de Tabip Odası tarafından Göğüs Cerrahı Dr. Ersin Arslan’ın görev başında kalbinden bıçaklanarak öldürülüşünün 12. yıl dönümü dolayısıyla basın toplantısı gerçekleştirildi.

Basın toplantısı Edirne Tabip Odası'nda gerçekleştirildi.

Gaziantep'te 2012'de görevi başındayken göğsünden ve karnından aldığı bıçak darbeleri sonrası hayatını kaybeden Göğüs Cerrahı Uzmanı Dr. Ersin Arslan vefatının 12. Yıldönümünde anıldı.

Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Seher Çimen Özgen basın açıklamasını okudu.

Uzun yıllardır sağlıkta şiddet vakasına rastlanmayan Edirne'de son 4 ayda iki ayrı sağlıkta şiddet davası görüldüğünü belirten Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Seher Çimen Özgen, son şiddet olayının görevi başında canice saldırıya uğrayan yirmili yaşlarında genç bir kadın, bir asistan hekim olduğuna değindi.

Özgen, geçen ay ikinci duruşması görülen davada saldırganın, tutuksuz yargılanmak üzere salındığını belirterek saldırganın, sosyal medya üzerinden kendisine tehdit mesajları atmaya ve şiddet uygulamaya devam ettiğini dile getirdi.

Özgen, saldırganın yapılan itirazlar sonucu tekrar tutuklandığını vurgulayarak Hekimlerin her gün 100’den fazla şiddet vakasıyla karşılaştığını ve yüzde 87’sinin hasta ya da yakını tarafından en az bir kere şiddete uğradığını ifade etti.

Yüzde 59’unun sadece son bir yıl içinde şiddete uğradığını belirten Özgen,  yüzde 91’inin ise güvenli bir çalışma ortamına sahip olmadığının düşünüldüğünü vurguladı.

Mücadelelerinin tüm vatandaşların sağlık hakkı için olduğunu aktaran Özgen,  "Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, maalesef can güvenliğimizi de ciddi oranda tehdit eder hale gelmiştir. Sadece 2023 yılında yurt dışında hekimlik yapmak için iyi hal belgesi başvurusu yapan hekim sayısı 3025'tir ve bu sayı her yıl artmaktadır. Özellikle Avrupa ülkeleri yetişmiş insan kalitemizin farkındadır ve artık belli ülkelerde doktorlar için dil şartı bile aranmamaktadır. Bizler, üzgünüz ve öfkeliyiz! Artık hekimlerin ve sağlık çalışanlarının kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmadı. Sizleri, bu mücadeleyi birlikte vermeye çağırıyoruz. Mücadelemiz yitirdiğimiz meslektaşlarımız içindir. Mücadelemiz kendimiz içindir, hayatta kalmak ve mesleğimizi huzurla yapabilmek içindir. Mücadelemiz tüm vatandaşlarımızın sağlık hakkı içindir.” Dedi.

Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun ise Türkiye’deki hekim göçü sayısının fazla olmasına değinerek 17 Nisan tarihinin sağlık camiası açısından kara tarihlerden bir tanesi olduğunu belirtti.

Altun, Türk Tabipler Birliği tarafından 2016 yılından beri 17 Nisan tarihinin 'sağlıkta şiddetle mücadele günü' olarak belirlendiğini ve bu tarihte her yıl basın açıklamasıyla bu konuya dikkat çekildiğini söyledi.

Toplantıya Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Edirne Tabip Odası temsilcileri, Genel Sağlık İş temsilcileri, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Edirne Diş Hekimleri Odası başkanı katıldı.  Ebru Yıldız Günenç

EBRU YILDIZ GÜNENÇ