Yılmaz, 'Yağlı güreşin asıl güzelliği teknik ve ahlaki değerlerde saklı'
Uzun yıllar er meydanlarında güreş tutan efsane isimlerden birisi olan eski başpehlivanlardan Şaban Yılmaz, tecrübelerini yeni nesil pehlivanlarla paylaştı.
Kıran kırana güreşlerde mücadele veren hafızalara kazınan eski başpehlivanlardan Şaban Yılmaz, yağlı güreşin asıl güzelliğinin teknik ve ahlaki değerlerinde saklı olduğunu vurgulayarak tecrübelerini paylaştı.
2022 yılında Kırkpınar'daki 45 yaş kuralı nedeniyle aktif güreş kariyerine nokta koyan Yılmaz, şimdi Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Spor Yağlı Güreş Takımı’nın koordinatörlüğünü üstleniyor. Tecrübelerini yeni nesil pehlivanlara aktaran Yılmaz, güreşin sadece fiziksel bir mücadele değil, aynı zamanda karakter ve ahlak gerektiren bir spor dalı olduğunu söyledi.
" Yeni neslin bu kültürü doğru şekilde taşıması en büyük hedefim"
En büyük hedefinin Yeni neslin bu kültürü doğru şekilde taşıması olduğunu söyleyen Yılmaz, Yağlı güreşe değer katacak nitelikli sporcular yetiştirmek için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Er meydanlarının sadece kuvvet değil, zeka ve saygının da sergilendiği yerler olduğunu aktaran Yılmaz, Kırkpınar'da yıllarca güreştiğini ve başpehlivan olma gururunu yaşadığını hatırlattı.
Kırkpınar Er Meydanı'na gittiğinde çok duygulandığını vurgulayan Yılmaz, "Bugün olsa yine pehlivan olurdum. Gerçekten güzel bir isim bırakmışım. Halkımız bizi bağrına basmış. Ata sporunu destekleyen tüm seyircimize teşekkür ediyorum. Yağlı güreşte paça kasnak, sarma, künde, kazık gibi pek çok oyun var. Vedat Ergin ustamızın yanında yetiştik, kendisi için "güreşin profesörü" desek yeridir. Sıkı güreş yaptığımız için seyircinin aklındayız. Hala 'Kispeti giy çeyrek finale kalırsın' diyorlar. Duygulanıyorum bunları duyunca" ifadelerini kullandı.
Seyircinin er meydanında oyun görmek istediğine vurgu yapan Yılmaz, “Ali Gürbüz donanımlı bir başpehlivan, çırağımız. Enes Doğan'ın iyi oyunları var. Özkan Yılmaz, paça kasnak mücadele ediyor. Yağlı güreşin seyircisi paça kasnağa eli değmeyenleri sevmez. Ben yetkili olsam bir proje yaparım. Bir koltukta iki karpuz gitmez derler. Minder güreşini minderci yapsın, yağlı güreşi yağcı yapsın. Minder güreşi yapanlar, minderi bıraktıktan sonra tabi gelip yağlı güreş yapsınlar. Yağlı güreş refleksi azaltır tempo yavaş olduğu için. Minder güreşçisi gelip 30-40 dakika boyunca hiç paçaya kasnağa dokunmadan bekleyip puanlamada dalıyor. Seyirci bu güreşi ne yapsın. Seyirci haklı. Seyirci kasnağa alacak, paçaya dalacak, bastırınca sarma vuracak künde atacak güreşleri arıyor. Şimdi oyun yapmadan güreşlerde bekleniyor, uzatmanın uzatması oluyor. O yüzden hakemler buna göre maç yönetmeli" şeklinde açıklamada bulundu.
Kırkpınar’ın özüne dokunmadan sürdürülmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, Yağlı güreşin ‘olimpiyatı’ olan Kırkpınar’ın en iyi şekilde yaşatılması gerektiğini söyledi.